מה זה היפנוזה?
היפנוזה היא אמצעי תקשורת לעולם הפנימי של האדם. המטרה שלה היא להכיר את העולם הפנימי של האדם ולבחון היכן הוא לא משרת אותו. זו דרך יעילה ומהירה לדלג על מחסומים והגנות טבעיות שגורמות לאדם לחסמים ולתקיעות. בעת היפנוזה, כשמגיעים למצב של דילוג על ההגנות הללו, ניתן להשתיל בתודעה רעיונות חיוביים ובריאים יותר.
ההיפנוזה היא מצב תודעתי אחר - מצב שבו האדם קשוב יותר, חווה את העולם הפנימי שלו, ופחות קשוב החוצה, לחשיבה רציונלית הרגילה. מדובר במצב מודעות שבו יש ריכוז מאוד גבוה, והאדם מפנה את הקשב הזה אל תת־המודע שלו כדי שיוכל להשתמש במשאבים הפנימיים ולהביא לשינוי גופני או נפשי.
בסופו של דבר מדובר בהיפנוזה עצמית, כלומר - לא המטפל עושה משהו במטופל, אלא המטופל משתמש במילים של המטפל, בסיטואציה, בשביל להביא את עצמו למצב תודעתי אחר.
לפעמים אנחנו לא מגיבים למציאות אלא למשהו שמתרחש במוח. למשל, יש אנשים שכל כך פוחדים ממעליות שהם מוכנים לוותר על ראיון עבודה אם הוא מתבצע בקומה ה־20. אם נבקש מאדם כזה לעלות במעלית, מבחינתו זה יהיה כאילו שלחת אותו לגיליוטינה.
בתודעה שלו יש תסריט שבו הוא רואה את עצמו ננעל בפנים ונחנק. זה תסריט שאין לו בסיס במציאות, אבל הוא יושב חזק בפנים. הוא כל כך עוצמתי שהוא גם מפעיל תחושה גופנית של קוצר נשימה, ערפול ומפעיל את האדם מבחינה רגשית כך שהוא מרגיש בהלה, חוסר אונים וחרדה. מבחינת המוח אין הבדל בין אירוע אמיתי שהתרחש לבין מה שבדמיון, מבחינתו שניהם משאירים אותו חותם.
זה בעצם סוג של היפנוזה עצמית – אני רק חושב על משהו והמחשבה מניעה אותי. באותה מידה ניתן להשתמש במחשבות כדי להניע תהליך חיובי, מגן. להפעיל תגובה גופנית טובה, שחרור רגשי.
איך זה עובד?
זה ממש לא מה שאתם חושבים או שראיתם בסרטים - המהפנט מנופף בשעון או במטוטלת ותוך כמה דקות אתה נרדם ונתון למרותו. היפנוזה אינה מצב של שינה או חוסר הכרה, המטופל לא אמור לחוש תחושת ניתוק או אובדן שליטה, להפך - הוא שותף אקטיבי שמודע וחש בכל מה שמתרחש.
כלי העבודה בהיפנוזה נקרא סוגסטיה (השאה), תהליך פסיכולוגי שבו ניתן בשיתוף פעולה עם המטופל לשנות עמדות או תסריטים פנימיים שמקשים על חייו.
המצב ההיפנוטי נוצר על ידי תהליך שמכונה אינדוקציה (השרייה של היפנוזה). ישנן שיטות רבות לאינדוקציה, אולם רובן עושות שימוש בטכניקות של הרפיה והרגעה או הנחיות לחשוב או לחוש חוויות נעימות. המטרה היא להשרות רוגע, שלווה ותחושה נעימה. אינדוקציה נפוצה היא לבקש מהמטופל להיזכר במקום נעים. למה? כי קשה להיות במקום שאוהבים ועדיין להמשיך לחוש חרדה.
האינדוקציה מאפשרת לנתק את המטופל מהערנות הרגילה שלו ולהיכנס פנימה, אל תוך נפשו. תנועות עיניים מצד לצד עוזרות מאוד להתרכז ולהירגע, לכן נהגו להשתמש בעבר בשעונים או במטוטלת.
לאחר שהמטופל רגוע מבררים איתו מה התסריטים הפנימיים שלו. למשל, אדם שפוחד ממעליות יכול לספר שהוא נכנס למעלית ומרגיש תחושת חנק. חלק מהתסריטים הללו הם מודעים, אבל אחרים יושבים בתת־מודע ואנחנו אפילו לא יודעים מה הסיבה האמיתית לפחד, מה זה מניע לנו בפנים. לכן, פעמים רבות עצם החשיפה למה שמניע אותנו כבר פותרת את הבעיה.
בתהליך הסוגסטיה המטפל מנסה להעביר מסרים שמערערים את התסריט השלילי. הוא נותן הצעה לשינוי שהמטופל יחווה בתחושות, בתפישה, במחשבות או בהתנהגות. למשל, בונים יחד עם המטופל החושש ממעליות תסריט חיובי של נסיעה רגילה, רגועה במעלית. התת־מודע מעדיף תמיד את התסריט שיותר נעים לו. אם קודם לא היו עוד אופציות, היה תסריט אחד, עכשיו התת־מודע נחשף לעוד אפשרויות.
זה כואב?
לא פיזית. אבל המוח לא אוהב שינוי, ולכן לפעמים לא נעים למטופל בהתחלה לראות את התסריט הטוב. גם כשמגיעים לשורש הלא מודע של הבעיה זה לא תמיד נעים, למרות שזה מאוד עוזר.
כמה זמן נמשך הטיפול?
מפגש טיפולי אורך בדרך כלל 45 דקות. בדרך כלל סדרת הטיפולים היא קצרה יחסית, עד 12 מפגשים. חשוב להדגיש כי שיתוף הפעולה של המטופל הוא תנאי הכרחי. המטופל צריך לרצות בשינוי - אם אין לו מוטיבציה, ההיפנוזה לא תועיל לו. כאשר מדובר בסימפטום יחיד, הטיפול יהיה קצר יותר. במקרים של חרדה, ככל שמגיעים לטיפול מהר יותר, כך מסיימים אותו מהר יותר.
איזה מידע למסור למטפל בפגישה הראשונה?
מסור למטפל את סיבת הפנייה, ההיסטוריה הרפואית שלך, אילו שיטות עבדו בעבר ואילו לא, תרופות שקיבלת והתגובה להן, טיפולים פסיכולוגיים שעברת. ספר לו גם מה החושים הדומיננטיים שלך ואיך אתה מרגיש בנוגע לפחד לאבד שליטה.
לאילו מצבים בריאותיים השיטה יכולה לעזור?
כדאי להשתמש בהיפנוזה בכל תחום שבו משהו בעולם הפנימי מפריע לאדם, בין אם זה תחושת כאב, בעיה פסיכוסומטית, מתח או לחץ: חרדה, כיב קיבה, מעי רגיז, לחץ דם גבוה, הפרעות גינקולוגיות, בעיות פריון, הפרעות שינה, פוביות, כאב על רקע פסיכולוגי (כאשר לא נמצא הסבר רפואי לכאב). היפנוזה גם עשויה לסייע בגמילה מעישון.
מתי אוכל לצפות לשיפור במצבי?
יש אנשים שמגיבים מהר ולא זקוקים ליותר מטיפול אחד או שניים, ויש שזקוקים ליותר.
האם הטיפול מתאים לילדים?
הטיפול מתאים לילדים בגיל בית ספר שכבר יש להם חשיבה מופשטת ובתנאי שהם מוכנים לשתף פעולה.
למי הטיפול לא מתאים?
הטיפול לא מתאים לאנשים הסובלים ממחלת נפש חריפה, מפיגור או מאוטיזם. גם אנשים המשתמשים בסמים, אלימים או אובדניים לא יוכלו להיעזר בטיפול. בכל מצב שבו יש בעיה מוחית שפוגעת בחשיבה המופשטת, ההיפנוזה לא תעזור.
האם עלולות להיות לטיפול תופעות לוואי?
לפעמים גם כמה ימים אחרי הטיפול המוח ממשיך עוד לעבוד, להעלות רעיונות או תמונות. זה דווקא תופעה חיובית, שמקדמת את הטיפול. לעומת זאת, יש אנשים שלא מגיבים לשיטת טיפול כזאת.
ד"ר איתי שצקר הוא רופא כללי ומטפל מוסמך בהיפנוזה ברשת מרפאות כללית רפואה משלימה