חיפוש

dsdsdsd
בחור מטפס על קיר בטבע עם ציוד לטיפוס הרים

תתכוננו לטפס על הקירות

אנחנו לא רוצים לשגע אתכם, רק לגרום לכם לזוז. טיפוס ספורטיבי על קירות בנויים או בחיק הטבע מפתח את השרירים, קשור לטיפול בהפרעות קשב וריכוז ויש לו עוד יתרונות מעולים - אז למה אתם מחכים?

רויטל קורן

בקיצור

01

טיפוס על קירות במבנים שמיועדים לכך או בטבע הוא ספורט מאתגר שתורם גם לחיזוק השרירים שמייצבים אותנו, להעלאת מסת השריר וגם ליכולת האירובית.

02

כתוצאה מכך הוא תורם גם לירידה במשקל ולכן הולך יד ביד עם שמירה על אורח חיים בריא ותזונה נכונה. אפשר להגיע לשריפת 400 קלוריות בשעה בטיפוס הרים, למשל.

03

הוא מסייע לשיפור הריכוז ולדימוי העצמי של הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. אבל לפני שתתחילו – ודאו שאתם אכן במצב בריאותי תקין ושסוג הספורט מתאים לכם.

טיפוס ספורטיבי- על קירות מובנים לכך או על קירות בטבע - נתפס לא פעם כהזדמנות לצאת ולהתאוורר, לעשות פעילות גופנית שלא מרגישה כמו אימון בחדר כושר אלא כמו ספורט מהנה ומאתגר. על הסוגים השונים מבולדרינג ועד טיפוס על הרים קפואים, והדגשים הבטיחותיים תוכלו לקרוא עוד כאן.

מעבר לסיפוק הרגשי כשמצליחים לטפס, אם הוא מבוצע כהלכה, מדובר בכושר שהוא לא רק כיף צרוף, אלא גם מספק יתרונות בריאותיים וספורטיביים משמעותיים: מפיתוח השרירים, דרך דיאטה ואפילו, כמובטח, סיוע לקשב וריכוז:

1.שיפור היכולת האירובית

תתפלאו, אבל אחד התרגילים המשמעותיים ביותר לשיפור היכולת האירובית הוא טיפוס ספורטיבי. כשהכושר האירובי נמוך אנחנו נתקלים בקוצר נשימה, סחרחורת וכאבים בחזה.

מחקרים שונים הראו ששיפור במערכת האירובית יתאפשר בעזרת תרגילים שמעמיסים על הלב וכלי הדם הכליליים. פעילות כזאת יכולה להיות הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחיה ו-טיפוס ספורטיבי.

שימו לב לא להעמיס על עצמכם יותר מדי על ההתחלה: אם אתם בכושר אירובי נמוך, או לא קיים, מומלץ להתחיל פעילות בקצב איטי ולעלות בהדרגה.

למשל: מוסיפים עוד חמש דקות טיפוס כל שבוע עד שמגיעים לחצי שעה – משך הזמן האופטימלי לשיפור המערכת האירובית.

keren3.png

2. ירידה במשקל

זהו תוצר נלווה ומבורך למי שזקוק לו: טיפוס ספורטיבי ידוע כפעילות מעולה לשריפת קלוריות ולירידה במשקל. שילוב של תזונה נכונה ונבונה עם פעילות גופנית מתאימה יניבו את הירידה המשמעותית והבריאה ביותר.

עד כמה הטיפוס באמת אפקטיבי? ובכן, טיפוס הרים במשך כשעה ישרוף לכם כ־400 קלוריות בממוצע. תעשו את החשבון לבד. והערה חשובה - אם את או אתה חושבים שאתם צריכים לרזות, התייעצו עם דיאטנית לפני שתתחילו, הייעוץ יכול לעזור, להכווין ולשים דברים בפרופורציות. 

3. העלאת מסת השריר

כבר באימון הראשון טיפוס ספורטיבי יכול לסייע בעיצוב וחיזוק קבוצות שרירים גדולות בגוף. החוזק יתבטא בעיקר בשרירי הכתפיים, הזרועות, החזה, הגב ואפילו בשרירי הרגליים. עובדה זו מהווה יתרון משמעותי לאנשים שמעוניינים לחזק אזורים אלו בפרק זמן קצר.

nir.png

4. חיזוק השרירים המייצבים

בגופנו קיימים שרירים מייצבים שפועלים במפרקים שונים בכל תנועה ותרגיל. חשוב לחזק אותם כי תפקידם למנוע תנועה עודפת במפרקים ולשמור עלינו משחיקת סחוס. כשהשרירים המייצבים לא עובדים כמו שצריך, עולה הסיכון לפציעה.

בטיפוס הרים או קיר אפשר להפעיל אותם באופן משמעותי. טיפוס שמתבצע באופן מבוקר תוך כדי העלאת עומס הדרגתית יתרום לשיפור משמעותי של פעילות השרירים המייצבים ובכלל לשיפור ביכולת התנועה שלכם.
והבונוס: בזמן שאתם מנסים להגיע לפסגת הקיר בלי ליפול, מופעל עומס רב על קבוצות שרירי הבטן וזוקפי הגו שחשובים לכם מאוד. הם מחזיקים את האיברים הפנימיים במקום, מקטינים עומסים על אזור המותן ואפילו משליכים על הנשימה והיציבה.  

5. שיפור הטיפול בהפרעות קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הינה הפרעה התנהגותית- עצבית שמתחילה לרוב בגילאי הילדות וממשיכה בבגרות. שכיחותה של הפרעת הקשב באוכלוסיה הצעירה (גילאי 4-17)  היא7%. שני שליש מהמטופלים נוטלים תרופות שונות כדי סייע בהתמודדות וניהול הפרעת הקשב והריכוז בחיי היומיום. 

המאפיינים העיקריים הם אימפולסיביות, תנועתיות יתר וחוסר ריכוז, שמפריעים לתפקוד היומיומי בכלל, ובלימודים ובעבודה בפרט.

טיפוס ספורטיבי עשוי לתת מענה למאפיינים אלו. מה הקשר בין קיר לריכוז? הפעילות משפיעה לטובה על יכולת המיקוד והריכוז, התכנון (איזו רגל ויד לשים איפה כדי להתקדם למעלה) וחיזוק הערך העצמי והדימוי הגופני. בנוסף, מסייע הטיפוס בשיפור התפיסה המרחבית ושיפור היכולת הקוגניטיבית.

keren2.png

כולם יכולים להתחיל לטפס?

הרוב יכולים. אפשר לומר שעל המטפס להיות בעל שרירים מייצבים ושרירים אחרים חזקים, אבל לא רק. הוא צריך להיות בעל טכניקת טיפוס מצוינת שמאופיינת בשילוב של כוח עם תנועה מתוזמנת של אברי הגוף, ועליו לדעת לנשום נכון ולהקצות לגוף זמן להסתגל לגובה בו מתבצע הטיפוס. אפשר להתאמן וללמוד תוך כדי, עם הכוונה נכונה.

טיפוס, על סוגיו השונים, מהווה פתרון ואמצעי יעיל פשוט וקל ליצירת שיפור מצבנו הבריאותי והמנטלי.

ובכל זאת, למי זה לא מתאים?

למתאמנים כבדי משקל, קשישים ומי שסובלים מבעיות בגב התחתון או מיתר לחץ דם.

עשינו לכם חשק? מעולה. לפני שתתחילו, חשוב לקחת בחשבון שני דברים: 
1. לא מומלץ לטפס אם משהו כואב לכם בכלל, ובפרט אם אתם סובלים מכאבים במפרקי עמוד השדרה.
2. אם המאמץ שמבוצע בעת הטיפוס רב, מומלץ לקיים יום מנוחה למחרת להתאוששות.

קראתם? יופי! אל תקרעו את עצמכם

רגע לפני שאתם מתחילים לעסוק בפעילות גופנית, חשוב להתאים אותה למצבכם הבריאותי - כדי שתעשו לעצמכם רק טוב. אל תעמיסו על עצמכם יותר מדי על ההתחלה, ודאגו להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים, ובמיוחד לפני שנרשמים לחדר כושר. בהצלחה!

רויטל קורן היא מומחית לפעילות גופנית של כללית בעלת BED בחינוך גופני ו־MPH בבריאות הציבור

סייע בהכנת הכתבה: דוויד בורנשטיין, מנהל המרכז הישראלי לטיפוס ספורטיבי

התמונות מאתרי טיפוס ברחבי הארץ, באדיבות קרן סוסיד וארז בראייר

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש