חיפוש

dsdsdsd
ידיים אוחזות בכידון אופניים על רקע נוף ירוק

5 סיבות ממש טובות לרכוב על אופניים

הם בכל מקום: בפארק, על המדרכה, בכביש בדרך לעבודה, בקיץ, בחורף! אם אתם מקנאים שהם גם עושים ספורט, גם שורפים קלוריות וגם לא עומדים בפקקים - למה שלא תצטרפו אליהם? זה גם טוב למצב הרוח

אריק שרון

אריק שרון

​רגע, על מי אנחנו מדברים?

על רוכבי האופניים, כמובן. אבל אל תתבלבלו, אנחנו לא מדברים על רוכבי האופניים החשמליים והקורקינטים למיניהם. הם לא באמת עושים כושר ככה.

אה. למה בעצם להצטרף אליהם?

כי רכיבה על אופניים היא ספורט לכל דבר, עם המון יתרונות. תכניסו לכם טוב־טוב לראש: זה כיף, זה מאתגר והכי חשוב: מהווה אימון מצוין לגוף ולנפש.

יש מיליוני אנשים בתנועה מסביב לעולם - ולא סתם. הם מדוושים בשכונה, רוכבים בשטח ואפילו מתחרים ב"טור דה־פראנס".

נכון שבמקור שימשו האופניים ככלי תחבורה, אבל אז תפסו את מקומם כלי התחבורה הממונעים והמשוכללים, והם נדחקו לפינה. למרות זאת, עם הזמן החלו האופניים להיתפש כמכשיר ספורטיבי, חווייתי ומהנה. מאז הם רק צוברים פופולאריות ויותר אנשים מצטרפים לרכיבה.

ולמה זה?

אולי בגלל שאמצעי התקשורת עוקבים בהתמדה אחרי ספורט זה, ואולי כי גם אחרי שהסיפור של לאנס ארמסטרונג הפך לטראגי, אנחנו עדיין שומרים לו פינה חמה.

5 היתרונות הגדולים ברכיבה על אופניים

1. פעילות דינמית

כשהרוח מנשבת בשיער והנוף מתחלף
דינמיקה היא מילת המפתח לרכיבה שאינה נייחת. ספינינג כבודו במקומו מונח, אבל אתם לא מתקדמים לשום מקום. על אופניים בחוץ הנוף מתחלף, התזוזה וחוסר הקיבוע מוסיפים גוון מאוד צבעוני לאימון.

זו פעילות שלא חוזרת על עצמה: תנאי מזג האוויר, דרך אספלט או יער ירוק, התנודות והטלטולים בתנאי השטח - היא מאתגרת ומלהיבה.

2. פעילות אירובית

הרכיבה מעודדת ירידה במשקל וטובה ללב!
רכיבה על אופניים היא פעילות אירובית שמערבת קבוצות שרירים גדולות, כשהבולטים בהם הם שריר הירך הקדמי (ארבע־ראשי), הירך האחורית, שריר העכוז ושרירי התאומים.

רכיבה על אופניים מפעילה את מערכת הלב־ריאה (קרדיו־וסקולארית), ובכך יכולה להפחית את הסיכון למצבים כמו כולסטרול גבוה, שומני הדם, סו​כ​רת​, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם.

האופניים יעילים גם במלחמה במגיפה ההשמנה המתפשטת, כי הרכיבה היא פעילות שמעודדת ירידה במשקל ובהיקף השומנים.

רוצים דוגמאות במספרים? בבקשה:

• רכיבה על אופניים במהירות ממוצעת של 10 קילומטרים לשעה במשך 30 דקות, לגוף במשקל 60 קילוגרמים - תשרוף 110 קלוריות.

• רכיבה על אופניים במהירות ממוצעת של 10 קילומטרים לשעה במשך 30 דקות, לגוף במשקל 85 קילוגרמים - תשרוף 156 קלוריות.

• רכיבה על אופניים במהירות ממוצעת של 20 קילומטרים לשעה במשך 30 דקות, לגוף במשקל 60 קילוגרמים - תשרוף 185 קלוריות.

• רכיבה על אופניים במהירות ממוצעת של 20 קילומטרים לשעה במשך 30 דקות, לגוף במשקל 85 קילוגרמים - תשרוף 262 קלוריות.

כדי ליהנות מיתרונות הרכיבה והפעילות האירובית, חשוב לבצע פעילות אירובית לפחות פעמיים־שלוש בשבוע למשך חצי שעה ויותר, תוך עבודה בדופק מטרה (60%-90% מהדופק המירבי).

3. פעילות נוחה בישיבה

וגם: בטוחה למערכת השלד והתנועה
הרכיבה, בניגוד לענפי ספורט אחרים, מתבצעת בישיבה, כך שפוחתים עומסים כבדים של משקל הגוף המהווה התנגדות בפעילות (בין היתר עומסים על המפרקים).

ומהצד השני אופי הפעילות מתאים גם למתאמנים ולמתאמנות במשקל כבד.

הרכיבה אינה מלווה בזעזועים רבים ובמגע קשה עם משטח העבודה, בניגוד לריצה, למשל. בטווח הארוך זוהי פעילות טובה ובטוחה למפרקי הגוף ומערכת התנועה.

4. פעילות למצב־הרוח

היכונו לשיפור במורל
רכיבה על אופניים כמו פעילויות אירוביות אחרות מפחיתה מתח, לחץ, דיכאון ותחושת העייפות מחד, ומעלה את מצב הרוח ומשפרת את ההרגשה הכללית ותורמת להגברת העירנות מאידך.

איך? ההסברים לתרומה של פעילות גופנית לשיפור מצב הרוח מגיעים גם מהתחום הפיזיולוגי עם הגברת קצב זרימת הדם ושחרור אנדורפינים במוח התורמים לשיפור מצב־הרוח, וגם מהתחום הפסיכולוגי עם שיפור האמונה של האדם ביכולתו לבצע משימות שונות, הסחת הדעת, הזדמנות לשינוי האווירה ולעתים גם מפגש עם אנשים.

5. פעילות שמגיעה רחוק

הרכיבה כאמצעי תחבורה
זה הזמן לנטוש את הפקקים והלחץ בכבישים ולאמץ את האופניים ככלי תחבורה זול, בטוח וידידותי לסביבה. על הדרך תרוויחו בונוס: פעילות גופנית מצוינת. 

במדינות רבות אופניים הם כלי תחבורה נפוץ מאוד ושימושי. כבר היום קיימים בארץ מסלולי אופניים רבים בתוך ערים ויישובים ואף מחוצה להם, נצלו אותם!

אם אתם טיפוסים שזקוקים לחברה ותמיכה הדדית, קיימות ברחבי הארץ הרבה קבוצות רכיבה שמתארגנות מספר פעמים בשבוע לדיווש משותף שרק מעצים את החוויה.

ומה עם אופניים חשמליים?

מחירי הדלק המופקעים רוקנו את הכיסים, ויותר אנשים עירוניים החליפו את המכונית הממוזגת באופניים חשמליים. נכון, זה ירוק וחסכוני יותר, אבל למען האמת לא בהכרח בריא יותר.

בכתבה דיברנו על המעלות והיתרונות שברכיבה על אופניים בהיבט הגופני. כל אלו לא באים לידי ביטוי אם המנוע החשמלי עושה את העבודה בשבילכם.

ולכן, גם למי שיש אופניים חשמליים מומלץ להשתמש כמה שיותר במנוע הכי טוב - שהוא כמובן הגוף ושריריו, ולדווש כמה שיותר עם הרגליים, וכמה שפחות בעזרת המנוע החשמלי.

אז קדימה, צאו אל האוויר הפתוח ותתחילו לפדל!

קראתם? יופי! אל תקרעו את עצמכם

רגע לפני שאתם מתחילים לעסוק בפעילות גופנית, חשוב להתאים אותה למצבכם הבריאותי - כדי שתעשו לעצמכם רק טוב. אל תעמיסו על עצמכם יותר מדי על ההתחלה, ודאגו להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים, ובמיוחד לפני שנרשמים לחדר כושר. בהצלחה!

אריק שרון הוא מאמן כושר מוסמך בוגר וינגייט 

ייעוץ מקצועי: דני​ טל

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש