סרטן צוואר הרחם (באנגלית: Cervical Cancer) - כפי שניתן להסיק משמו - מתחיל בצוואר הרחם, שהוא החלק התחתון של הרחם (בחלקו התחתון בולט צוואר הרחם לתוך הנרתיק).
הסרטן מתפתח בדרך כלל בשלבים: בתחילת הדרך מדובר במצב טרום־סרטני בדרגה קלה, וזה הופך לאט־לאט למצב טרום־סרטני בדרגה קשה.
אם לא מגלים את המצב הטרום־סרטני (או אם מגלים ומתעלמים ממנו) הוא מתפתח לסרטן חודרני של צוואר הרחם. יש להדגיש: סרטן צוואר הרחם מתפתח לאט בשלביו הטרום־סרטניים, אך ברגע שהוא הופך לסרטן חודרני, התפשטותו עלולה להיות מהירה.
בדיקות הסקר למיניהן - משטח צוואר הרחם (בדיקת פאפ) או בדיקה לזיהוי וירוס הפפילומה (שמחולל את הסרטן) בצוואר הרחם - מאפשרות לזהות מצבים טרום־סרטניים.
ומאחר שמצבים טרום־סרטניים אינם מלוּוים בדרך כלל בסימפטומים כלשהם, חיוני לעשות את בדיקות הסקר. את הבדיקות האלה עושים רופאי נשים במרפאות הקהילה.
ממה נגרם סרטן צוואר הרחם?
הגורם העיקרי (בכ־99% מהמקרים) לסרטן צוואר הרחם הוא נגיף שנקרא HPV (ראשי תיבות של Human Papilloma Virus - וירוס הפפילומה האנושי). לנגיף הזה יש זנים רבים, אך במיוחד הזנים 16, 18, 31, 33 ו־45 גורמים לסרטן צוואר הרחם. ההידבקות בנגיף נעשית בעיקר במגע מיני.
מהם התסמינים של סרטן צוואר הרחם? מה מרגישים?
שינויים טרום־סרטניים בצוואר הרחם בדרך כלל אינם מכאיבים ואינם גורמים לתלונות אחרות כלשהן. לרוב הם אף אינם גורמים להופעת תסמינים כלשהם, ובדרך כלל אינם מתגלים, אלא אם כן עוברת האישה בדיקות גינקולוגיות ובדיקות סקר כפי שהוסבר קודם לכן.
תסמינים מופיעים בדרך כלל רק לאחר שתאי צוואר הרחם, שנדבקו בנגיף הפפילומה, עוברים השתנות ממאירה ופולשים לרקמות הסמוכות. במקרה כזה אות האזהרה השכיח ביותר הוא הופעת דימום חריג.
דימומים יכולים להתחיל ולהפסיק בין מחזורים חודשיים רגילים או לאחר קיום יחסי מין, לאחר שטיפה וגינלית או לאחר בדיקת גיניקולוגית שגרתית. לעיתים מתגלה הגידול בעקבות כאב באגן או בעקבות תלונה על הפרשה נרתיקית חריגה.
חשוב לזכור: לדימומים לא סדירים ולהפרשות יש עוד הרבה סיבות אחרות חוץ מאשר סרטן צוואר הרחם. סרטן צוואר הרחם הוא רק סיבה אחת - נדירה למדי - לדימומים לא סדירים.
סטטיסטיקה: סרטן צוואר הרחם במספרים
• מדי שנה חולות כחצי מיליון נשים בסרטן צוואר הרחם ברחבי העולם, וכ־50% מהן מתות מדי שנה מהמחלה. שיעור התחלואה בסרטן צוואר הרחם משתנה מאזור לאזור ותלוי במידה רבה במצב הסוציואקונומי של התושבים. כך, למשל, שיעור התחלואה בברזיל ובאפריקה גדולה פי 5 עד פי 6 משיעור התחלואה בישראל. • בישראל סרטן צוואר הרחם נפוץ פחות בהשוואה לסוגי הסרטן האחרים במערכת המין הנשית. • ב־2017 אובחנו בישראל 248 נשים עם סרטן חודרני של צוואר הרחם ו־717 נשים עם נגע טרום־סרטני (דרגה 3) בצוואר הרחם. בנשים שאובחנו עם סרטן צוואר הרחם בישראל בשנים בשנים 2012 עד 2017, גיל האבחנה הממוצע היה 54 בנשים יהודיות ואחרות ו־50 בנשים ערביות. בעולם, הגיל הממוצע שבו מתגלה סרטן צוואר הרחם הוא 52.2 שנים. יש שני טווח גילים שבהם מתגלים מרבית המקרים של סרטן צוואר הרחם: בין 35 ל־39 ובין 60 ל־64. • ב־2017 מתו 81 נשים בישראל מסרטן חודרני של צוואר הרחם. גיל המוות הממוצע בנשים יהודיות ואחרות היה 65 בנשים יהודיות ואחרות ו־58 בנשים ערביות. * הנתונים בנוגע לישראל מבוססים על פרסומי משרד הבריאות מחודש ינואר 2021 |
מי נכללת בקבוצת הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם?
כל אישה נמצאת בקבוצת סיכון מהרגע שבו החלה לקיים יחסי מין.
קיום יחסי מין שאינם מוגנים באמצעות קונדום מעלה את הסיכון הזה. ההידבקות בנגיף הפפילומה (ובעקבותיה ההתפתחות של מצבים טרום־סרטניים) שכיחה יותר בקרב צעירות שמקיימות יחסים שאינם מוגני קונדום ועם בני זוג אחדים. ככל שהגיל שבו מתחילים לקיים יחסים נמוך יותר, כך גדל הסיכון.
העובדה שנגיף הפפילומה אחראי למרבית המקרים של סרטן צוואר הרחם מסבירה את העובדה מדוע סרטן צוואר הרחם שכיח יותר אצל נשים שהיו להן פרטנרים מיניים רבים: הן חשופות יותר למחלות העוברות במגע מיני.
יש לציין כי מרבית הנשים שנדבקו בנגיף הפפילומה אינן מפתחות סרטן צוואר הרחם. מנגד, יש גם נשים שלקו בסרטן צוואר הרחם שמעולם לא נדבקו בווירוס הפפילומה.
בכל מקרה, רק לחלק מנגיפי הפפילומה יש יכולת לגרום לשינויים סרטניים, וגם אם אישה נדבקה בנגיף כזה, עדיין אין ודאות שהיא תחלה בסרטן. הסיבה היא שיש גורמים רבים שעדיין אינם ידועים המעודדים צמיחת תאי סרטן ולחלופין - מעכבים צמיחה כזאת.
יש גורמי סיכון נוספים לסרטן צוואר הרחם ובהם עישון וליקויים במערכת החיסון.
ואם נדבקתי באחד מהזנים המסוכנים של הפפילומה?
גם אם אישה נדבקה בזן המסוכן, והתחיל בגוף שלה תהליך סרטני, הוא איטי מאוד, וניתן לגלות את השינויים ההתחלתיים בבדיקת פאפ. אם מתגלים שינויים כאלה ניתן - באמצעות טיפול מוקדם בנגעים - למנוע את התפתחות הסרטן.
אז לאיזה רופא ללכת?
לרופא נשים (גינקולוג).
איך מתגוננים? יש חיסון נגד וירוס הפפילומה?
כן. נגד נגיף הפפילומה פותח חיסון שמשוּוק בארץ החל מ־2007. משרד הבריאות ממליץ לחסן בו נשים וגברים.
משנת 2015 ניתן החיסון באופן שגרתי בכיתות ח' בבתי הספר בארץ במימון המדינה הן לבנים והן לבנות. החיסון ניתן בשתי מנות לצעירות מתבגרות עד גיל 18, ומגיל זה ואילך ניתן החיסון בשלוש מנות. החיסון המקובל בארץ מכסה תשעה זני HPV וקרוי גרדסיל 9 (Gardasil 9).
יש טיפול יעיל לסרטן צוואר הרחם?
אם אובחנו נגעים טרום־סרטניים כלשהם, ניתן לטפל בהם באמצעות הקפאה, צריבה בלייזר או ניתוח כריתה (בטכניקה שנקראת כריתת יתד או קוניזציה, שכן הקטע שנכרת הוא בצורת קונוס).
מטרת הטיפול היא להרוס את האזור הלא תקין בלי להזיק לרקמה הבריאה הסמוכה לו או לכרות את הנגע שבצוואר הרחם.
הטיפול בסרטן צוואר הרחם הוא קשה יותר, ובמרבית המקרים מצריך ניתוח ולעיתים גם טיפול נוסף כמו הקרנות, כימותרפיה וטיפולים ביולוגיים.
את הטיפול נותן צוות של מומחים הכולל אונקולוגים המתמחים בגינקולוגיה ואונקולוגים המתמחים בטיפול כימותרפי ובהקרנות. הרופאים יכולים להחליט אם להסתפק בשיטת טיפול אחת או לנקוט כמה שיטות פעולה בעת ובעונה אחת.
מהם סיכויי ההחלמה מסרטן צוואר הרחם?
סיכויי ההחלמה מסרטן צוואר הרחם תלויים בשלב גילוי המחלה.
בשלבים מוקדמים מאוד עומדים סיכויי הריפוי על כ־95%. עם התקדמות המחלה שיעור ההחלמה פוחת.
אילו זכויות מגיעות למי שחלו בסרטן צוואר הרחם?
מומלץ לקרוא את המדריך לזכויות של חולים אונקולוגיים בכללית.
ד"ר יהודה בן דוד הוא מנהל השירות לגינקולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית