חיפוש

dsdsdsd
ילדה יושבת מול מדורה עם מרשמלו על מקל

מדריך אש: איך לעבור את ל"ג בעומר בשלום

החג האהוב ביותר על בני נוער וצעירים הוא גם המסוכן ביותר - בעיקר אם לא מקפידים על אמצעי בטיחות אש. איך להקדים תרופה לכווייה ולשאר הסכנות - למשל שאיפת עשן ופציעות מקרשים - ומה עושים אם נפגעים?

ד"ר דנה פלורנטין

ד"ר דנה פלורנטין

בקיצור

01

באזור המדורה חשוב להקפיד להיות עם נעליים גבוהות ומכנסיים ארוכים להגנה על העור מפני גיצים מתעופפים וגחלים כמו גם מעקיצות זוחלים ושרצים שנמשכים אל החום.

02

במקרה של כווייה יש לקרר את המקום בכל אמצעי אפשרי (מים קרים, בקבוק קר וכו'). לא להשתמש בקרח באופן ישיר כי הוא עלול להידבק לכווייה ולקלף את העור עוד יותר.

03

אפילו אכילת תפוח אדמה מהמדורה צריכה להיעשות בזהירות. אחרי ששולפים אותו (לא בידיים!) ולפני שמכניסים לפה, תוודאו שהוא אינו חם מדי לאכילה אחרת יש סיכון לכוויות.

תפוחי אדמה יישרפו, צ'יזבטים יסופרו, וחתונות ייחגגו ביום המדורות הלאומי, הלא הוא ל"ג בעומר. אבל חוסר מודעות וחוסר זהירות מהסכנות שמביא איתו החג עלולים לגרום לכך שהוא ייגמר בבכי. ולא מחיתוך בצל.

מדובר בחג האהוב ביותר על בני נוער וצעירים, אבל גם במסוכן ביותר.

במקרה הצורך, אתם מוזמנים לקבל עזרה במוקדי רפואה דחופה של כללית

קרש זה לא בדיחה

תשומת לב נדרשת עוד בשלב ההכנות למדורה. אסור לאסוף קרשים שבהם נעוצים מסמרים ויש בהם בליטות חשודות שעלולות לגרום לחתכים ולפציעות; אסור להיכנס לאתרי בנייה מחשש לנפילות, לחבורות ולחתכים, ומומלץ להיזהר גם מנחשים שעלולים לשוטט בתוך שדות עזובים ולהסתתר בין הקרשים.

נפצעתי ממסמר, מה עושים?
חשוב מאוד לגשת למרפאה כדי לקבל זריקת טטנוס, רצוי בתוך 24 שעות. מיד אחרי הפציעה שטפו את האזור הפגוע במים ובסבון וחטאו אותו. חשוב לשים לב שהפציעה אינה מתפתחת לזיהום, לנפיחות או לאודם מקומי - ואם זה מה שקורה, גשו לרופא לקבל אנטיביוטיקה.

בשלב ההקמה ובמהלך המדורה יש לשמור על כללי בטיחות, ומומלץ בחום שמבוגר אחראי יפקח על הנעשה. גם אם חם בחוץ ונוח יותר להסתובב במכנסיים קצרים, חשוב להקפיד על נעליים גבוהות ועל מכנסיים ארוכים להגנה על העור מפני גיצים מתעופפים ומפני גחלים, כמו גם מפני עקיצות זוחלים ושרצים שנמשכים אל חום המדורה.

כדי להפחית סכנות מומלץ בחום ליישם את ההוראות הבאות:

• להקים מדורה במקום נקי מזרדים, מעצים, מקוצים ומעשבים ובמרחק בטוח ממבנים וממתקנים שעלולים להתלקח במהירות.

• לגדר את אזור המדורה באבנים כדי למנוע התפשטות של האש וכניסת ילדים לאזור המסוכן.

• לא להעמיד קרשים לגובה. הם עלולים ליפול בזמן ההתלקחות ולגרום לפגיעות.

• לא לשפוך חומרי בערה ומשקאות אלכוהוליים שעלולים לגרום להתלקחות פתאומית.

כוויות - סכנה ברורה ומיידית

הסכנה הברורה והמיידית במקרה של התלקחות או של מגע עם אש היא כוויות. אלה עלולות להיגרם לא רק מהאש הגלויה אלא גם מהחומר הכימי שמשמש להדלקת האש במדורה.

כוויות מחולקות לפי דרגות חומרתן, בהתאם לעומק הפגיעה בעור:
דרגה 1 (הקלה ביותר) - דומה לשיזוף עמוק ומתבטאת באודם, בכאב ובנפיחות קלה.
דרגה 2 - פגיעה עמוקה יותר בחלק משכבות העור. מתבטאת באודם, בשלפוחיות ובכאב עז.
דרגה 3 - פגיעה בכל שכבות העור וברקמות שמתחתיו. צבע הכווייה לבן, דמוי שעווה, והאזור כואב בדרך כלל עקב פגיעה בעצבים תחושתיים.


מה עושים במקרה של כווייה?

• יש להסיר מהאזור הפגוע בגדים, נעליים ותכשיטים. אם יש חלקי בגדים שדבוקים לעור, אין למשוך אותם, אלא לגזור מסביבם.

• יש לקרר את המקום הפגוע בכל אמצעי אפשרי (מים קרים, בקבוק קר וכו') ולמרוח בהקדם קרם סילברול שמחטא את האזור ומונע זיהומים. לחלופין אפשר למרוח ג'ל אלוורה.

• אפשר ורצוי לשים קרחון או קרח בתוך מגבת או שקית, אבל אסור להשתמש בקרח באופן ישיר כי הוא עלול להידבק לכווייה ולקלף את העור עוד יותר.

• אסור לשפוך נוזלים, למעט מים, על האזור הפגוע. אסור להשתמש בקפה שחור, כפי שרבים נוטים לעשות, וגם לא למרוח חומרים שומניים שמתחממים וממשיכים את אפקט החימום של הרקמה הפגועה.

כוויות חמורות יותר
במקרה של כווייה מדרגה 2 או 3 ובכוויות דרגה 1 נרחבות - יש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית. עד שזו ניתנת יש לתת טיפול ראשוני כפי הוסבר לעיל. את אזור הכווייה יש לשטוף במי ברז פושרים במשך כ־5 עד 10 דקות.

בכוויות מדרגות 2 ו־3 רצוי לחבוש בשלב הראשון את המקום הפגוע בגזה או במגבת לחה. אסור לפוצץ את השלפוחיות, ורצוי לחזור על השטיפה במים קרירים במקרה של כוויות מחומרים כימיים. כדי למנוע צניחת טמפרטורה - רק במקרה של כווייה נרחבת של יותר מ־25% משטח הגוף - יש לכסות את הנפגע בסדין או בשמיכה נקייה. אפשר לקחת כדור נגד כאבים.

כווייה בעיניים
העיניים עלולות לספוג כוויות לא רק מגיצים מעופפים אלא גם מחשיפה ממושכת וקרובה למקור החום (המדורה). במקרה של פגיעה כלשהי בעין, אסור לשפשף אותה. הדבר היחיד שיש לעשות הוא לעזור לנפגע לפתוח את העין בעדינות ולשטוף אותה במים במשך כדקה. אם הכאב אינו עובר, יש להיבדק אצל רופא עיניים.

כווייה בפה
בעבור רבים, רגע השיא של ל"ג בעומר הוא אכילת בצל ותפוחי אדמה שהוצאו מהמדורה - אבל גם את זה צריך לעשות בזהירות רבה ולא לדחוף את הידיים לאש. ניתן להיעזר, למשל, בחוט תיל שעליו מושחלים תפוחי האדמה והבצלים.

אחרי ששולפים את האוכל מהמדורה, ולפני שמכניסים לפה, יש לוודא שהוא אינו חם מדי לאכילה, אחרת יש סיכון לכוויות. טיפול ראשוני לכווייה בפה הוא גרגור מים קרים. כווייה בפה חולפת לרוב  מעצמה בתוך זמן לא רב.

שאיפת עשן

נגרמת בעיקר במדורות שיוצאות מכלל שליטה, במיוחד בשריפה שכוללת גם תוצרי פלסטיק.

הסימנים הקלאסיים לשאיפת עשן המסכנת את דרכי האוויר העליונות הם: סימני חריכה של השפתיים או של שערות האף; סימני חריכה של הפנים; צרידות ו/או קוצר נשימה המופיעים בסמוך לחשיפה לכמות גדולה של עשן. במקרים כאלה יש לפנות מיד לקבלת סיוע רפואי.

הרעלת CO

פחמן חד־חמצני הוא גז נטול צבע וריח והוא תוצר שריפה של חומרים רבים. בעת חשיפה לתוצרי שריפה, בייחוד במקומות שאינם מאווררים היטב, עלולה להיגרם הרעלת CO.

המניעה היעילה ביותר של הרעלת CO היא הבערת אש רק במקומות פתוחים. יש לשים לב להופעת סימפטומים כמו כאבי ראש, איבוד יכולות ריכוז, בלבול, ערפול הכרה, נמנום ועוד. במקרה של הרעלת CO ניתן הטיפול באמצעות תא לחץ.

ונקנח בבשורות טובות: יתושים לא אוהבים אש! (אבל בכל מקרה כדאי להתמרח נגדם).

ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש