חיפוש

dsdsdsd
ילד נוגס באבטיח גדול

אמא, אבא, במיה!

לתזונה שלך יש השפעה גדולה על הילד שלך בכל שלבי חייו: כשהוא ניזון באמצעות חבל הטבור שלך, כשהוא יונק וגם כשהוא כבר אוכל את ארוחותיו באופן עצמאי. איך את יכולה להקנות לתינוק הרגלי אכילה נכונים ויחס בריא למזון שישפיעו בסופו של דבר גם על כל בני המשפחה? מדריך

אורלי ויסייד

אורלי וייסיד

בקיצור

01

מזון ממלא תפקיד מרכזי ביחסים בין הורים לילדיהם. היחסים האלה נקראים "יחסי האכלה". הם מתחילים מרגע ההנקה ומשפיעים על יחס הילד למזון ולאכילה נבונה

02

אכילה נבונה היא אכילת אוכל מזין כשרעבים, עד לתחושת שובע. תינוק ללא בעיה ביולוגית יאכל בהתאם לוויסות אכילה טבעי פנימי, אלא אם ההורה יתערב.

03

על ההורה לספק לילדו מזון מזין ובריא, ארוחות מסודרות וסביבה נעימה. זה נשמע פשוט, אבל זה לא תמיד כך. עם זאת, כדאי לעשות את המאמץ

כבר מהרגע שבו העובר ניזון מחבל הטבור של אמו מתחילה השפעתה על תזונתו. אכילה בריאה, מגוונת, מאוזנת ולא בררנית של האם משפיעה בצורה חיובית על התפתחות העובר ועל בריאותו. כך גם בתקופת ההנקה: איכות המזון שצורכת האם קובעת את איכות החלב שלה שממנו ניזון התינוק.

כשהתינוק עובר לשלב הטעימות ובהמשך לתזונה רגילה, מושפעת בריאותו במידה מכרעת מטיב המזון שמגישים לו הוריו. אז גם יבואו לידי ביטוי השפעתם של יחסי ההאכלה שבין ההורים לילד.

מדובר ביחסים שבין ההורים לילד בהקשר של מזון ואכילה. ההורה מגיע עם הנחות, עם דעות ועם חוקים משלו בנוגע לתזונה הטובה ביותר בעבור ילדו, ואילו לילד יש רצונות ותחושות משלו.

יחסי ההאכלה מתחילים מרגע ההנקה הראשונה. אלה יחסים פסיכולוגיים, ולכן יש להם השפעה על התנהגותם של הילד ושל ההורים. הילד לומד מהר מאוד את תגובותיהם של הוריו לאכילה או לאי־אכילה ומשתמש בידע הזה למטרותיו האישיות.

רמת החרדה של ההורה, הבלבול, הדאגה לבריאות הילד, חוסר הידע או עודף הידע, הפחד מהשמנה וגורמים רבים נוספים עלולים להביא ליחסים לקויים ולבעיות סביב האכילה. לעומת זאת, הקשבה לצורכי הילד בד בבד עם שימת גבולות במידה המתאימה יביאו ליחסי האכלה נאותים ויגדילו את הסיכויים לאכילה נבונה של כל בני הבית.

אכילה נבונה היא אכילה של מזון מזין בעת רעב פיזי והפסקת אכילה עם הגעת תחושת השובע, כלומר אכילה תוך כדי הקשבה לתחושות הגוף. תינוק או פעוט ללא בעיה ביולוגית יאכלו בהתאם לוויסות אכילה טבעי פנימי. הורה שיתערב בתהליך הזה יערער את הוויסות הפנימי של הילד ובכך יפגע בסיכוייו של הילד שלו לאכול בהתאם לדרישות גופו.

אם כך, כל שנותר להורה לעשות הוא לספק לילדו מזון מזין ובריא, ארוחות מסודרות וסביבה נעימה. אני יודעת שזה רק נשמע פשוט. אבל בשביל קצת שקט בעתיד שווה להתאמץ בעבור זה כבר מהרגע שבו יצרתם את האדם החדש. יצירת כללים למניעת בעיות סביב האכילה קלה יותר ממציאת פתרונות ברגע שכבר יש בעיה.

צרו אווירה. דאגו ליצור סביבת אכילה נעימה, נקייה מרגשות לא נעימים כמו לחץ, כעס, מתח וכדומה.

פנו זמן. הקפידו לפנות מספיק זמן לארוחות מסודרות, בשעות קבועות סביב שולחן האוכל.

דאגו לארוחה זהה. דאגו - ככל האפשר - שכל בני הבית יאכלו יחדיו באותה הסביבה ומאותם המזונות.

הרגלי אכילה. הקפידו על כללי אכילה זהים - שבהם אתם מאמינים - לכל בני הבית.

אוכל לשם אוכל. מצאו דרכים להעסיק את ילדכם. אל תשתמשו באוכל לצורך הפגת שעמום או לשם הרגעה. אל תצרו התניה בין אכילה לפעולות אחרות, כמו חטיף וצפייה בטלוויזיה או עוגייה ובילוי בגינה.

הגישו מזון בריא. הגישו - עד כמה שניתן - מזון טבעי, עשיר ומגוון. הקפידו שכל אבות המזון יימצאו במזון, והקפידו במיוחד על הגשת פירות וירקות. המעיטו במזון תעשייתי מוכן.

• צמצמו צריכה של סוכר ושל מלח: הרגילו את ילדכם לטעמים עדינים והקפידו על תיבול קל וטבעי ועל הפחתת השימוש בסוכר ובמלח (נתרן).

המעיטו במתן נשנושים: הימנעו מהגשת חטיפים, ממתקים ושתייה מתוקה באופן קבוע.

כאמור, את הרגלי האכילה מכתיבים ההורים כבר מהרגע הראשון. אחד הדברים שכדאי לזכור הוא שחטיף לא חייב להיות חלק מהתפריט של הילד.

באחרונה רואים יותר ויותר חטיפים, מעדנים ועוגיות שהמשווקים שלהם טוענים כי הם מזון בריאות שמספק ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות, סיבים תזונתיים וכד'. אבל אם מתבוננים היטב בפירוט הרכיבים של המוצרים האלה ובטבלאות הסימון התזונתי שלהם, מתברר שהם מכילים גם כמויות לא מבוטלות של שומן, של סוכר (פחמימות), של מלח (נתרן) ושל חומרים מזיקים נוספים כמו חומרי שימור וצבעי מאכל.

אם אתם מחפשים רכיבים תזונתיים טובים, עדיף לספק אותם מהמקור הטבעי שבו הם נמצאים: פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, מוצרי חלב, ביצים, דגים וסוגים שונים של בשר.

• גביע יוגורט טבעי עם פרי טרי - במקום מעדנים בטעמים.

• כריך קטן עם ממרח מזין, כמו אבוקדו, טחינה גולמית, ממרח שקדים, גבינה.

• עוגייה או מאפה ביתי, שאתם יודעים בדיוק מהי כמות המלח והסוכר שהוכנסו בהם.

• ואם כבר חטיף - אז כזה שבדקתם את רכיביו ואת טבלת הסימון התזונתי שלו והחלטתם שהוא טוב לילד. קיימים גם כאלה, ויש להעדיף אותם.

אורח החיים המודרני מביא אותנו לא פעם לבחור במזון המהיר והמוכן לאכילה: פיצה קפואה, תבשיל מתוך שקית, מרק מוכן, חטיף בשקית, מחית פרי מוכנה לאכילה, ביסקוויט, מעדן מתוק ועוד.

אם את כבר אמא, את יודעת במה מדובר, ולפעמים את מרגישה שאין ברירה אחרת בידך. זה מובן ומקובל לחלוטין, אבל ברוב המקרים השתדלי לבחור בדרך הבריאה והטבעית יותר. זכרי שהשפעתך על בחירותיו העתידיות של הילד מתחילה כבר מהרגע שבו הוא נוצר.

בהצלחה!

אורלי וייסיד היא דיאטנית קלינית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש