חיפוש

dsdsdsd
הולטר לחץ דם - אבחון לחץ דם גבוה

הולטר לחץ דם

מהו הולטר לחץ דם? איך ומתי עושים את הבדיקה הזאת? כמה זמן היא נמשכת? האם יש לה תופעות לוואי וסיבוכים? מהי המשמעות של תוצאותיה? מדריך

ד"ר מאשה קרופניקוב

ד"ר מאשה קרופניקוב

שמות נוספים של הבדיקה: Blood Pressure Holter

מהי בדיקת הולטר לחץ דם?

בדיקת הולטר לחץ דם היא אמצעי לאבחון לחץ דם גבוה, המאפשר מדידה רציפה של לחץ הדם במשך יממה שלמה.

הנבדק מקבל מכשיר למדידת לחץ דם שמוצמד אליו למשך 24 שעות. המכשיר מודד את לחץ הדם כל 40-20 דקות.

בתום הבדיקה מתקבל פלט מחשב שמסכם את כל המדידות שעשה המכשיר. מומחה עובר על התוצאות ומאבחן אם האדם סובל מלחץ דם גבוה.

מתי צריך לעשות בדיקת הולטר לחץ דם?

לחץ דם גבוה הוא בעיה רפואית שכיחה שמחייבת טיפול תרופתי. לעיתים קיים קושי לאבחן אם האדם סובל מלחץ דם גבוה, ובדיקת הולטר לחץ דם יכולה לסייע באבחנה - למשל, כאשר אדם מדווח שערכי לחץ הדם שהוא מודד בבית תקינים, ואילו לחצי הדם שנמדדים במרפאה גבוהים מהתקין. מצב כזה מכונה "תסמונת החלוק הלבן", כלומר: מדידה בנוכחות הרופא גורמת למתח אצל ולעלייה בלחץ הדם. כדי לברר אם מדובר בלחץ דם גבוה או רק בתסמונת החלוק הלבן, ניתן לעשות בדיקת הולטר לחץ דם.

בדיקת ההולטר מאפשרת גם לבחון את טיב הטיפול התרופתי שמקבל מי שסובל מלחץ דם גבוה. בין היתר ניתן לברר באמצעות הבדיקה אם לחץ הדם מאוזן בעזרת הטיפול ואם ישנן נפילות בלחץ הדם. אם מתברר שהטיפול אינו מיטבי, אפשר, כמובן, לשנותו.

חשוב לדעת: המידע המוגש כאן הוא לידיעה כללית בלבד. כל בקשה לאישור הבדיקה תצריך בחינה פרטנית של המקרה וכפופה להוראות של סל הבריאות.

צריך הכנה מוקדמת לבדיקה?

לא.

כיוון שמטרת הבדיקה היא להתרשם מלחצי הדם בזמן פעילות רגילה, ולכן כדאי לבחור יום שמייצג את שגרת החיים של הנבדק. בעת הבדיקה על הנבדק להמשיך בפעילות רגילה. אם הוא נוטל תרופות באופן קבוע, עליו להמשיך לקחת אותן כרגיל.

לתשומת ליבך
ההנחיות לקראת הבדיקה עשויות להשתנות ממרפאה למרפאה. בעת זימון התור במוקד 2700* או ישירות במרפאה יתנו לך את ההנחיות הנהוגות במרפאה שבה יבדקו אותך.

 

איך עושים את הבדיקה?

מחברים לזרוע מכשיר אשר מורכב משרוולית וממיקרופון. במשך היום מודד המכשיר את לחץ הדם בכל 20 דקות בערך, ואילו בשעות הלילה הוא עושה את המדידות לעיתים רחוקות יותר. למחרת מסירים את המכשיר ומחזירים אותו למעבדה לעיבוד הנתונים. התשובה שמתקבלת כוללת טבלה של המדידות, גרף שמציג את הנתונים וכן פענוח מילולי המסכם את ממצאי הבדיקה.

כמה זמן נמשכת הבדיקה?

24 שעות.

ירידימו אותי?

לא.

זה כואב? איך ארגיש במהלך הבדיקה?

לא, המדידה אינה כואבת. לעיתים מרגישים אי־נוחות קלה בזמן ניפוח השרוולית. מאחר שהשרוולית מתנפחת לפרקי זמן קצרצרים, מדובר בהפרעה מינימלית. 

איך ארגיש אחרי הבדיקה?

מדובר בבדיקה חיצונית שאינה מכאיבה. אין סיבה להרגיש אחריה בשינוי כלשהו.

האם יש לבדיקה תופעות לוואי או סיכונים?

לא.

מותר לי לנהוג בזמן שמכשיר ההולטר מחובר אליי?

כן.

מתי אקבל את תוצאות הבדיקה?

התוצאות נשלחות בדרך כלל לאחר כשבועיים אל הרופא ששלח אותך לעשות את הבדיקה. עם קבלתן הוא יזמן אותך לשיחה כדי לדון איתך על משמעויותיהן.

סימני אזהרה לאחר הבדיקה שמחייבים התייחסות רפואית

אין.

מהי המשמעות של תוצאות הבדיקה?

יחד עם התשובות המספריות ועם הגרף תינתן תשובה בכתב של רופא מומחה ללחץ דם גבוה בנוגע לאיזון לחצי דם במהלך היום והלילה. בתשובתו יתייחס הרופא גם לירידת לחצי הדם בשעות הלילה, אם קיימת ירידה כזו, משום שלנתון הזה יש חשיבות רפואית. לעיתים מוסיף המומחה גם הערכות בנוגע לסיבות ללחץ הדם הגבוה. דוגמה להערכה כזאת: חשד שתסמונת של דום נשימה בשינה גורמת לעלייה בלחץ הדם.

אילו טיפולי המשך צפויים לי לאחר הבדיקה?

אם תוצאות הבדיקה תקינות - אין צורך לעשות דבר.

אם התוצאה אינה תקינה, צריך להתחיל לטפל בלחץ הדם (אם לא ניתן עד אז טיפול) או לשנות את הטיפול ולהתאימו (אם ניתן טיפול תרופתי גם לפני הבדיקה).

לעיתים עולה מתוצאות הבדיקה חשד לסיבה ספציפית שבגללה חורג לחץ הדם מהנורמה. במקרה כזה יש צורך לעשות בדיקות נוספות לבירור הממצאים.

ד"ר מאשה קרופניקוב היא מומחית לרפואת משפחה במרפאת אהרונוב של כללית בתל־אביב. היא בוגרת בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית 

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש