השיניים שלנו משמשות לאכילה, לדיבור וכמובן ליופי, ובקיעת השן הראשונה אצל תינוקות היא מאורע מרגש מאוד. אבל התהליך מתחיל עוד הרבה קודם: השיניים הנשירות מתחילות להתפתח כבר בשלבים הראשונים של החיים העובריים, ולאחר הלידה הן נמצאות בלסתות מוכנות לבקיעה.
מתי בוקעת השן הראשונה?
צמיחת השיניים אצל תינוקות מתחילה בשלב שבו תזונת התינוק הופכת בהדרגה מנוזלית למוצקה.
איך יודעים שהשן הראשונה בוקעת?
בקיעת שיניים אצל תינוקות מתחילה בשן קדמית - בדרך כלל בלסת התחתונה. לקראת בקיעת השן רואים נפיחות בחניכיים ובליטה לבנה, שהיא למעשה השן הבוקעת.
זה נכון שבקיעת שיניים אצל תינוקות מלוּוה בכאבים?
לא בהכרח. כל ילד מגיב אחרת: יש שכמעט לא סובלים מכאבי שיניים ו/או חניכיים ופתאום ההורים מגלים שבקעה להם שן; ויש מי שמגיבים בתופעות כמו אי־שקט, בכי ונפיחות בחניכיים.
חשוב לדעת: תכשירים המכילים בנזוקאין (Benzocaine) שהיו מיועדים למניעת כאב בעת בקיעת שיניים, אסורים כיום לשימוש, במיוחד מתחת לגיל שנתיים. שימוש בהם עלול לגרום למתהמוגלובולינמיה - פגיעה בכושר נשיאת חמצן של ההמוגלובין בדם.
התסמינים כוללים עור חיוור, אפרפר או כחלחל, עם שינויים דומים בצבע השפתיים והציפורניים; קוצר נשימה; עייפות; כאבי ראש; סחרחורות; וקצב לב מהיר. הם עלולים להופיע בתוך דקות עד שעתיים מהחשיפה לתכשירים, לאחר השימוש ראשון או לאחר מספר חשיפות. אם התסמינים האלו מופיעים לאחר חשיפה לבנזוקאין, צריך לפנות בהקדם להערכה רפואית.
יש סימנים נוספים לבקיעת שיניים אצל תינוקות?
לא. לעיתים מייחסים לבקיעת שיניים אצל תינוקות תופעות לוואי שלא קשורות לכך כמו שלשולים, חום והקאות.
כמה זמן נמשכת בקיעת שיניים אצל תינוקות?
בקיעת שיניים מתרחשת בשנת החיים הראשונה, בין גיל שלושה חודשים לשנה. תחילה בוקעות השיניים הקדמיות התחתונות ואחר כך בוקעות השיניים הקדמיות העליונות.
למדריך המלא על כאבי שיניים בתינוקות
קצב צמיחת השיניים משתנה מתינוק לתינוק. לעיתים בוקעות השיניים במהירות בזו אחר זו, ולעיתים הן בוקעות בקצב איטי יותר. צמיחת השיניים מסתיימת לרוב לקראת גיל שנתיים עד שלוש. עם השלמת התהליך יהיו בפיו של הילד 20 שיניים נשירות (שיני חלב).
איך לשמור על השיניים יפות ובריאות?
כדי לשמור על היגיינת הפה והשיניים חשוב להקנות הרגלי בריאות נאותים ולצחצח אותן עם בקיעת השן הראשונה. בתחילה ההורים הם שמצחצחים את שיני התינוקות בעזרת גזה לחה או בעזרת אצבעון מיוחד שאפשר לרכוש בחנויות לתינוקות.
לקראת גיל 3 מסוגל הילד לכאורה לצחצח את שיניו באופן עצמאי, אבל לא ניתן לצפות ממנו לצחצוח איכותי, שבאמת ינקה את כל משטחי השיניים, לפני גיל 6.
לכן בין גיל 3 לגיל 6 יש לאפשר לילד לצחצח את שיניו לבדו כדי לעודד את עצמאותו, אך לאחר שסיים, רצוי שההורים יצחצחו פעם נוספת את שיניו. אפשר לעשות זאת במסגרת משחק כלשהו כדי לא לתת לילד תחושה שלא סומכים עליו. רק בגיל שבו הילד יכול לשרוך לבד את שרוכי הנעליים ניתן לאפשר לו לצחצח שיניים לבד, וגם אז צריך לוודא שהוא עושה זאת כמו שצריך.
איך מצחצחים נכון את השיניים לתינוקות?
מצחצחים את השיניים פעמיים ביום: אחרי ארוחת הבוקר ולפני שהולכים לישון. מומלץ להתחיל את צחצוח השיניים לתינוק בצד אחד של הפה ובשיטתיות לעבור לצד האחר. מצחצחים בכל פעם כמה שיניים ועוברים כמה פעמים על אותן השיניים.
מצחצחים הן את החלק החיצוני של השיניים והן את החלק הפנימי שלהן, וגם את החלק הלעיסי. חשוב לצחצח קרוב ככל שניתן לחניכיים, כולל את מקום המפגש שבין החניכיים של התינוק לשן. התהליך אורך כשתי דקות ושומר על היגיינת הפה והשיניים, וגם על הבריאות הכללית.
איך בוחרים את מברשת השיניים?
יש להתאים את מברשת השיניים לגודל הפה. כדאי להשתמש במברשת רכה שקצות הסיבים שלה עשויים מניילון מעוגל. מברשת קשה עלולה לפצוע את הילד ולגרום נזק לחניכיים. לכל החברות המוכרות יש מברשות מיועדות לשימוש בילדים לפי גיל.
ניתן להקל על הצחצוח ולהפוך זאת למשחק בשימוש במברשות חשמליות המיועדות לילדים או בצחצוח תוך משחק ונגינת שיר שאורכו מעל לשתי דקות. ישנן אפליקציות למכשירים הסלולריים שמטרתן תמיכה בצחצוח נכון לילדים.
מתי צריך להחליף מברשת?
כאשר המברשת משנה את צורתה, והסיבים נפתחים לכל עבר, בדרך כלל כל שלושה חודשים.
באיזו משחה לצחצח שיניים לתינוקות?
יש לצחצח שיניים לתינוקות במשחת שיניים המותאמת לילדים.
משחות השיניים מכילות בדרך כלל פלואוריד, המסייע למנוע עששת בשיניים, וכן חומרים השומרים על ניקיון הפה, מלבינים את השיניים ומפחיתים ריח רע בפה. משחות המותאמות לילדים מכילות פלואוריד בכמות המותאמת לילדים וכן רכיבים של טעם וריח המיוחדים להם.
באיזו כמות של משחה להשתמש?
כמות קטנה בגודל של אפון מספיקה לצחצוח השיניים.
עד גיל שנתיים ניתן להסתפק בכמות משחה בגודל גרגיר אורז.
בליעת בשוגג של כמות קטנה של משחה אינה גורמת לנזק.
מה עושים עוד כדי לשמור על שיניים בריאות?
נמנעים מאכילת ממתקים ומשתיית משקאות ממותקים, מאכילה רציפה בין הארוחות העיקריות והולכים לבדיקת רופא שיניים בכל חצי שנה החל מגיל שנה.
רות ברוך היא מנהלת הסיעוד במחוז מרכז. קודם לכן הייתה מנהלת המחלקה לשירותי בריאות ומניעה באגף הסיעוד בהנהלה הראשית
ד"ר חגי סלוצקי הוא מומחה לרפואת שיניים ציבורית ורופא השיניים הראשי של רשת מרפאות השיניים כללית סמייל