זו לא ההתנהגות הכי מנומסת בעולם, אבל למען הבריאות שלכם, בפעם הבאה שמושיטים לכם יד - אולי כדאי שתחשבו קצת לפני שאתם מושיטים בחזרה. אבל זה ממש לא נעים, מה עושים?! תנו אגרוף, כִּיף אגרוף. מי אומר? שני חוקרים, שבדקו את הנושא טוב טוב.
אי שם ב-2008, כאשר ברק אובמה נאם בשידור חי מחוף לחוף בעצרת בחירות לנשיאות ארה"ב, הוא ואשתו מישל בירכו אחד את השנייה לא בנשיקה אלא בכִּיף אגרוף (Fist bump), תנועה שהפכה מאז לסימן היכר ל"מגניבות" של הנשיא, בעיקר כשהוא נפגש עם מעריצים.
האובמה'ס אמנם הכניסו את התנועה (בה שני אגרופים נצמדים אחד לשני) חזק לתודעה העולמית, אבל המקורות של כִּיף אגרוף בארה"ב של שנות ה-40, ולאחר מכן בענפי ספורט מקומיים - בעיקר בליגות הכדורסל והבייסבול, לצד היי פייבס.
עם כל ההיסטוריה הזו, היינו מצפים שחוקרים אמריקאים יבדקו איזו תנועת מחווה מבין השלוש היגיינית יותר, אבל לא. דווקא חוקרים מבריטניה, ליתר דיוק מוויילס, עשו את זה.
יש לך חיידקים? תני כִּיף (עם כפפה!)
ד"ר דייויד ווית'וורת', מרצה בכיר לביוכימיה במכון הביולוגי באוניברסיטת אברוסתווית', צירף אליו את הסטודנטית שרה מלה. אחד לבש כפפות סטריליות והאחר כפפות שנטבלו בתיבה מלאה בחיידקי אי קולי.
ואז הם התחילו להשתעשע קצת במעבדה: הם לחצו ידיים, נתנו כִּיף אגרוף והיי פייב (כִּיף רגיל) אחד לשנייה עשרות פעמים. אחרי כל מגע ביניהם, הם הורידו את הכפפות הסטריליות והניחו אותן במתקן שאפשר להם לספור את מספר החיידקים שעברו אליהן מהכפפות עם החיידקים.

והרי התוצאות (שהתפרסמו בכתב העת האמריקאי לבקרת זיהומים): כִּיף אגרוף הוכרזה כתנועת המחווה הכי היגיינית: היא מעבירה פי 20 פחות חיידקים מלחיצת יד (90% פחות!) ופי 10 פחות והיי פייב.
אז למה לחיצת יד בעייתית כל־כך? אז ככה: לא רק שהיא מכסה שטח גדול יותר (וכתוצאה מכך מעבירה יותר חיידקים מיד ליד), אלא גם אורכת 3 שניות יותר בממוצע משתי התנועות האחרות. חוץ מזה, בזמן לחיצת יד גם מופעל לחץ, מה שלרוב לא קורה בכִּיף אגרוף והיי פייב.
ווית'וורת' ומילה השתמשו במכשיר מיוחד כדי למדוד את כוח האחיזה של לחיצות יד שונות, ומצאו כי בלחיצה ב"כוח מתון" הועברו פחות חיידקים מאשר בלחיצות יד "חזקות".
"כל המחקר אולי נשמע משעשע, אבל זה עניין רציני מאוד", אמר ד"ר ווית'וורת', "בשביל צמצום ההתפשטות של מחלות זיהומיות ושיפור בריאות הציבור, אנחנו מעודדים לאמץ את כִּיף האגרוף כאלטרנטיבה ללחיצת יד".
פעם גם עישנו בבתי חולים
ווית'וורת' לא לבד. במאמר שפורסם בחודש שעבר בכתב העת של איגוד הרפואה האמריקאי, מומחים מאוניברסיטת UCLA הזכירו לקוראים שפעם גם היה מותר לעשן בבתי חולים. הם הוסיפו שיש דגש הולך וגדל על מציאת "גישות חדשניות ומעשיות למניעת מחלות", שיכולות יום אחד להפוך לחיצות ידיים ללא פופולריות כמו סיגריות.

המומחים של UCLA הציעו גם שבתי חולים, מרפאות ומתקני רפואה אחרים יתלו שלטים עם ההודעה הבאה: "אזור ללא לחיצות ידיים: כדי להגן על הבריאות שלך ושל האנשים שמסביבך, אנא הימנע מלחיצות ידיים בזמן שאתה במבנה".
ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה