אדה גוואן (23) ו־ווסלי בראנץ' (24) החליטו לחגוג שנה לזוגיות שלהם בחופשה בטוקיו. הזוג הקנדי לא דמיין שבמהלך הטיסה יקרה להם אירוע משנה חיים שיהפוך אותם למפורסמים בכל העולם. הנסיבות, איך נאמר זאת בעדינות, היו הזויות (אם כי גם משמחות) למדי.
גוואן לא המריאה לטיסה במצב אידיאלי. היא התלוננה על כאבי בטן, אבל חשבה שמדובר בווירוס או שהיא סתם סובלת מגזים. שמחים ומאושרים עלו בני הזוג על טיסת 009 מקלגארי לטוקיו, כשהם מקווים לנוח קצת. בכל זאת, מדובר בטיסה ארוכה, של 11 שעות בערך.
מנוחה? לא ממש. ככל שנקפו הדקות סבלה גוואן מהתכווצויות חזקות יותר ויותר בבטן, כל כך חזקות שהיא בכתה מרוב כאבים. לכך הצטרפו גם כאבי חזה. ואז התברר שכאבי הבטן היו בכלל צירי לידה. כן, הגברת הצעירה הייתה בהיריון שהיא אפילו לא ידעה עליו.
"הרופאים אמרו שאין סימני חיים"
הצירים ארכו חמש שעות, וגוואן טופלה לסירוגין על ידי שלושה רופאים שהיו על המטוס. ואז, בגובה של 35 אלף רגל (קצת יותר מ־10,000 מטר) מעל האוקיינוס האטלנטי, אירעה עוד תפנית דרמטית בעלילה. "גוואן אמרה לי 'מותק, משהו נפל מתוכי'", סיפר בראנץ', "הסתכלתי על הרופאים והם אמרו שאין סימני חיים, אין פעימות לב, כלום. ופתאום ראיתי ראש של תינוק והתעלפתי. זה היה נס".
גוואן וקלואי בבית החולים בטוקיו (צילום: פייסבוק)
התינוקת קלואי נולדה אחרי 37 שבועות של אנונימיות בתוך הרחם של אמא שלה, כשהיא שוקלת 3.4 קילוגרם. בשל האירוע החריג, זכתה הטיסה לקדימות ונחתה חצי שעה לפני הזמן המתוכנן. עם הנחיתה, קיבלו צוותי טלוויזיה מקומיים את הזוג.
המשפחות של ההורים ההמומים החלו לקבל עשרות בקשות לראיונות. בכל זאת, מדובר בסיפור מוזר במיוחד, וכדי להוסיף עוד טוויסט הוליוודי לעלילה - הוא התרחש ביום האם הבינלאומי, ה־10 במאי 2015.
מסתבר שמספר שבועות לפני הטיסה חשדה גוואן שהיא בהריון, בגלל הבטן שגדלה מעט והתכווצויות בבטן שתקפו אותה. אבל בדיקת ההריון שעשתה יצאה שלילית, אז היא חשבה שאולי היא פשוט השמינה קצת. "בכלל לא הייתה לה בטן של הריונית", אמרו הקרובים שלה.
איך אפשר שלא לדעת שאת בהריון?
"הריון מלווה בהרבה שינויים פיזיולוגיים, לכן נדיר שמגלים אותו רק בזמן הלידה עצמה, ועל אחת כמה וכמה כאשר היא מתרחשת בחודש התשיעי", אומר ד"ר אדי ויסבוך, רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות ואחראי היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי קפלן. לפי מחקר שפורסם ב־British medical journal, הסיכוי למקרה שכזה הוא 1 ל־3000 לידות.
אז איך קורה שאישה לא מזהה שהיא בהריון? "איחור בווסת הוא הסימן הראשון להריון, אבל יש נשים עם וסת לא סדירה המתרחשת רק אחת למספר חודשים", מסביר ד"ר ויסבוך.
"לנשים אלה יש מראש סיכוי נמוך יותר להרות באופן ספונטני, וגם הסימן הראשון המעודד נשים לבצע בדיקת הריון (איחור בווסת) לא קיים אצלן. במקרים כאלו זיהוי של ההריון יכול להגיע בשלב מאוחר יחסית, בייחוד אצל נשים עם עודף משקל כיוון שהשינויים במבנה הגוף שלהן בזמן בהריון יכולים להיות בולטים פחות".
במקרים שבהם בדיקת ההריון הביתית שלילית, אולם החשד להריון עדיין קיים, מומלץ לבצע בדיקת דם להריון.
איך בדיקת הריון יכולה לפספס?
הערכות הביתיות לבדיקות הריון, שמבוססות על זיהוי הורמון ההריון (hCG) בשתן, פופולריות בזכות מספר סיבות: הזמינות שלהן, מחירן הנמוך והאפשרות לבצע אותן בצורה דיסקרטית. כאשר הן מבוצעות בצורה נכונה ולפי הוראות היצרן, האמינות שלהן היא כ-97%.
"אם הבדיקה מראה שמדובר בהריון, אז קרוב לוודאי שזה אכן הריון, אבל אם התשובה שלילית צריך לקחת בחשבון כי ייתכן שזו תשובה שלילית כוזבת", אומר ד"ר ויסבוך.
הוא מסביר כי אמינות הבדיקה תלויה במספר גורמים, ביניהם:
• התזמון (ייתכן שהיא בוצעה מוקדם מדי).
• ביצוע בהתאם להוראות היצרן, וקריאת התוצאה בפרק הזמן המוגדר בהוראות היצרן.
• יש לוודא שהערכה בתוקף ונשמרת בהתאם להוראות היצרן (בדרך כלל לא מומלץ לשמור את הערכות האלה במקום חם).
• יש תרופות היכולות להשפיע על אמינות הבדיקה (למשל תרופות אנטי־אפילפטיות, תרופות משתנות או תרופות המשמשות לטיפולי פריון). לכן, כדאי לעיין בעלון לצרכן על השפעות אפשריות של תרופות מסוימות על אמינות הערכה הספציפית.
אם מקבלים תוצאה שלילית בבדיקת ההריון הביתית אבל עדיין יש סימפטומים המתאימים להריון, כמו איחור מתמשך בווסת, בחילות והקאות, עייפות או רגישות בשדיים, מומלץ לחזור על הבדיקה הביתית כעבור מספר ימים או לפנות לביצוע בדיקת דם.
ייעוץ מקצועי: פרופ' אדי ויסבוך, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומנהל מחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית