חיפוש

dsdsdsd
מה קורה בביקור אצל פסיכיאטר?

מה קורה בביקור אצל פסיכיאטר?

הסטיגמה כי רק "משוגעים" נזקקים לטיפול פסיכיאטרי גורמת נזק עצום לאלפי אנשים שזקוקים לעזרה, שיכולה להציל להם את החיים. אז הנה כמה דברים שחשוב וכדאי לדעת לפני מפגש עם פסיכיאטר (ובכלל): מה ההכשרה שלו, במה הוא שונה מפסיכולוג ואיזה טיפול הוא יכול לתת

ד"ר ליאת הולר־הררי

ד"ר ליאת הולר הררי

אנשים יודעים מה זה רופא משפחה, מה זה רופא עור, או רופא אורתופד, אבל כמה מכם יודע מה זה רופא פסיכיאטר, ומה בכלל עושים בביקור אצלו?

החלוקה של עולם הרפואה בין גוף ונפש היא מאוד בעייתית ולרוב לא נכונה.

אחד האתגרים הכי גדולים של הרפואה הפסיכיאטרית הוא ההתמודדות עם הדעות הקדומות שיש עליה ועל המטופלים. הסטיגמה כי רק "משוגעים" נזקקים לטיפול פסיכיאטרי גורמת נזק עצום לאלפי אנשים שזקוקים לעזרה, ולעיתים פשוט נמנעים מלפגוש פסיכיאטר טוב שיכול להציל להם את החיים, פשוטו כמשמעו.

אחרי הפתיח, הגיע הזמן שאענה על כמה שאלות נפוצות בנושא.

​מה זה פסיכיאטר?

קודם כל, פסיכיאטר הוא רופא. רופא לומד בבית ספר לרפואה, ומסיים את לימודיו בשנה של סטאז' - במהלכה הוא לומד ועובד בבית חולים, ועובר בחלק מהמחלקות לצורך הכשרתו המקצועית. עם תום הלימודים והסטאז', הרופא לרוב מתמחה בתחום מסוים  - למשל עיניים, עור, נשים, אורתופדיה, או פסיכיאטריה.

ההתמחות בפסיכיאטריה אורכת כארבע שנים וחצי, ובסיומה הרופא מקבל תואר של מומחה בפסיכיאטריה. במהלך ההכשרה, פסיכיאטר לומד גם לבצע טיפול פסיכותרפי, שמוכר לכם בשם "טיפול פסיכולוגי" או "טיפול בשיחות".

אז מה ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג?

פסיכולוג לומד באוניברסיטה, וכדי לטפל באנשים הוא ממשיך ללימודי תואר שני. פסיכולוג קליני מסיים תואר שני בפסיכולוגיה קלינית. הכלי הטיפולי של הפסיכולוג הקליני הוא פסיכותרפיה.

גם פסיכיאטר יכול לתת טיפול פסיכותרפי. ההבדל הוא שפסיכיאטר הוא רופא. כרופא, הוא מאבחן ויכול לתת טיפול תרופתי, ויכול להבין את הקשר שבין מחלות גופניות כלליות, ותרופות אחרות שהמטופל מקבל, למצבו של המטופל כיום.

מה קורה במפגש אצל פסיכיאטר?

כלי האבחון העיקרי של פסיכיאטר הוא השיחה עם המטופל, והתבוננות בו. זוהי הבדיקה הפסיכיאטרית. הפסיכי​אטר ישאל את המטופל שאלות רבות, שקשורות לאבחנות שונות ולנושאים נוספים. לעיתים יבקש הפסיכיאטר מהמטופל לבצע בנוסף בדיקות מעבדה או הדמיה שונות, או יפנה אותו לרופא מומחה נוסף, בתחום אחר.

במהלך השיחה, הפסיכיאטר מתרשם מהבעות הפנים ומתנועות הגוף, מאופן הדיבור והחשיבה, ומתוכן הדברים של המטופל. לפעמים הוא יבקש לקבל מידע נוסף מאנשים קרובים המכירים את המטופל, כדי להשלים את התמונה.

ההכשרה המיוחדת של הפסיכיאטר מאפשרת לו התבוננות מיוחדת, ומאפשרת לו להסיק מסקנות מכל המידע שאסף, ובהתאם לידע הרפואי. מכל המידע שנאסף - בבדיקה, בסיפור של המטופל, ממקורות אחרים, ולעיתים מבדיקות מעבדה - הרופא הפסיכיאטר מגיע לאבחנה הרפואית לגבי הבעיה, או ההפרעה, ממנה סובל הפונה.

איזה טיפול יכול לתת הפסיכיאטר?

לאחר שיש אבחנה, ניתן לבחור טיפול מתאים: בין אם על ידי תרופה או טיפול פסיכותרפי כזה או אחר.

לפעמים, כמו בתחומים אחרים ברפואה, לא ניתן להגיע לאבחנה ברורה אחרי מפגש אחד, ודרושה הכרות מעמיקה יותר בין המטפל למטופל. גם במקרים כאלה יוצע טיפול בהתאם לתסמינים מהם סובל המטופל.

לאחר שניתנת ההמלצה לטיפול, דרושים לרוב מפגשים נוספים, בהם נעשה מעקב אחר מצבו של המטופל, על השפעות הטיפול התרופתי, תופעות לוואי אם ישנן, ובעיות שצצות בדרך.

בחלק מהמקרים, ממשיך המעקב אצל רופא המשפחה.

ד"ר ליאת הולר הררי היא פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית בכללית 

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש