מהו ניתוח בריאטרי?
ניתוחים בריאטריים נמצאים בשימוש כבר כמה עשורים בארץ ובעולם ונחשבים לאחד האמצעים היעילים לטיפול בהשמנת יתר חולנית.
מדובר בכמה סוגי ניתוחים שלהם מנגנוני פעולה שונים: הקטנה של נפח הקיבה, הקטנת הספיגה של המזון והגברת ההשפעה של הורמוני השובע של המעי לצורך ירידה במשקל.
מהם סוגי הניתוחים הנעשים בארץ, ומהם ההבדלים ביניהם?
כל הניתוחים הבריאטריים נעשים בשיטה הלפרוסקופית - בניתוח ללא פתיחת הבטן: המנתח מחדיר מצלמה זעירה ומכשירים ייעודיים לביצוע הניתוח דרך חמישה או שישה פתחים קטנים בדופן הבטן. המצלמה משדרת צילום וידאו שמוקרן על צגים ומראה תמונה מוגדלת של הקיבה ושל האיברים האחרים בבטן המטופל.
בארץ קיימים כמה סוגים של ניתוחים בריאטריים:
• טבעת מתכווננת (LAGB): הכנסת טבעת סיליקון סביב צוואר הקיבה. הטבעת מגבילה את כמות האוכל המוצק שניתן לאכול שכן האוכל נכנס רק לחלק קטן של הקיבה, זה שמעל הטבעת.
שיעור הירידה מעודף משקל בחמש שנים: 40%.
יתרונות: סיכון ניתוחי נמוך.
חסרונות: הקאות מרובות, קושי בנטילת תרופות, מעקב בתדירות גבוהה לצורך ניפוח או ריקון של הטבעת, תוצאות לא טובות בממוצע לאורך השנים.
• שרוול קיבתי (LSG): כריתה נרחבת של הקיבה, כך שהחלק הנותר מוארך וצר מאוד, והקיבה מקבלת צורה הדומה לשרוול. בניתוח הזה אין מעקף של המעי ולכן אין השפעה על ספיגת המזון.
שיעור הירידה מעודף המשקל בחמש שנים: בין 40% ל־50%.
יתרונות: ישנה הפחתה של כמות הורמוני הרעב.
חסרונות: השרוול מתרחב במשך הזמן; ריפלוקס.
• מעקף קיבה (LRYGB): הקטנת הקיבה ועיקוף קל של המעי, כך שנוצרת הגבלה בכמות המזון שנכנס ותת־ספיגה של ויטמינים.
שיעור הירידה מעודף המשקל בחמש שנים: בין 50% ל־60%
יתרונות: זהו הניתוח הנפוץ ביותר, הוותיק ביותר וגם הנחקר ביותר.
חסרונות: הניתוח דורש מיומנות לפרוסקופית גבוהה (לא כל כירורג יכול לעשות אותו), ההשקה בין הקיבה למעי עלולה להתרחב ולגרום למטופל לאכול יותר ולעלות במשקל.
• מעקף קיבה בהשקה אחת (מיני מעקף קיבה, MGB): הקטנה של הקיבה וחיבורה ללולאת המעי הדק באמצעות עיקוף של כשני מטרים של מעי סופג. לכן הניתוח גורם גם להקטנה של כמויות המזון שנספגות וגם להקטנת הספיגה של ויטמינים.
שיעור הירידה מעודף המשקל בחמש שנים: בין 60% ל־70%.
יתרונות: קל יותר לביצוע מאשר מעקף קיבה, ירידה גדולה במשקל.
חסרונות: יכול לגרום לחסרים תזונתיים, לשלשולים, לריפלוקס מרתי, לתת־ספיגה.
• מעקף תריסריון (DS\BPD): כריתה של הקיבה ומעקף של חלק גדול מהמעי, כך שנוצרת פגיעה משמעותית ביכולת לספוג מרכיבי מזון וויטמינים.
שיעור הירידה מעודף המשקל בחמש שנים: בין 70% ל־80%.
יתרונות: ירידה משמעותית במשקל, ירידה בתחלואה.
חסרונות: יכול לגרום לתת־תזונה, להיפואלבומינמיה (ירידה ברמת האלבומין), לסטטוריאה (צואה שומנית כתוצאה מתת־ספיגה של שומנים במעי), לחסרים תזונתיים ניכרים.
• מעקף תריסריון בהשקה אחת (S-SADI): הקטנה וחיתוך של הקיבה, בדומה לניתוח שרוול, וחיבור הקיבה ללולאת מעי מרוחקת. המזון פוגש את אנזימי העיכול כשלושה מטרים לפני סוף המעי הדק. הניתוח הזה משפיע באופן משמעותי על ספיגת מזון וויטמינים.
שיעור הירידה מעודף משקל בחמש שנים: בין 70% ל־80%.
יתרונות: ניתוח תיקון לכשל של שרוול; המנתח יודע איזה חלק של המעי שבו נעשית ספיגת המזון נשאר ויכול להחליט מהי המידה של אי־ספיגת המזון שתושג הניתוח.
חסרונות: יכול לגרום לחסרים תזונתיים, לתת־תזונה. הניתוח הזה נעשה בשכיחות נמוכה יחסית בעולם ולכן חסר עליו מידע בספרות הרפואית.
למי מתאים ניתוח בריאטרי?
מטופלים הסובלים מהשמנת־יתר חולנית הם מועמדים פוטנציאליים לניתוח בריאטרי.
השמנת־יתר חולנית נקבעת לפי מדד ה־BMI שמודד את היחס בין הגובה למשקל. מדד BMI תקין נע בין 20 ל־25. מטופלים המתאימים לניתוח בריאטרי הם בעלי BMI של יותר מ־40 או יותר מ־35 הסובלים מאחת או יותר מהמחלות הנלוות להשמנת־יתר כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב או דום נשימה בשינה.
מטופל או מטופלת הסובלים מהשמנת־יתר חולנית ורוצים לעבור ניתוח בריאטרי יצטרכו לעבור תהליך הכנה והערכה כדי לבדוק את התאמתם מהבחינה הרפואית, התזונתית והנפשית.
החלטתי שאני רוצה לעבור ניתוח, מהו התהליך?
כדי לעבור ניתוח בריאטרי יש לפנות תחילה לרופא המשפחה או לרופאת המשפחה שלך.
אם הרופא ימצא שיש התאמה לניתוח, הוא ייתן הפניה להתחלת תהליך ההכנה.
תהליך ההכנה כולל:
• בדיקות שונות בהתאם למצב בריאותו של המטופל.
• הערכה והכנה תזונתיות על ידי דיאטנית בריאטרית.
• דיון בוועדה בריאטרית בבית החולים. לקראת הדיון מתקיימות פגישות עם רופא כירורג, עם פנימאי, עם דיאטנית ועם עובד סוציאלי או עם פסיכולוג. אלה מגבשים עמדה בנוגע למידת ההתאמה והמוכנות של המטופל לניתוח.
למה צריך ללכת לדיאטנית לפני ניתוח?
כדי שהתהליך יצליח צריך לעשות שינוי משמעותי בהרגלי האכילה ואורח החיים - וחלק מהשינויים נדרשים עוד לפני הניתוח: במפגשי ההכנה עם הדיאטנית תאתרו מהם הקשיים שעלולים להפריע לכם לאחר הניתוח ותוכלו להתחיל לטפל בהם. הדיאטנית גם תבדוק את סטטוס הוויטמינים בבדיקות הדם ותמליץ - במידת הצורך - על נטילת תוספים.
מה עוד עליי לדעת?
חשוב לזכור: הניתוח והשגרה שאחריו הם תהליך מורכב שיש לו השלכות קליניות ונפשיות משמעותיות לאורך זמן, וכדי להבטיח את הצלחת הניתוח ולראות תוצאות חשוב לפעול על פי ההנחיות של משרד הבריאות.
הניתוח עצמו הוא רק מרכיב אחד בתהליך של שינוי החשיבה ושל אימוץ אורח חיים בריא והוא דורש הכנה מתאימה וליווי ומעקב בהמשך. ליווי המטופל על ידי צוות רב־מקצועי מתחומי הרפואה, הסיעוד ומקצועות הבריאות (במיוחד מתחום התזונה ובריאות הנפש) מגביר את הסיכויים להצלחת הניתוח לטווח הרחוק.
חיה שווייגר היא מנהלת מדור שירותי דיאטה במרכז הרפואי רבין מקבוצת כללית