תופעת ההתמכרות הגיעה לממדים של מגפה עולמית: בארה"ב, למשל, 40 מיליון בני אדם בגיל 12 ומעלה - יותר מ־1 מכל 7 אנשים - משתמשים או מכורים לניקוטין, לאלכוהול או לסמים. המספר גבוה יותר ממספר האמריקנים שסובלים מבעיות לב (27 מיליון), מסוכרת (26 מיליון) או מסרטן (19 מיליון).
אילו סוגי התמכרויות יש?
התמכרויות לחומרים - ברשימה זו נכללים, בין היתר, אלכוהול, סמים, סיגריות ומשככי כאבים.
התנהגויות התמכרותיות - ברשימה זו נמצאים, בין היתר, הימורים, משחקי וידאו, סקס, פורנו, קניות וסלולר.
מהם התסמינים של התמכרות?
חלק מסימני ההתמכרות לחומרים פסיכו־אקטיביים מתאימים גם להתנהגויות התמכרותיות.
• זמן - האדם המכור מקדיש זמן רב לצריכת החומר, להשגת החומר, או להתאוששות מההשפעות של המשקה או של החומר.
• חשק - ישנה תשוקה עזה להשתמש בחומר או לעסוק בהתנהגות שמאפילה על כל רצון אחר, ודוחה כל רצון לעשות משהו אחר.
• מחשבה - המכור חושב אך ורק, או כמעט רק, על צריכת החומר או על ההתנהגות שברצונו לעסוק בה, עד לשלב שבו ההתמכרות מנהלת אותו וגובה ממנו מחיר גבוה שהוא לא היה רוצה לשלם.
• נזק - השימוש בחומר או ההתנהגות חוזרים על עצמם שוב ושוב, למרות שהדבר פוגע בתחומי חיים אחרים: בזוגיות, ביחסים עם משפחה, ביחסים עם חברים, בתפקוד בעבודה, או בזמן המוקדש לפעילויות פנאי. לאט־לאט, ובאופן שהולך ומחמיר, ההתמכרות משתלטת על החיים.
• הכרה - השימוש בחומר וההתנהגות המסוכנת נמשכים למרות שבשלב מסוים האדם מבין שיש לו בעיה, ושההתמכרות פוגעת בתחומי חיים רבים. בשלב מסוים קשה מאוד לאדם להיחלץ ממלכודת ההתמכרות בלי עזרה.
בהתמכרות לחומרים, למשל אלכוהול, ניתן לראות בבירור איך השיפוט מתערער והשימוש מסכן את החיים (לדוגמה בזמן נהיגה). במחקרים נמצא כי שימוש בחומרים פסיכו־אקטיביים גורם לשינויים במוח, שנמשכים מעבר לזמן השימוש בחומר. בנוסף, החומר הממכר מייצר סבילות: עם הזמן הוא משפיע פחות, והאדם זקוק ליותר ממנו כדי להפיק את ההרגשה שהוא משתוקק לחוות שוב ושוב. יותר חומר פירושו השקעה של יותר כסף וזמן להשגת החומר, מה שיגרום בסופו של דבר ליותר סיבוכים ולפגיעה הולכת וגוברת בכל תחומי החיים.
האם כל תחומי החיים נפגעים בהכרח?
לא תמיד, ולפעמים הפגיעה לא נרחבת, מה שמקשה הרבה יותר על האדם, וגם על הקרובים אליו, לזהות שמדובר בהתמכרות. לפעמים התפקוד בעבודה נשמר למראית עין, אבל מעבר לכך האדם משקיע את כל זמנו, או כמעט כולו, בצריכת החומר או בהתנהגות ההתמכרותית.
איפה עובר הקו בין תחביב מוגזם לבין התמכרות?
הגבול לפעמים מטושטש, במיוחד למכור או למכורה. ההבדל נעוץ בעיקר בתשובה לשאלה: מי מנהל את מי, מי מצוי בשליטה? כשמדובר בתחביב האדם בשליטה, הוא מחליט כמה זמן הוא מקדיש לתחביב ואילו ויתורים הוא עושה למענו. בהתמכרות העניינים יוצאים משליטה ונפגעים תחומים אחרים שחשובים לאותו אדם.
האם יש קשר בין התמכרות לבין הפרעות נפשיות אחרות?
הפרעות נפשיות אחרות יכולות לגרום להתמכרות. לדוגמה, אדם הסובל מחרדה או מדיכאון עלול להתחיל לשתות אלכוהול בכמויות גדולות או לצרוך סמים. אנשים הסובלים מהפרעה פוסט־טראומטית לפעמים מתמכרים לחומרים, גם בניסיון לטיפול עצמי.
בעלי מכור להימורים, אבל הוא לא מוכן לשנות את ההתנהגות שלו. מה עושים?
זוהי בדרך־כלל הבעיה העיקרית כשמדובר בהתמכרות. למשפחה ולמערכת התמיכה הקרובה יש הרבה כוח וחשיבות גדולה בתהליך. כדאי לעמת את המכור או המכורה עם המציאות העגומה, ולשקף את הבעיות הקשות שההתמכרות גורמת להם ולקרובים אליהם. שיחה צפופה שכזו יכולה להיות הצעד הראשון בהכרה בבעיה ובפנייה לטיפול.
איך יוצאים מזה?
נושא הטיפול בהתמכרויות לסמים, אלכוהול והימורים נמצא באחריות של משרד הרווחה. בכל עירייה או מועצה מקומית קיים אגף שעיקר תפקידו הוא טיפול בהתמכרויות. קיימות גם קבוצות תמיכה אנונימיות למכורים לאלכוהול ו/או לסמים, עליהן ניתן למצוא מידע נרחב ברשת.
מביך אותי לדבר על הבעיות שלי עם זרים
אפשר להבין את המבוכה. עם זאת, מדובר באנשי מקצוע, ששמעו כבר הרבה, ותפקידם לעזור. כמו כן נמצא שקבוצות התמיכה יעילות מאוד.
אילו שיטות קיימות לטיפול בהתמכרות?
הטיפול מותאם למצבו של המכור. באופן כללי, קיימות שיטות תרופתיות, טיפול התנהגותי, טיפול קבוצתי, קהילה תומכת ועוד.
ד"ר ליאת הולר הררי היא פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית בכללית