חיפוש

dsdsdsd
ניתוחי קיצור קיבה מקטינים תמותה של חולים הסובלים מהשמנת יתר

ניתוחים בריאטריים מפחיתים תמותה בחולים הסובלים מהשמנת יתר

במחקר שערך מכון המחקר של כללית נמצא כי בטווח בינוני-ארוך ביצוע ניתוח בריאטרי מקטין ב-50% תמותה כוללת, משפר את תוחלת החיים ומשמר את הפחתת המשקל של המנותחים

פרופ

פרופ' רן בליצר

​לנוכח מגיפה ההשמנה, המשפיעה על רוב המדינות המפותחות, עולה השאלה האם ניתוחים בריאטריים (קיצורי קיבה) מהווים טיפול יעיל בהשמנה חולנית ובמניעת השלכותיה החמורות. מחקרים שונים הראו כי לטווח הקצר ניתוחים בריאטריים מביאים להפחתת משקל ולשיפור בתחלואה נלווית כגון סוכרת, אך עד כה לא הודגמה יעילותו של הניתוח לטווח הארוך. שאלה זו נבדקה במחקר ענק שבוצע במכון 'כללית' למחקר המתפרסם בימים אלה ב-JAMA, כתב העת המדעי מהחשובים בעולם הרפואה.

במחקר שנערך בכללית נמצא כי בטווח בינוני-ארוך ביצוע ניתוח בריאטרי מקטין ב-50% תמותה כוללת, משפר את תוחלת החיים ומשמר את הפחתת המשקל של המנותחים. 

המחקר כלל מעקב אחר 8,385 מטופלים שביצעו ניתוח בריאטרי בין השנים 2005-2014 באחת מן השיטות המקובלות לביצוע הניתוח: טבעת מתכווננת, מעקף קיבה, ושרוול קיבה. קבוצת המחקר כללה 3,635 מטופלים שעברו ניתוח טבעת מתכווננת, 1,388 מטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה ו- 3,362 שעברו ניתוח שרוול קיבה. ניתוח שרוול קיבה, הוא הניתוח השכיח ביותר כיום, וקרוב ל-75% מכלל הניתוחים המבוצעים בישראל הם בשיטה זו. 

המעקב נעשה ממועד הניתוח ועד לסוף שנת 2015 כאשר המעקב הממוצע עמד על 4.3 שנים והמעקב הארוך ביותר עמד על 11 שנים. הנתונים של המטופלים הללו השוו לקבוצת ביקורת אשר דמתה למטופלים שעברו ניתוח במשתנים שונים כמו גיל, מין, משקל וסוכרת.

ממצאי המחקר מלמדים כי בקרב 8,385 המנותחים נצפתה תמותה של 1.3%, בהשוואה לתמותה של 2.3% בקרב אלה שלא עברו ניתוח בריאטרי. ההפחתה בתמותה נצפתה בשלושת סוגי הניתוחים. עוד נמצא כי בקבוצת המטופלים שעברו ניתוח שיעור גבוה יותר של ירידה במשקל לאורך זמן, איזון במחלת הסוכרת, ואי-הופעת סוכרת בחולים ללא סוכרת.

ד"ר אורנה רגס, אפידמיולוגית במכון המחקר של כללית, החוקרת הראשית "מחקר זה מצביע באופן ברור על הפחתה בתמותה לטווח יחסית ארוך בעקבות ניתוח בריאטרי מסוג טבעת מתכווננת, מעקף קיבה או שרוול קיבה. הממצאים הללו מעודדים, ומבהירים את החשיבות שבמתן מענה לחולים עם השמנת יתר, לרבות מענה ניתוחי במקרים בהם הדבר נדרש מבחינה רפואית". 

פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר "מספר המנותחים הגדול שנכלל במחקר זה והיכולת להשוואתם לאוכלוסייה דומה, תוך בחינת שלוש השיטות הניתוחיות המקובלות כיום בעולם ומשך מעקב ארוך, הופכים מחקר זה למחקר הנרחב ביותר שבוצע בשנים האחרונות בנושא זה המעצים את חשיבותו. היות ובמדינת ישראל מבצעים יותר ניתוחים לנפש בהשוואה למדינות אחרות, חשוב היה לראות ולוודא את התרומה של הניתוח למטופלינו. לתוצאות הברורות של המחקר צפויות השלכות מקומיות ובינלאומיות. מחקר זה מדגים את הכוח והחשיבות הייחודית של מחקרי ביג-דאטה רפואי המתבצעים במתודולוגיה מקצועית מוקפדת".

ד"ר ניקי ליברמן, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה של כללית "כבר לפני מספר שנים בחרנו בשיטת טיפול זו לחולים בסיכון. כדי להבטיח שמטופלים ישמרו על ההישגים והתוצאות של הניתוח הכשרנו צוותים ייעודים ממקצועות הבריאות לאיתור הפרעות אכילה וטיפול בהן בטרם או במקביל לביצוע הניתוח. ההכנה, הטיפול והליווי המקצועי לאחר הניתוח הוכחו כמשפרים את התועלות של הניתוח ואף ישמרו את התועלות מעבר להוכחות של מחקר זה". 

בישראל, כמו בארה"ב, ניתוח בריאטרי הינו ניתוח שכיח, וישראל הינה בין השיאנים העולמיים בתחום. בישראל לבדה מבוצעים בין 9,000 ל-9,500 ניתוחים בריאטריים בשנה. שיעור הניתוחים למיליון תושבים נמוך ב-1.8 מארה"ב שבה מבוצעים כ- 200,000 ניתוחים בריאטריים בשנה, וזאת למרות ששיעורי ההשמנה בארה"ב גבוהים יותר מישראל. 

ד"ר דרור דיקר, מנהל מח' פנימית ומרפאת טיפול בהשמנה בבית חולים השרון וחוקר שותף למחקר זה מוסיף "המחקר הזה ייחודי הן בשל גודלו והן בשל ההשוואה המדויקת לאוכלוסייה שלא נותחה. התוצאות המרשימות ביותר של הפחתת תמותה כוללת ב-50% ושימור הפחתת המשקל לאורך זמן מבססות הן את התובנה כי הפחתת משקל מונעת תמותה ותחלואה והן את חשיבות הניתוח הבריאטרי ככלי טיפולי בחולים המתאימים והזקוקים לכך".

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש