חיפוש

dsdsdsd
אמא ובן בכיסא אוכל

איך לבחור כיסא אוכל לתינוק?

התינוק שלכם כבר יושב באופן עצמאי, וזה בדיוק הזמן לצרף אותו לארוחות סביב השולחן. אילו סוגי כיסאות קיימים? איך בוחרים כיסא שיתאים לצרכים שלכם? ולמה צריך לשים לב במיוחד? המדריך המלא, וגם טיפים חשובים לבטיחות

אבי ורון

אבי ורון

בקיצור

01

יש 3 סוגים של כיסאות לתינוקות: כיסא גבוה לשולחן שמגביה את התינוק עד השולחן הסטנדרטי, כיסא גבוה עם מגש מובנה וכיסא נייד מתקפל.

02

מה חשוב לזכור לפני שקונים כיסא בטיחות? שאסור לקנות מוצר כזה שאין לו תו תקן. כמו כן יש לבדוק שלכיסא יש רתמות בטיחות.

03

אז מה לקנות? קנו מה שמתאים לצרכים שלכם, אבל התחשבו בפרמטרים כמו נוחות, יציבות ובטיחות. והכי חשוב: להשגיח כל הזמן על הפעוט כשהוא בכיסא.

אם הפעוט שלכם כבר מצליח להתיישב עצמאית, זה הזמן לצרף אותו לשולחן האוכל כדי שיאכל עם שאר בני המשפחה.

חשוב לזכור: אכילת מוצקים אסורה בהחלט בכל זווית שאינה ישיבה זקופה (כ־120 מעלות או אנכית יותר), ולכן גם אם קיימים כיסאות אוכל המאפשרים הטיה לחצי שכיבה ואף יותר, ההטיה הזאת ראויה לשימוש רק אם התינוק נרדם לאחר הארוחה או להאכלה בבקבוק בלבד. כל שילוב של מזון מוצק עם מצב של חצי שכיבה הוא מתכון לחנק.

אילו סוגים של כיסאות אוכל יש בשוק?

קיימים 3 סוגים של כיסאות אוכל לתינוקות:

כיסא גבוה לשולחן - כיסא שתפקידו להגביה את הפעוט לגובה של שולחן אוכל סטנדרטי.

כיסא גבוה עצמאי - כיסא המגיע עם מגש מובנה המאפשר הנחת כלי אוכל לפני הפעוט.

כיסא נייד - שלל פתרונות הנעים מבוסטר המעוגן לכיסא ועד לסוג של מנשא בד הנקשר לכיסא מבוגר.

הנה מה שאתם חייבים לדעת על סוגי הכיסאות השונים:

כיסא גבוה לשולחן או כיסא גבוה עצמאי
הבחירה בין כיסא אוכל עצמאי (עם מגש מובנה) לבין כזה שתלוי בקיומו של שולחן אוכל רגיל תלויה בהעדפות שלכם. יש לזכור שתינוק שיושב בצמוד לשולחן האוכל שולח את ידיו לאזור השולחן ועלול להגיע לכלים שאינם שלו. בסופו של דבר, שטיפת מגש מוצף באוכל דביק עשויה להיות משימה פחות נוראה מאסון אקולוגי כזה או אחר בתחום השולחן המשותף הזולג גם מסביב, על שאר בני המשפחה.

כדאי לבדוק אם ניתן לשנות את גובה המושב בכיסאות שבהם ניתן להסיר את המגש ולהצמיד את הכיסא לשולחן. לעיתים במצב הקבוע או הגבוה ביותר הכיסא פשוט לא יוכל להתקרב לשולחן וייתקע בקצהו.

האפשרות לשנות את הגובה חשובה גם למקרה שאתם מאכילים בחדר שבו יש כורסאות נמוכות או אפילו לצד שולחן נמוך יותר, כמו בסלון או בשולחן אוכל לילדים, שלצידו יושבים האחים הגדולים יותר. במקרה כזה היכולת להנמיך את כיסא האוכל תהיה תכונה נדרשת.

כיסא נייד
הכיסאות הניידים שמורים בדרך כלל לביקורים אצל סבא וסבתא (שלא יתפוס אצלם מקום) ולנסיעות. עם זאת יש לזכור שרק לעיתים רחוקות קורה שמגיעים לבית מלון או למסעדה שאין בהם כיסאות אוכל לילדים, שלרוב מוצלחים ועמידים מאוד.

המוצר אומנם עומד בתקן, אבל הצורך לעגן אותו באופן עצמאי לכיסא רגיל בבית - כיסא שצורתו ויציבותו בהחלט אינם מוגדרים - יוצר גורם של אי־ודאות מטרידה.

הכיסא הנייד עוצב כדי שיוכל להתאים לשלל כיסאות ולהיות קל לניוד, ולכן הוא ממש ספרטני בעיצובו ובנוחות השימוש להורה. שינוי מצבי גובה, אם קיים בכלל, מאוד מוגבל ולא ממש קל לביצוע. מומלץ להשאיר את האפשרות הזאת רק למקרים של אין ברירה כשמתארחים אצל סבא וסבתא.

כיסא אוכל לתינוק: 5 הדברים שהכי חשובים להורים

מחקר צרכני שנערך בבריטניה בקרב כאלף משפחות העלה כי התכונות הבאות הן המשמעותיות ביותר בעיני ההורים בבואם לבחור כיסא אוכל גבוה לתינוק:

יציבות
על אף שהתקן קבע קריטריונים שבהם עומדים בכבוד כל המושבים הנמכרים כחוק בישראל, עדיין קיימים ביניהם פערים, וילדים שובבים מצליחים לעיתים להפיל את הכיסא בעודם יושבים.

נוחות התפעול
הכנסת הפעוט לכיסא והוצאתו ממנו כרוכות בפעולות רבות - החל מהפתיחה ומהסגירה של אבזמי הרתמה ועד הזזת המגש. בגלל הטרחה והסרבול האלה נוטים הורים לא פעם להתרשל באבטחת הפעוט.

נוחות הילד
רצוי שהמושב יהיה פלסטי ומעוגל קלות ולא משטח ישר של עץ. במושבים גדולים מדי הפעוט מחליק בכיסא קדימה עד לרצועת המפשעה, דבר הגורם לגב להישכב אחורנית ומקשה על התינוק לרכון לעבר הצלחת.

קלות הניקוי
חריצים ומקומות נסתרים הם מתכון בטוח להצטברות של שאריות מזון. רצוי לבחור מבנה חלק ככל האפשר, להימנע מריפוד שלא ניתן להסרה בקלות ושלא מתאים לשטיפה במים ובסבון.

אחסון קל
שימו לב למידות המושב כאשר הוא מקופל: האם ניתן לדחוק אותו לארון המזווה או להעמידו בצורה יציבה מאחורי דלת חדר השירות?

מה חשוב לבדוק לפני שבוחרים את הכיסא?

מערכת הרתמות
בדומה למושבי בטיחות ברכב קיימים כיסאות אוכל עם רתמות בנות שלוש נקודות עגינה אך גם עם חמש נקודות עגינה. יש להעדיף מערכות שכוללות עיגון לגוף המושב בכתפיים, לצידי האגן ובמפשעה. אלה יקטינו משמעותית את הסיכון שהפעוט ייחלץ מהכיסא וייעמד על המושב באופן שיסכן את עצמו.

מחסום
ללא קשר לרתמות, למושב חייב להיות מחסום קבוע באזור המפשעה שימנע מהפעוט להחליק מתחת למגש. במקרה כזה עלול ראשו של הפעוט להילכד או שהוא ימשיך ליפול לרצפה.

אבזמים
נעילה צריכה להיות ברמת קושי שלא תאפשר לפעוט לפתוח בעצמו את הרתמות ולהשתחרר, אך במקביל שלא תהיה טורדנית מדי להורה.

מגש האוכל
המגש צריך להיות יציב גם בעומס ומעוגן כך שרק ההורה יוכל לפרקו. אסור שלפעוט תהיה גישה לבריחים. ריבוי חריצים ושקעים לקיבוע כלי האוכל הוא בעיקר ערובה למלכודות לכלוך קשות לניקוי.

שינויי גובה
רצוי שתהיה אופציה לשינוי גובה, אבל לא במחיר של מנגנון סרבני. יש לבדוק את נוחות התפעול ואת הביטחון שהמוצר מעניק בנעילה בגבהים שונים.

ריפודים
אלה אומנם מעניקים להורה תחושה של נוחות בעבור הפעוט, אבל זקוקים לניקוי. אלה שעשויים מחומר פלסטי בדרך כלל קלים מאוד לניקוי, אך מתבלים ומתפוררים. אלו העשויים מבד יידרשו לכביסה, ואז השאלה אם הם יספיקו להתייבש עד לארוחה הבאה... מושב ללא כל ריפוד יכול להיות נוח לפעוט ובוודאי פרקטי יותר לניקוי.

ניידות
עדיף שכיסא האוכל יהיה בעל משקל נמוך, ואם הוא כבד, רצוי שיהיה בעל גלגלים (על שתי רגליים) כדי לאפשר הזזה ממקום למקום, אבל למנוע נסיעה בלתי רצונית בעת השימוש.

גימור איכותי
הימנעו מקצוות חדים שבהם עלול הפעוט לחכך את גפיו. יש להימנע גם מצירים או מחלקים נעים שעלולים לצבוט וכן מחורים שבהם עלולות להיתפס אצבעות. היזהרו מחלקים קטנים שעלולים להתפרק מהכיסא, למשל פקקים הסוגרים קצוות של צינורות השלד, שאותם עלולים פעוטות לשלוף ולנסות לבלוע. מדובר בסכנת חנק חמורה.

יציבות
את מידת היציבות קובע המיקום של מרכז הכובד. כאשר שטח המרובע שיוצרות רגלי הכיסא הוא גדול, יש בכך יתרון. המושב יהיה יציב יותר כשהוא נמוך יותר.

איך תדעו אם הכיסא יציב? הניחו תיק כבד (בין 10 ל־15 ק"ג) במקום מושבו של הפעוט בכיסא האוכל ונסו לנענע את המוצר לצדדים וכן אחורה וקדימה והתרשמו מהיציבות. הדבר דומה לפעוט המתנועע בכיסא באי־שקט.

שימו לב לצורת הרגליים של הכיסא: זווית חריגה כלפי חוץ עלולה לגרום למבוגר או לילד למעוד כאשר הם חולפים קרוב לכיסא.

5 טיפים חשובים לשימוש בטוח בכיסא החדש

• אסור להשאיר את הפעוט בכיסא ללא השגחה צמודה (יש לשמור על קשר עין רצוף).

• הכוח הגדול ביותר שפעוט יכול להפעיל על המושב כדי להפילו הוא בישיבה מול שולחן ודחיקתו ברגליים, דבר שעלול לגרום להתהפכות לאחור. כדי להפחית את הסיכון לנפילה כזאת מומלץ להעמיד את כיסא האוכל בצמוד לקיר.

• לעולם אל תקשרו לכיסא האוכל חוטים או שרוכים למוצצים או משחקים כדי שיהיו בהישג ידם של הפעוטות - מדובר בסכנת חנק.

• היזהרו בעת חיבור המגש לכיסא לבל ייתפסו אצבעות הפעוט.

• בעת שהכיסא אינו בשימוש יש להימנע מלהציבו בקרבת חלונות, דלתות, ארונות, מוצרי חשמל, וילונות וכו'. כיסא גבוה הוא בשביל הפעוטות סולם שעלול לסכן אותם.

לסיום, כדאי להזכיר: בישראל קיים תקן רשמי לכיסאות הגבהה. משמעות הדבר: אסור לשווק את המוצר הזה ללא אישור עמידה בתקן. בכל מקרה של ספק חשוב ליצור קשר טלפוני עם מכון התקנים ולברר בנוגע לדגם הספציפי שאתם מעוניינים לרכוש ולא להסתפק רק בציון שם היצרנית. בכל מקרה, בכיסא אוכל תקני חייבות להימצא רתמות בטיחות!

אבי ורון הוא יועץ צרכנות ובטיחות

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש