אישה בשנות ה-60 לחייה טופלה במגוון תרופות ליתר לחץ דם, נגד כולסטרול גבוה, החזר קיבה ושט ועוד. עד אז היא הייתה מלאת שמחת חיים, עם חוש הומור לא רע, חברותית - ובבת אחת הכול התפרק.
היא נבדקה ואובחנה כסובלת מדיכאון קליני וטופלה בנוגד דיכאון ממשפחת ה-SSRI. למרות הטיפול המצב לא השתפר, ואף החמיר. למרות שמדובר בתופעת לוואי נדירה שמחייבת את הפסקת התרופה, כדאי להכיר אותה, כדי לדעת איך לפעול במקרה דומה.
בין כל תופעות הלוואי, יש לא מעט תרופות שגורמות גם לתופעות לוואי נפשיות. כדאי וחשוב להכיר את קבוצת התרופות השכיחות שיכולות לגרום לדיכאון, כך שאם ירשמו לכם אותן תזכרו להיות קשובים במיוחד לשינויים במצב הרוח:
חוסמי בטה
תרופות אלה ביניהן ATENOLOL, METOPROLOL, SOTALOL ועוד מאטות את קצב הלב וניתנות נגד יתר לחץ דם, מיגרנה, רעד וגלאוקומה (כטיפות עיניים). לא ידוע כיצד הן גורמות לו, אבל שלושת תופעות הלוואי השכיחות ביותר שלהן הן עייפות, חוסר תפקוד מיני ודיכאון.
סטרואידים
סטרואידים ביניהם prednisone, dexamethasone, triamcinolone, ניתנים לטיפול במגוון רחב מאוד של מחלות.
מחקר העלה שסטרואידים גורמים לרמה נמוכה של סרוטונין בגוף, מה שעלול להוביל לדיכאון, ולתופעות נפשיות נוספות. מצד שני, גם הפסקה חדה של טיפול בסטרואידים עלולה להוות טריגר שיעורר דיכאון.
נוגדי דיכאון
זה נשמע כמו סתירה שדווקא התרופה שאמורה לסייע ולפעול נגד דיכאון תחמיר אותו. המחקר בתחום זה מתפתח כל הזמן אך עדיין לא הכול ידוע על האופן שבו התרופות, שאמורות לסייע להחזיר את האיזון הכימי של הורמון הסרוטונין במוח, פועלות.
בימים הראשונים לפעמים חלה דווקא החמרה של המצב עד שמתחילים לחוש בשינוי לטובה, וברשימת תופעות הלוואי של חלק מהתרופות לטיפול בדיכאון, (ממשפחת ה-SSRI כגון Citalopram, Escitalopram, Fluoxetine, Fluvoxamine) כתוב שהן עלולות לגרום לחרדה מוגברת בימים הראשונים של הטיפול. כמו כן, הן עלולות לגרום להחמרה בדיכאון ולמחשבות אובדניות בשבועיים הראשונים.
המצב עלול להחריף אם מתברר שהתרופה לא מתאימה, ובכל זאת מגדילים את המינון שלה בגלל חוסר תגובה מספקת.
אז מה עושים? שמים לב, ומבקשים מהסביבה הקרובה להיות רגישה לשינויים במצב הרוח שלכם. אם המצב מחמיר ומופיעות מחשבות אובדניות - חשוב מאוד לפנות להתייעצות מיידית עם הרופא המטפל, ואפילו לפנות להשגחה בבית חולים בעת הצורך.
יש לציין שבעיה זו אינה קיימת בנוגדי דיכאון טריציקליים כמו Amitriptyline.
תרופות נגד אסתמה
מבין תרופות אלה, התרופה מקבוצת מעכבי Leucotriene כגון Montelucast יכולה לגרום לרעד, דיכאון, אובדנות וחרדה.
אנטיביוטיקה מקבוצת הקינולונים
בין תופעות הלוואי של תרופות אלה כגון Ciprofloxacin , OfloxacinN כלולים גם דיכאון ואובדנות. משערים שזה בגלל השפעתן על מערכת ה-GABA.
תרופות נגד אקנה
על Isotretinoin שניתנת לטיפול באקנה קשה דווח אמנם שהיא גורמת לדיכאון, אבל קשה להוכיח שהיא אכן הגורם. הסיבה היא שאקנה בעצמה עלולה לגרום לדיכאון.
המסקנה: בכל מקרה אם אתם סובלים מפצעי בגרות ומדיכאון גם יחד, חשוב לטפל בשניהם, וגם לבדוק באילו תרופות אתם מטופלים.
תרופות נגד יתר שומנים בדם
סטטינים נגד כולסטרול גבוה כגון Simvastatin, Atorvastatin, Pravastatin הן אחת מקבוצות התרופות הנפוצות ביותר.
הן עלולות לגרום לדיכאון אם הפחתת הכולסטרול מורגשת גם במוח, שם הוא משחק תפקיד חשוב בשחרור מעבירים כימיים בין עצביים.
מעכבי משאבת הפרוטונים וחוסמי H2
מדובר בתרופות שמדכאות הפרשת חומצה בקיבה לטיפול בהחזר קיבה-ושט (GERD) כגון Omerprazole, Lansoprazole ועוד, שעלולות לגרום לדיכאון. הסיבה לכך עדיין אינה ידועה.
תרופות לגמילה מעישון
על שתי תרופות שמשמשות כיום לגמילה מעישון Vareniclin ו-Bupropion דווח שהן יכולות לגרום לדיכאון.
אבל בדומה למצב עם תרופות לאקנה, גם עצם הגמילה מעישון עלולה לעורר דיכאון, כך שאי אפשר לקבוע בוודאות אם הסיבה היא אכן התרופות.
היו קשובים לעצמכם:
תרופות מרשם יכולות לרפא אתכם ולהציל חיים, אך חשוב לשים לב לתופעות הלוואי, גם הנפשיות. אם אתם מבחינים לשינוי לרעה במצב הרוח, מוטב שתדעו מראש אם הוא עלול לנבוע מהשימוש בתרופה, ולעדכן את הרופא ולבדוק אפשרות של טיפול חלופי.
ד"ר אריה גולדשמיד הוא עורך מדור התרופות באתר ולשעבר מנהל המחלקה לפרמקולוגיה בכללית