ארגוני הבריאות בארץ ובעולם ממליצים להקדיש לפעילות גופנית 30 דקות ביום לפחות חמש פעמים בשבוע. אלא שרבים מתקשים להתאמן בהתאם להמלצות האלה - בעיקר בגלל חוסר זמן.
מחקר שפורסם באוגוסט 2011 בכתב העת המדעי The Lancet עשוי לגרום למי שעדיין לא מתאמן לקום מהכורסה ולהתחיל לעשות מעט כושר.
לדברי עורך המחקר, ד"ר צ'י פנג וון ממכון המחקר הלאומי לבריאות של טייוואן, הליכה יומית נמרצת במשך 15 דקות עשויה לתרום משמעותית לבריאותו ולתוחלת חייו של כל מתאמן ומתאמנת. "זה נכון לנשים ולגברים, לצעירים ולמבוגרים, לבריאים ולחולים", אמר פנג וון והוסיף: "זה מסר חשוב גם לרופאים שיכולים להמליץ בבטחה למטופליהם לעשות פעילות גופנית בת רבע שעה מדי יום".
מה בדקו ומצאו החוקרים?
החוקרים עקבו אחר נתוני הבריאות ואחר רמת הפעילות הגופנית היומית המדווחת של 416,175 אנשים במשך 13 שנה. אחרי שהובאו בחשבון הבדלי גיל, משקל, מין ומכלול של בעיות בריאות, נמצא שתוחלת חייהם של משתתפים שהקדישו לפעילות גופנית מתונה 15 דקות ביום עלתה בשלוש שנים בהשוואה למשתתפים לא פעילים.
עוד נמצא שהסיכון למוות מוקדם של משתתפים שהקפידו להתאמן 92 דקות בממוצע בשבוע (15 דקות ביום) היה נמוך ב־14% בהשוואה למשתתפים שלא התאמנו. כל 15 דקות נוספות של פעילות גופנית הפחיתו את הסיכון למוות מוקדם מכל הסיבות ב־4% ולמוות מוקדם בשל סוגים שונים של סרטן ב־1%.
מהיתרונות האלה נהנו כל קבוצות הגיל, שני המינים ואפילו משתתפים שסבלו מגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.
מה בנוגע לאנשים שלא מזיזים את עצמם?
לדברי החוקרים, המשתתפים במחקר שלא עסקו בפעילות גופנית היו חשופים ב־17% יותר למוות מוקדם בהשוואה לקבוצת המשתתפים הפעילים.
לדברי פנג וון, ממצאי המחקר שערך הצוות בראשותו תואמים ממצאים של מחקרים דומים שנערכו בעבר, אך זו פעם ראשונה שנמצא קשר בין פעילות גופנית מינימלית לבריאות בכלל ולהארכת תוחלת החיים בפרט.
האם אפשר להסתפק ב־15 דקות?
"אף אחת מהעבודות הקודמות לא הצליחה לקבוע בבירור מהו היקף הפעילות הגופנית שבו ניתן להסתפק. אנחנו מצביעים כאן לראשונה על כך שגם ל־15 דקות של פעילות גופנית יש השפעה מובהקת על בריאותם ועל תוחלת חייהם של כל אחד ושל כל אחת", מסכם פנג וון.
דני טל הוא מומחה לכושר גופני במחלקה לחינוך ולקידום בריאות בכללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות