ימים מורכבים מאוד עוברים עלינו, ושגרת החיים של רבים מאיתנו שובשה לגמרי. בזמנים של לחץ אוכל נותן לחלקנו סוג של מקלט. איך זה קורה בעצם? הנה דוגמה קטנה:
תארו לכם שעת אחר צהריים, יצאתם לטייל עם הכלב ופתאום משום מקום מגיעה אזעקה. אתם מסתכלים מסביב - אין מקלט, אין מבנה שנראה יציב מספיק, רק עוד כמה אנשים מבוהלים וכמובן הכלב שלכם, שמתחיל ליילל עם הסירנה. הלב דופק, אתם מתחילים להזיע, משתופפים מאחורי רכב חונה וכל מה שאתם יכולים לחשוב עליו זה ארטיק.
ארטיק, מתוק וטעים וקר, אתם תיהנו ממנו כל כך שלא תחשבו על שום דבר אחר, בטח לא על אזעקות ופיצוצים. ואז, חוזר השקט. האזעקה חולפת, הנה אתם כבר מזדקפים ומתחילים לאט לאט ללכת, פווו זה היה מלחיץ. אתם ממשיכים ללכת ורואים לפניכם קיוסק. המממ ארטיק, עכשיו פשוט חובה לאכול ארטיק.
אוכל משמש לעיתים קרובות כמקום מפלט, והרבה פעמים מתוך מקום של חוסר שליטה אנחנו פונים לאכילה - כי כשאנחנו אוכלים אנחנו בוחרים מה נאכל, איך, כמה, באיזה טעם וכמה מהר נאכל.
תוסיפו לזה את העובדה שסוכר וקמח מייצרים תחושה טובה, גם אם היא חולפת מהר, והנה לכם כל מה שצריך כדי לאכול בצורה לא מבוקרת. וכך, למרות שהאכילה אמורה להרגיע את תחושת אובדן השליטה, למה לפעמים בסוף הארוחה אנחנו מופתעים מכמה מלאים אנחנו מרגישים?
אוכלים על טייס אוטומטי
כשאנחנו בסטרס, הטייס האוטומטי שלנו נכנס לפעולה. אנחנו פועלים באופן קצת לא מודע כשהוא מכוון אותנו למטבח ושם בוחר בשבילנו מה וכמה נאכל. לא פעם זה יותר מבדרך כלל, ויותר מדברים שבימי שגרה ורוגע ננסה להימנע מהם או לפחות לשים לב למינונים שלהם.
וכשהניווט הידני חוזר לתפקד אנחנו לא תמיד ממש מרוצים מהבחירות האוטומטיות.
אז מה עושים כדי להירגע קצת ולא להפעיל את הטייס הזה? הנה כמה רעיונות צנועים שאנחנו מקווים שיעזרו:
1. להבין איך הוא עובד
זה טיפ שמומלץ לכל אתגר - תתחילו להבין את אופן הפעולה שלו. בדיוק כמו בדוגמא של הארטיק - רק בחיים האישיים. תעצרו רגע ותחשבו אם קרה לכם משהו דומה לאחרונה.
קרה? יופי, הנה קלטתם את הטייס, ויכול להיות שהיו עוד כמה מצבים כאלה- תתחילו לשים לב. עם הזמן ובהדרגה, אתם כבר תקלטו אותו בזמן שהוא מנסה להשתלט - ולא רק בדיעבד.
2. להגיד תודה על מה שיש
אם אתם עוד לא מכירים את השיטה הזו, כדאי שתדעו שהיא נחשבת לאחת הטכניקות הכי מעצימות שיש. היא גם ממש פשוטה לביצוע: בוחרים שלב ביום, למשל בבוקר או לפני השינה ויושבים ומונים את הדברים הטובים שקרו לכם היום, אפשר כמובן לכתוב.
הטריק הוא באמת לראות את כל הדברים הטובים, גם אלו שבדרך כלל עוברים לידכם ללא תשומת לב מיוחדת כמו עצם העובדה שאמרו לכם בוקר טוב, שהשמיעו שיר שאתם אוהבים ברדיו, שהסנדוויץ' של הבוקר היה טעים - יש עוד מיליון סיבות.
3. להבין שבמצבי לחץ עודף מידע יכול להלחיץ
שמעתם את החדשות לפני שעה, את הכותרות לפני חצי שעה ואתם בודקים מבזקים בסמארטפון כל חמש דקות? שווה לנסות ולראות אם תסתדרו בלי המבזק הבא.
חשוב לכם להישאר מעודכנים? כוונו לתחנת רדיו שמשמיעה מוזיקה וגם עדכונים - יש בשפע. אולי במקרה תשמעו שיר אהוב שיעשה לכם מצב רוח.
ואם כבר אוכלים - מה כדאי?
במקרים האלה אפשר להיעזר בגישות האלטרנטיביות ויש כמה הצעות שנשמעות הגיוניות מאוד:
לפי התזונה ההודית המסורתית (האיורוודה) המאכלים נחלקים לשלוש קבוצות לפי האיכות שלהם.
הראשון - לא לאכול מזון בעל איכות ממריצה ומפעילה (ראג'סי): למשל קפה, שוקולד, תיבול חריף וחזק כמו צ'ילי ורמות גבוהות של מלח. במצבי חרדה ומתח, שבהם הערנות מוגברת יתר על המידה - מומלץ להמעיט במזונות אלו, כדי למנוע עירור יתר.
השני - לא לאכול מזון בעל איכות מורידה ומחלישה (טמאסי): למשל מזון מטוגן, אוכל לא טרי, פטריות ושתיית אלכוהול. מזון כזה יכול לפעמים לעזור לנו "להוריד קצת טורים" אבל הוא נתפס גם כמזון מחליש ולכן לא מומלץ לאכול ממנו הרבה.
השלישי - לאכול מזון בעל איכות מאזנת ומרגיעה (סאטווי): למשל דגנים מלאים, לחם מקמח מלא, פירות וירקות טריים, אגוזים, גרעינים, חלב ותה צמחים. זה המזון שהתזונה האיורוודית הייתה ממליצה לנו לצרוך ממנו בשפע בימים כאלו.
גם לתזונה הסינית יש מה לתרום. לפיה חשוב לשלב בתפריט מאכלים עם תכונות שנתפסות כמזינות, אמהיות ומקררות, למשל: ירקות ירוקים, מוצרי חלב נוזליים, שורשים, אצות ואגוזים.
התזונאי הסיני המסורתי היה מוסיף וממליץ לאכול מזון עם איכות בסיסית כמו ירקות ופירות טריים ולהמעיט במזון עם איכות חומצית כמו קפה, מזון תעשייתי ממותק וכמויות גדולות של שמן, מלח וביצים.
ומה אנחנו מציעים לאכול כדי להירגע?
קודם כל לזכור שאוכל בריא ועשיר בוויטמינים שומר על תפקוד טוב יותר של המוח - הוא עוזר להתרכז ולהישאר ערניים.
כדאי לנסות לשמור על שגרת אכילה בריאה ומזינה עד כמה שאפשר. אם אתם נמצאים עכשיו יותר בבית וקרובים למקרר פיזית ורגשית - תדאגו למלא אותו באופציות טובות ומזינות שיעזרו לכם להרגיש שבעים ובריאים.
יש שינויים קטנים שקל לעשות ויכולים לעזור המון, למשל לקנות לחם מקמח מלא - שהוא מזין ומשביע הרבה יותר מסתם פיתה, או תבשיל ביתי שמתעלה על עוד סיבוב קפה ועוגיות (נכון שזו תקופה עם פחות מוטיבציה - אבל ההשקעה באוכל מבושל מזין יכולה לתת לכם תוספת כוחות).
אם אתם מחוץ למגרש הביתי האתגר קצת יותר גדול - נסו למצוא את האפשרות הבריאה יותר. אם אתם מתארחים, אפשר להציע עזרה בבישול או בקניות וכך תוכלו לכוון למזון שיתאים לכם. אם אתם אוכלים הרבה בחוץ תבחרו מקומות עם אוכל איכותי והמעיטו במזון מהיר, מטוגן ומעובד.
מומלץ מאוד ליישם את עצת התזונאים מהמזרח על ירקות ופירות טריים ותה צמחים: כל הזדמנות לקבל תוספת של נוגדי חמצון וויטמינים מתקבלת בברכה. כך גם לגבי ההנחיה להפחית קפאין וסוכרים פשוטים - שממריצים בהתחלה, אבל אחרי זמן מה כשהשפעתם המעוררת יורדת- אנחנו רק חשים צורך לקחת מהם עוד ועוד.
ולסיום, לא נשכח את האיזון: כל הגישות מדברות על שילוב של קבוצות המאכלים. הארטיק הנחשק הוא בטח לא "מוקצה", וגם לא ממתקים. אנחנו לגמרי בעד שתקבלו גם את ה"חולשות" ותשלבו מזונות ש"אסור" לאכול - במידה.
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות.