חיפוש

dsdsdsd
כוסות גבוהות עם משקאות צבעוניים

המשקאות האלו הם מטרד כבד

אם סיכון מוגבר למחלות לב, לסוכרת ולהשמנת־יתר לא הרתיע אתכם מספיק, מחקר חדש מצא כי כל המתוק הזה שאתם שותים (ולא רק עם גזים) גם עלול לגרום לנזק כבד לאחד האיברים הכי חשובים בגוף. מי ברשימה השחורה ומה גזר הדין לגבי משקאות דיאט?

ד"ר דנה פלורנטין

ד"ר דנה פלורנטין

בקיצור

01

המשקאות ששתו משתתפי המחקר: קולה (עם קפאין ובלי קפאין), משקאות מוגזים אחרים עם סוכר, פונץ' פירות, ומשקאות פירות לא מוגזים.

02

החוקרים גילו שכיחות גבוהה יותר של מחלת הכבד השומני שאינה כתוצאה מאלכוהול אצל אנשים שדיווחו על צריכה של יותר ממשקה אחד ממותק ביום.

03

המחלה הזו היא בעצמה גורם סיכון משמעותי למחלות שעלולות לגרום לנזק גדול יותר לכבד: דלקת כרונית, שחמת הכבד, אי ספיקה כבדית וסרטן הכבד.

זוכרים שהמלצנו לכם לתת גז למשקאות מוגזים ממותקים? הנה עוד סיבה מעולה להיפטר מהם, וגם ממשקאות ממותקים בכלל: מחקר חדש מצא כי צריכה של משקאות כמו קולה או מיץ לימונדה מעלה את הסיכון לצרות צרורות בכבד. וזה אחרי שכבר למדנו שהם גם מגדילים את הסיכון לסוכרת, למחלות לב, להשמנת יתר, ולעששת, בין היתר.

ומסתבר שפה בארץ שותים לא מעט: מסקר של משרד הבריאות משנת 2011 עולה כי 22.8% מהישראלים צורכים שתייה ממותקת לפחות כל יום, או כמעט כל יום.

גם משקאות דיאט מסוכנים?

במחקר החדש דיווחו 2,634 משתתפים בשאלונים כל כמה זמן הם צרכו משקאות ממותקים בסוכר. הרשימה כללה קולה (עם קפאין ובלי קפאין), משקאות מוגזים אחרים עם סוכר, פונץ' פירות, ולימונדה או משקאות פירות אחרים לא מוגזים. לאחר מכן עברו המשתתפים בדיקות CT כדי למדוד את רמות השומן בכבד שלהם.

החוקרים גילו שכיחות גבוהה יותר של מחלת הכבד השומני שאינה כתוצאה מאלכוהול (NAFLD) אצל אנשים שדיווחו על צריכה של יותר ממשקה אחד ממותק ביום בהשוואה לאנשים שאמרו שהם לא שתו משקאות ממותקים.

הקשר הזה נשמר גם אחרי שהחוקרים הכניסו למשוואה משתנים כמו גיל, מין, מדד מסת גוף (BMI), צריכת קלוריות, אלכוהול ועישון.

לעומת זאת, לא נמצא קשר בין צריכת משקאות דיאטטיים לשכיחות גבוהה יותר של NAFLD.

מחלת הכבד הכי שכיחה במערב

מחלת הכבד השומני שאינה כתוצאה מאלכוהול היא מחלת הכבד השכיחה ביותר בעולם המערבי: בין 20% ל-30% בכלל האוכלוסייה, ופי כמה באנשים עם השמנת יתר או סוכרת. מדובר בהצטברות חריגה של שומן בכבד, מעל הכמות הנורמלית, העומדת על 5%.

אחת "הבעיות" היא שגם אנשים הסובלים מהמחלה בדרך כלל לא יהיו מודעים לכך, כי לרוב היא נטולת סימפטומים. לעיתים יופיעו תסמינים כמו חולשה, עייפות, ירידה במשקל, אובדן התיאבון, צהבת, וכאבי בטן.

המחלה מתגלה לרוב בבדיקת דם אקראית של אנזימי הכבד ולאחר מכן בבדיקת אולטרסאונד משלימה.

ויש לה גרסה גרועה יותר 

NAFLD היא בעצמה גורם סיכון משמעותי למחלות שעלולות לגרום לנזק גדול יותר לכבד: דלקת כרונית (NASH), שחמת הכבד, אי ספיקה כבדית וסרטן הכבד.

הרבה אנשים עם NAFLD יכולים לחיות כרגיל, אבל כאשר השומן המצטבר בכבד מביא לשחרור של רדיקלים חופשיים, החולים יסבלו מכבד שומני עם דלקת כרונית (NASH). זו הגרסה הגרועה יותר של NAFLD, והיא מקושרת להתקף לב, לשבץ מוחי, לסרטן, ולאי ספיקת כבד. מומחים טוענים כי "כל השומן הזה בכבד הוא רק השתקפות של כל הדברים האחרים שמתרחשים בגוף".

השכיחות של NASH היא כ־3%-2% באוכלוסייה הכללית וגבוהה משמעותית אצל אנשים עם עודף משקל. רוב המקרים מתגלים בעשור החמישי והשישי לחיים.

הוא לא חייב להיות כזה כבד

אבל לפני שאתם שוקעים במרה שחורה, כדאי שתדעו שאפשר להפוך את הגלגל. מאחר שהכבד הוא אחד האיברים בגוף שיש לו את היכולת הגבוהה ביותר להתחדש, שינויים באורח החיים יכולים להביא לנסיגה ברמות השומן, הדלקות והצלקות בכבד.

מאחר שתרופה לטיפול בכבד שומני עדיין אין, מתמקדות ההמלצות בשינויים הכוללים בעיקר פעילות גופנית ומעבר לתזונה בריאה.

כאן תוכלו לקרוא את המדריך לתזונה לטיפול לכבד שומני. 

המחקר פורסם בכתב העת  Journal of Hepatology

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש