תזונה המבוססת על מזון מהיר מכילה כמויות גדולות של קלוריות, סוכר ושומנים לא בריאים. מה זה אומר? שלאורך זמן היא יכולה להיות רעילה מאוד לכבד ולאיברים נוספים. החדשות הטובות הן שהנזק יכול להיות הפיך. מדריך לביטול ההשפעות השליליות של המזון המהיר.
אין לכם סבלנות? התקלקל לכם התיאבון עוד לפני שהתחלתם לקרוא? קבלו ישר את הטיפים לגמילה.
1. קביעת מטרות
הבנתם שאתם מכורים למזון מהיר? אפשר להיגמל באופן הדרגתי או "לחתוך" בבת אחת, תלוי איזה טיפוס אתם. קבעו מטרות ריאליות בהתאם ליכולת שלכם להצליח.
2. הגבלת כמויות
חשוב להדגיש כי המזון המהיר כשלעצמו אינה גורם לנזק לכבד, אלא הכמויות שאוכלים ממנו. תכולת השומן והסוכר בארוחות של המבורגר או נקניקיות עם צ'יפס ומשקה מוגז גבוהה מאוד, וכך גם תכולת הקלוריות.
ארוחה כזאת יכולה להגיע בקלות ל־2,000 קלוריות – יותר ממה שאנשים רבים צריכים לאכול במשך כל היום. לכן כדאי להגביל את כמות הארוחות של מזון מהיר שאוכלים (פעם בשבוע, פעם בשבועיים לפי היכולת האישית של כל אחד) ולהתייחס לזה כאל אירוע חריג ולא כאל דבר שבשגרה.
3. בחירה נבונה
אם אתם כבר נמצאים במסעדת מזון מהיר, נסו לבחור את המזונות הטובים יותר. למשל: סלט עם רוטב דל שומן וחזה עוף, או כריך עוף בגריל, או לאכול את ההמבורגר בלי מיונז וצ'יפס. כדאי לשתות מים (אפשר משקאות דיאט אם חייבים מתוק) במקום משקאות קלים ממותקים.
4. תזונה בריאה
במקום מזון מהיר כדאי לאכול מגוון מזונות בריאים ולרכוש בהדרגה הרגלים טובים. על כך ניתן לקרוא בהרחבה בכתבה איך לרכוש הרגלי תזונה נכונה.
5. פעילות גופנית
כדאי להתחיל לעשות פעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע, ולעלות בהדרגה את מספר הפעמים ואת משך הפעילות ככל הניתן. ההמלצה היא לעשות פעילות כל יום במשך שעה. פעילות גופנית סדירה מסייעת לשמור על המשקל ותורמת רבות לבריאות.
6. בדיקות גופניות
בקשו מהרופא לעשות בדיקת דם שגרתית שתכלול גם את רמות אנזימי הכבד, המהווים סמן לבריאות הכבד. בדיקה זו חשובה במיוחד למי שהתזונה שלו מבוססת על מזון מהיר ואינו עושה פעילות גופנית.
מי שראה את הסרט Super Size Me בוודאי זוכר את האפיזודה בה הרופא אמר למורגן ספרלוק (הבמאי ושפן הנסיונות) שהכבד שלו הופך לפאטה.
זה קרה לאחר שהבחור החליט לבדוק מה קורה אם אוכלים רק במקדונלד'ס ומפסיקים להתעמל, ובמשך חודש עלה 11 קילוגרמים וסבל משינויים במצב הרוח, מדיכאון, מעייפות, מכאבי ראש מבעיות בתפקוד המיני, מאי־סדירות בקצב הלב ומפגיעה בכבד.
הכבד של מורגן ספרלוק אינו מיוחד במינו – ממחקרים שנערכו בחיות מעבדה ובבני אדם עולה כי אכילת מזון מהיר בכמויות גדולות, או למעשה דיאטה המכילה כמויות גדולות של שומן וסוכר, יכולה לגרום נזק חמור לכבד.
במחקר שנערך בשוודיה השתתפו 6 נשים ו־12 גברים צעירים (גיל ממוצע 26), בריאים ורזים. במשך חודש הם אכלו מזון מהיר לפחות פעמיים ביום והפעילות הגופנית שלהם הוגבלה, על מנת לחקות אורח חיים יושבני.
• לחץ/י כאן לקריאת המחקר.
המטרה היתה להכפיל את כמות הקלוריות שהם אוכלים ולעלות כ־10% במשקל. ואכן, הם הצליחו להוסיף כשבעה קילוגרם למשקלם. בנוסף לכך, מיד בשבוע הראשון מתחילת המחקר חלה עלייה חדה באנזימי הכבד שלהם, המהווים סמן עיקרי לפגיעה בכבד.
כבד שומני הוא תופעה המוכרת בעיקר ממבוגרים עם היסטוריה של צריכה גבוהה של אלכוהול או אנשים שנדבקו בדלקת כבד נגיפית (הפטיטיס) מסוג C, ועלולה להתפתח לשחמת הכבד.
בשנים האחרונות, עם העלייה במימדים של מגיפת ההשמנה, חלה עלייה בשכיחות של כבד שומני שלא על רקע אלכוהולי. מחלה זו נקראת Nonalcoholic fatty liver disease ובקיצור NAFLD. למחלה יש כאמור השלכות קשות על הבריאות, ורוב האנשים לא יודעים שהם חולים בה.
מטרידה מאוד גם העובדה שהמחלה מתגלה לא רק במבוגרים אלא גם בילדים עם רקע של השמנה, חוסר פעילות גופנית ותזונה לא בריאה, המתאפיינת בעיקר בצריכת כמויות גדולות של שומן וסוכר, במיוחד סירופ תירס עתיר פרוקטוז שהוא הממתיק הנפוץ במשקאות קלים.
בקיצור, אם נמאס לכם מהאוכל השמנוני הזה, אם אתם מרגישים שכבר תרמתם מספיק כסף לרשתות המזון המהיר, יש חדשות טובות! הנזק לכבד ולבריאות שלכם יכול להיות הפיך אם תשנו את התזונה ותעשו יותר פעילות גופנית. גם אם התזונה שלכם היא מהסוג הגרוע ביותר, עדיין לא מאוחר כדי לשנות.
בהצלחה!
ד"ר מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז "שניידר" לרפואת ילדים מקבוצת כללית