לטלפונים סלולריים יש לא מעט יתרונות, הם אפילו עשויים להציל חיים במצבי חירום או בעזרת אפליקציות בריאות שמציפות את השוק, אבל עד כמה גדולים הנזקים שהם גורמים לגוף שלנו, אם בכלל?
לא מעט מומחים ניסו לפתור את התעלומה הזאת בשנים האחרונות, והמחקר האחרון בנושא משדר שיש סיבה לדאגה, בעיקר לאלה שמדברים מזה זמן רב ובמשך שעות ארוכות בטלפונים סלולריים או בטלפונים אלחוטיים.
לאיזו קבוצה אתה שייך?
מחקר שנערך בשבדיה ופורסם בכתב העת Pathophysiology הראה כי הסיכון לגידול המוחי השכיח ביותר מסוג גליומה היה גבוה כמעט פי 2 אצל מי שהשתמשו בטלפונים סלולריים או אלחוטיים בין 20 ל-25 שנים, ופי 3 אצל מי שהשתמשו במכשירים האלה למעלה מ־25 שנים. זאת בהשוואה לאנשים שדיווחו על שימוש של פחות משנה במכשירי טלפון אלה.
במחקר נערכה השוואה בין 1,380 אנשים שסבלו מגליומה לבין אנשים שלא סבלו מגידולים כאלה. עוד נמצא כי אנשים שדיברו יותר מ־1486 שעות בטלפונים אלה היה בעלי סיכון פי 2 לפתח את הגידול. זאת בהשוואה לאלה שדיווחו שהם השתמשו במכשירים למשך הזמן המועט ביותר - בין שעה ל-122 שעות.
לסיכון הגבוה ביותר היו חשופים מי שהחלו להשתמש במכשירים האלה לפני גיל 20. הסיבה, לפי מחברי המחקר: עד גיל זה המוח עדיין מתפתח, ולכן השדות האלקטרומגנטיים שיוצאים מטלפונים אלחוטיים חודרים יותר בקלות לגולגולת.
מי שעמד בראש המחקר הוא לנארט הרדל, פרופסור במחלקה האונקולוגית באוניברסיטה הרפואית אורברו שבשבדיה, שטוען כבר שנים כי קיים קשר סיבתי בין שימוש בטלפונים סלולריים לסרטן במוח. "רופאים צריכים להיות מודאגים מאוד ולדון עם המטופלים על אמצעי זהירות בהם מומלץ לנקוט", אמר הרדל. בין ההמלצות שלו: שימוש בדיבורית (לא בלוטות') ושליחת הודעות טקסט.
לפני שאתם זורקים את הסלולר שלכם...
אבל לפני שנכנסים לפאניקה, כדאי להתייחס לכמה נקודות חשובות.
המחקר לא התבסס על נתונים של חברות טלפונים אלא רק על הזיכרון של המשתתפים, ולא ברור עד כמה מדויק המידע שהם מסרו, הן לגבי מספר שנות השימוש ומספר שעות השימוש במכשירים.
ל. דייד לנספורד, נוירוכירורג ופרופסור במרכז הרפואי באוניברסיטת פיטסבורג, בדק את הממצאים של הצוות השבדי ולא השתכנע. מעבר לספקות שהוא העלה לגבי אמינות המידע שנמסר, הוא טוען כי סוגים אחרים של סרטן היו צצים במוקדם או במאוחר ובמספרים גדולים הרבה יותר מאשר גידולי גליומה, אם שדות אלקטרו-מגנטיים היו זורעים הרס כמו שמתאר הצוות השבדי.
הממצאים של הרדל וחבריו סותרים את תוצאות המחקר הגדול ביותר שנערך בנושא, שלא מצא הוכחות חזקות כי שימוש בטלפונים סלולריים העלה את הסיכון לגידול במוח. המחקר המדובר נערך ב־2010 על־ידי הסוכנות הבינלאומית למחקר, ומומן בחלקו על־ידי חברות טלפון.
גם אם הרדל אכן צודק והסיכויים לפתח גליומה יוכפלו או ישולשו, עדיין יהיה מדובר בסיכון נמוך מאוד. רק אחד מכל 100 אלף אנשים באירופה (0.005%) אובחן עם סוג כלשהו של גידול ממאיר במוח בין 1995 ל-2002, לפי מחקר שפורסם ב-2012 בכתב העת האירופי לסרטן.
מה ממליצים במשרד הבריאות?
משרד הבריאות בישראל מאמץ את הנחיות מרבית הגופים הבינלאומיים, הממליצים לנהוג בהתאם לעיקרון "הזהירות המונעת" בהקשר לשימוש בטלפונים סלולריים.
הנה כמה מההמלצות הבולטות שלו בנושא:
• ככל שהטלפון הסלולרי יהיה רחוק יותר מהגוף, כך תפחת החשיפה לקרינת הרדיו. לכן, צריך להקפיד שלא לשאת את המכשיר על הגוף - למשל בחגורת המכנסיים, בכיס או על הצוואר באמצעות שרוך. בזמן שיחה, מומלץ שלא להצמיד את המכשיר לאוזן אלא להשתמש ברמקול, בדיבורית אישית או באוזנייה (שאינה אלחוטית). כמובן שצמצום כמות ומשך השיחות המבוצעות בטלפון סלולרי עוזרת להקטנת החשיפה.
• באזורים בהם הקליטה חלשה (למשל במעלית וברכבת) רמת החשיפה לקרינה סלולרית עולה ולכן יש להמעיט בדיבור. רמת הקליטה מוצגת בחלק העליון של מסך הטלפון שלכם.
• חשוב להקפיד במיוחד על כללי הזהירות אצל ילדים, שרגישים יותר לפיתוח סרטן בעקבות חשיפה לגורמים מסרטנים. ההמלצות להורים: לצמצם במידת האפשר את חשיפת הילדים לטלפונים סלולריים; לשקול את גיל התחלת השימוש ולצמצם את מידת השימוש.
• במכשיר טלפון סלולרי הקבוע ברכב מומלץ להתקין אנטנה מחוץ לרכב ולא בתוכו ולהעדיף שימוש בחיבור חוטי בין הטלפון לרמקול על פני שימוש בבלוטות'.