שכיחותו של סרטן צוואר הרחם יחסית נמוכה. מדי שנה מאותרים בישראל כ־6 מקרי מחלה מתוך 100 אלף נשים. יחד עם זאת מומלץ לכל הנשים בקבוצת הגיל המומלצת לסקירה לבצע את הבדיקה באופן סדיר. בכל שנה נעשות בכללית 220 אלף בדיקות סקר סרטן צוואר הרחם.
14 זנים מסוימים של נגיף הפפילומה הם הגורמים העיקריים לסרטן צוואר הרחם ולסוגי סרטן נוספים בנשים וגברים.
בדיקות הנמצאות בשימוש כיום לגילוי סרטן צוואר הרחם מאתרות 2 זנים בלבד מתוך קבוצה של 14 נגיפי הפפילומה שבסיכון גבוה, כאשר 12 הזנים האחרים מאותרים כקבוצה, ולא ניתן לדעת אילו מהם המטופלת נושאת.
לאחרונה החלו בכללית לבצע בדיקה לאיתור זני נגיף הפפילומה בשיטה החדשנית המתקדמת ביותר שקיימת כיום.
בניגוד לבדיקות אחרות, הבדיקה הזאת מספקת פירוט מלא של כל הזנים של וירוס הפפילומה שעלולים להוביל למצבים טרום סרטניים וסרטניים ובכך מאפשרת גילוי מוקדם ומדויק יותר של סרטן צוואר הרחם.
איך זה עובד?
התהליך מתחיל בבדיקה רגישה שמאתרת את זני נגיף הפפילומה (HPV) שבסיכון גבוה לפתח מחלה וממשיכה בבדיקת פאפ שתבוצע לנשים חיוביות – כדי לאתר תאים שמראים סימני מחלה.
נשים שנושאות תת־קבוצה של זנים בעלי סיכון גבוה יעברו גם בדיקה חדשנית בשם TEC CIN שיכולה לאתר לא רק נשים שנמצאות בסיכון לפתח מחלה, אלא גם נשים שכבר פיתחו בפועל מחלה טרום־ ממאירה או ממאירה. זוהי בדיקה שנעשית בפעם הראשונה בישראל ועל־ידי כללית.
• בדקי האם את זכאית לבדיקת HPV במסגרת סל הבריאות
צעד גדול לאבחון
לכלים אלה יש משמעות גדולה: כעת, עם הטכנולוגיות החדשות שמביאות איתן שינוי משמעותי בתהליך האבחון המוקדם ומניעת סרטן צוואר הרחם, ניתן להתאים לכל אישה את התהליך האבחוני והטיפולי שמתאים לה בהתאם לזן או הזנים של נגיף הפפילומה שיאותרו אצלה באמצעות הבדיקות.
תהליך זה צפוי לאתר יותר נשים עם מחלה טרום ממאירה שניתנת לטיפול פשוט וגם מדויק יותר. אבחון מוקדם וטיפול במצבים טרום סרטניים או בשלבי המחלה הראשונים ימנע מנשים צעירות מחלה קשה שעלולה לסכן את הפריון שלהן ובמקרים מסוימים – גם את חייהן.
למי מומלץ לעשות את הבדיקה ואיך עושים אותה?
בדיקת סקר צוואר הרחם מומלצת לנשים בגיל 25 עד 65. הבדיקה ניתנת לביצוע בכללית אחת לחמש שנים בעלות זהה לזו של בדיקת הפאפ.
הבדיקה עצמה נעשית על ידי רופא או רופאת הנשים והתוצאות נשלחות לפיענוח במעבדה חדשה עם ציוד ייעודי.
ד"ר יעל ברקן היא מומחית ליילוד וגינקולוגיה במרכז לבריאות האישה בנתניה ויועצת תחום רפואת נשים באגף הרפואה של חטיבת הקהילה בכללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות