חיפוש

dsdsdsd
גלאי עשן פועל בגלל עשן שמתפזר בבית

איך מטפלים בשאיפת עשן ובכוויות?

שריפות עלולות לגרום לסכנות בריאותיות - הבולטות שבהן שאיפת עשן וכוויות. אנחנו מקווים שאתם או הקרובים שלכם לא תצטרכו להתמודד עם המצבים הרפואיים האלו, אבל אם כן - אנחנו פה כדי לתת לכם מידע חשוב

ד"ר דנה פלורנטין, ד"ר מיכל שטיינברג

משתוללת שריפה באזור שלי - מה לעשות?

הכי חשוב - להמעיט בחשיפה לעשן. אם אתם נמצאים באזורי השריפות הימנעו מיציאה מהבית וסגרו את החלונות, בטח ובטח שלא לבצע פעילות גופנית. חשוב לדעת שזיהום האוויר נשאר כמה ימים אחרי השריפות. 

שאפתי עשן - מה עכשיו? 

קודם כל חשוב לדעת שבעבור רוב האנשים הבריאים, שאיפה של מעט עשן היא לא מצב מסוכן המחייב טיפול. אם מדובר בשאיפה של כמות גדולה של עשן (למשל בזמן שהות במסדרון מלא עשן), זה כבר סיפור אחר. 

הסימנים הקלאסיים לשאיפת עשן המסכנת את דרכי האוויר העליונות הם: סימני חריכה של השפתיים או של שערות האף; סימני חריכה של הפנים; צרידות ו/או קוצר נשימה המופיעים בסמוך לחשיפה לכמות גדולה של עשן. במקרים כאלה צריך להתקשר למד"א ולהתפנות לעזרה רפואית. אל תתפנו לבד. עד להגעה של סיוע רפואי ניתן לשים פילטר על הפה, כמו חיתול בד.

מי צריכים להיזהר במיוחד?

חולים במחלות של דרכי הנשימה - למשל אסתמה או COPD - עלולים לחוות החמרה במצבם. בדרך־כלל זה לא קורה מיד עם שאיפת העשן אלא שבוע־שבועיים לאחר מכן. לכן, חשוב להקפיד על הטיפול הקבוע יותר מאשר בדרך־כלל.

צריך לשים לב לתופעות כמו קוצר נשימה, שיעול או פליטה של ליחה יותר מהרגיל. אם יש הנחיות להגברת טיפול עצמי - חשוב לפעול לפיהן. ואם אין הנחיות, חשוב לקבל עזרה רפואית.

אל תפחדו להשתמש במשאפים קצרי טווח.

איך מטפלים באנשים שפונים לבית חולים בגלל שאיפת עשן?

אם אלו פגיעות קלות - מחכים ונותנים לתופעה לעבור מאליה.

במקרים קשים יותר - תרופות להורדת בצקות בדרכי האוויר והנשמה.

כוויות - סכנה ברורה ומיידית

הסכנה הברורה והמיידית במקרה של התלקחות או של מגע עם אש היא כוויות.

כוויות מחולקות לפי דרגות חומרתן, בהתאם לעומק הפגיעה בעור:

דרגה 1 (הקלה ביותר) - דומה לשיזוף עמוק ומתבטאת באודם, בכאב ובנפיחות קלה.

דרגה 2 - פגיעה עמוקה יותר בחלק משכבות העור. מתבטאת באודם, בשלפוחיות ובכאב עז.

דרגה 3 - פגיעה בכל שכבות העור וברקמות שמתחתיו. צבע הכווייה לבן, דמוי שעווה, והאזור כואב בדרך כלל עקב פגיעה בעצבים תחושתיים.

מה עושים במקרה של כווייה?

• יש להסיר מהאזור הפגוע בגדים, נעליים ותכשיטים. אם יש חלקי בגדים שדבוקים לעור, אין למשוך אותם, אלא לגזור מסביבם.

• יש לקרר את המקום הפגוע בכל אמצעי אפשרי (מים קרים, בקבוק קר וכו') ולמרוח בהקדם קרם סילברול שמחטא את האזור ומונע זיהומים. לחלופין אפשר למרוח ג'ל אלוורה.

• אפשר ורצוי לשים קרחון או קרח בתוך מגבת או שקית, אבל אסור להשתמש בקרח באופן ישיר כי הוא עלול להידבק לכווייה ולקלף את העור עוד יותר.

• אסור לשפוך נוזלים, למעט מים, על האזור הפגוע. אסור להשתמש בקפה שחור, כפי שרבים נוטים לעשות, וגם לא למרוח חומרים שומניים שמתחממים וממשיכים את אפקט החימום של הרקמה הפגועה.

כוויות חמורות יותר

במקרה של כווייה מדרגה 2 או 3 ובכוויות דרגה 1 נרחבות - יש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית. עד שזו ניתנת יש לתת טיפול ראשוני כפי הוסבר לעיל. את אזור הכווייה יש לשטוף במי ברז פושרים במשך כ־5 עד 10 דקות.

בכוויות מדרגות 2 ו־3 רצוי לחבוש בשלב הראשון את המקום הפגוע בגזה או במגבת לחה. אסור לפוצץ את השלפוחיות, ורצוי לחזור על השטיפה במים קרירים במקרה של כוויות מחומרים כימיים. כדי למנוע צניחת טמפרטורה - רק במקרה של כווייה נרחבת של יותר מ־25% משטח הגוף - יש לכסות את הנפגע בסדין או בשמיכה נקייה. אפשר לקחת כדור נגד כאבים.

כווייה בעיניים

העיניים עלולות לספוג כוויות מחשיפה ממושכת וקרובה למקור החום. במקרה של פגיעה כלשהי בעין, אסור לשפשף אותה. הדבר היחיד שיש לעשות הוא לעזור לנפגע לפתוח את העין בעדינות ולשטוף אותה במים במשך כדקה. אם הכאב אינו עובר, יש להיבדק אצל רופא עיניים.

ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה

ד"ר מיכל שטיינברג היא רופאת ריאות במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש