עידן אוקיינוס המידע באינטרנט שינה מן הקצה אל הקצה את היחסים בין הרופא לחולה, ואת האופן שבו אנחנו יכולים לאבחן ואפילו לטפל בעצמנו בזמן שמתעוררת בעיה בריאותית - הרבה לפני שמגיעים אל המרפאה.
הרופאים היום כבר לא נחשבים ליודעי כל, ומטופלים רבים מגיעים כשהם כבר יודעים לומר לא רק ממה הם סובלים, אלא גם מצוידים באבחנות אפשריות שקראו ברשת והמלצות לדרכי טיפול.
למרות הקושי שהמצב הזה עלול לייצר לפעמים, רוב הרופאים מסכימים ששפע המידע באינטרנט וברשתות החברתיות נותן למטופלים כלים להתמודד עם מחלות ותופעות שונות וללמוד עליהן, מכין את הקרקע לטיפול מוצלח יותר ואפילו עשוי להרגיע לפני פרוצדורות מסוימות.
כל זה טוב ויפה, בתנאי שהמידע שעליו המטופלים מסתמכים אמין, מוסמך, עדכני והכי חשוב: תואם את האבחנה האמיתית לבעיה שממנה הם סובלים.
כל אחד יכול להעלות לרשת מידע שייראה רפואי ומקצועי, אבל איך אפשר לדעת על מה לסמוך בלי לטבוע בים של נתונים מגורמים שונים?
חוכמת ההמונים לא תמיד פועלת לטובתנו. במהלך החיפוש אחרי תשובות על האבחון שלנו אנחנו יכולים להיתקל במידע שפרסמו גורמים לא מוסמכים, במידע סותר, אבחנות שגויות ומבהילות לתסמינים דומים או תמונות וסרטונים קשים לצפייה שהעלו לרשת.
כל אלה יכולים לגרום לבלבול, חרדה מיותרת, טיפול עצמי מסוכן או לא יעיל ואפילו הימנעות מביקור פשוט אך חיוני אצל הרופא כדי להיבדק ולברר מה הבעיה. כדי לעזור בחיפוש מידע יעיל וזהיר, אנחנו בכללית, ארגון הבריאות המוביל בישראל, שמחים להגיש לך את חמשת כללי הזהב לחיפוש בריא ברשת:
מי עומד מאחורי התוכן שמצאתם ומה מקורות המידע שלו? האם אתם סומכים עליו ב־100%?
מי פרסם את המידע? זו שאלת המפתח שעליכם לשאול כשאתם קוראים מידע ברשת. עשרות אלפי ארגוני בריאות מוכרים, מגזינים מדעיים ופופולריים, מכוני מחקר, רופאים, אנשי צוות וגם מרפאים אלטרנטיביים ואנשים פרטיים שאין להם כל הסמכה רפואית - מעלים מדי יום מידע בעל אופי רפואי לרשת.
לחלקם יש אינטרס סמוי בפרסום בעל אופי מסוים שלא תמיד יהיה גלוי לקורא. כדאי לזכור שגם אם מחקר מסוים התפרסם בכלי תקשורת לגיטימי, זה עדיין לא אומר שהפרסום מדויק או שאין מאחוריו אינטרס.
מומלץ לברר עד כמה שאפשר מי עומד מאחורי התוכן שנמצא באתר, כולל שמות החוקרים, הרופאים וארגוני הבריאות או המחקר שמוזכרים בו, ולערוך חיפוש ממוקד אודותיהם כדי לוודא שהם אכן קיימים ומוסמכים לפרסם מידע מסוג זה.
ודאו שהמחקר שמצאתם ברשת עדכני ולא מיושן
מתי פורסם המידע הרפואי שמצאתם? מחקרים עדכניים מתפרסמים מדי יום בכל נושא שניתן לעלות על הדעת, ואיתם גם תובנות רפואיות, תרופות ודרכי טיפול.
אם המידע שבידכם בן יותר מכמה חודשים, רצוי לוודא שהוא אכן המידע העדכני ביותר בתחום, כמובן אחרי שבדקתם שהוא פורסם על ידי מקור מוסמך.

חפשו תו תקן באתרים שבהם אתם מחפשים את המידע, או שיוך לגוף רפואי מוכר ואמין
גם אם המידע שמצאתם מופיע בוויקיפדיה, כשמדובר בחיפוש מידע רפואי, זה לא מספיק. ויקיפדיה היא כלי נהדר, אבל כל אחד יכול להיכנס ולשנות את הערכים שבה, כולל טעויות שייקח זמן יקר עד שיתוקנו.
חשוב וכדאי לוודא שהאתר שבו אתם גולשים שייך לגוף רפואי מוכר ואמין. גם כאן, רצוי לערוך חיפוש נוסף וממוקד על גורמי מקצוע שמוזכרים במידע ולוודא את אמינותם.
חפשו את המידע בכמה מקומות ושימו לב שאין סתירות
בכמה מקורות מופיע המידע שמצאתם? מקור אחד ואפילו שניים עשויים לא להספיק כדי לגבש תמונה שלמה על הבעיה שממנה אתם סובלים, או אפילו להלחיץ ולהטעות אתכם.
ומה עושים כשמוצאים שני מקורות מידע שנראים אמינים, אבל המידע שבהם סותר? כדאי לחפש מקורות מידע מוסמכים נוספים ועדכניים ככל שניתן.
וגם אם לא נמצאו סתירות, זה עדיין לא אומר שהמידע מתאים למקרה הספציפי שלכם. ממש כמו שמבקשים חוות דעת שנייה מרופא, כדאי להצליב את מה שמצאתם עם מקורות נוספים.
מצד שני, אין צורך להציף את עצמכם ביותר מדי מקורות, כי גם עודף מידע וסתירות עלולים לבלבל ולגרום לחרדה וסבל מיותרים. לא חבל?
על כל מידע שמצאתם, גם אם הוא נראה אמין ומקצועי - חשוב להתייעץ עם רופא
קראתם באתר ארגון בריאות בינלאומי מוסמך מידע שמתאים בדיוק לאבחנה שלכם? הצלבתם מקורות? גם אם הסתמכתם על מידע אמין ומקצועי, אל תוותרו בשום אופן על התייעצות עם רופא.
תפקידו של הרופא הוא לערוך בירור יסודי של הבעיה על בסיס בדיקות פיזיות, בדיקות דימות מתקדמות והתייעצות עם מומחים נוספים במקרה הצורך - עד מתן הטיפול המיטבי לחולה.
לא פחות חשוב מכך הוא תפקידו של הרופא בתיווך המידע המקצועי למטופל, כלומר, לכם. הוא זה שייתן לכם הדרכה פרטנית לגבי הליך הטיפול ומתן הסבר מלא לכל השאלות שעולות.
גם אם חיפוש המידע נעשה לאחר אבחנת הרופא, מותר ורצוי לחזור ולשאול דברים שאינם מובנים, או אם מתעוררות שאלות נוספות. ועוד המלצה חשובה מאוד: אל תימנעו מהתייעצות ראשונית או נוספת עם רופא או רופאה על סמך חיפוש עצמי ברשת. תנו לשני מקורות המידע - הרופא והרשת - לעזור לכם.