מהי קומדין?
קומדין היא תרופת מרשם המשפיעה על תהליך קרישת הדם. התרופה חוסמת את הפעילות של אחד האנזימים שמייצר (יחד עם ויטמין K) חלק מגורמי הקרישה, ובכך היא מפחיתה את ייצורם. כתוצאה מכך נפגע מנגנון הקרישה, וחולף פרק זמן ארוך יותר עד שהדם נקרש.
קומדין ותזונה
ישנם מזונות ותוספי תזונה שמשפיעים על יעילות הקומדין. לכן יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שעושים שינוי משמעותי כלשהו בתזונה ובנטילה של תוספי תזונה. כך, למשל, צריכת מזונות שעשירים בוויטמין K יכולה לפגוע ביעילות התרופה (באמצעות הפחתה של ערכי ה־INR בדם). אומנם אין צורך להימנע מצריכת מזונות שמכילים ויטמין K - וזאת בשל יתרונותיהם התזונתיים - אולם יש להקפיד שצריכת המזונות האלה תהיה בכמות יומית קבועה.
בטבלה המובאת כאן מפורטים מזונות שעשירים בוויטמין K בחלוקה לפי היקף התכולה של הוויטמין.
מזונות שעשירים בוויטמין K
סוג המזון | יותר מ־100 מיקרוגרם במנה | 20 עד 60 מיקרוגרם במנה | 10 עד 20 מיקרוגרם במנה |
ירקות | • עלי תרד מבושלים (כוס). • עלי סלק מבושלים (כוס). • ברוקולי מבושל (כוס). • כרוב ניצנים מבושל (כוס). • 10 גבעולי פטרוזיליה. • עלי חסה (כוס). | • עלי סלרי (כוס). • כרוב לבן (כוס). • אפונה "קפואה" מבושלת (כוס). • פולי סויה מבושלים (כוס). • גבעול בצל ירוק. • 4 גבעולי אספרגוס. • כרוב אדום (כוס). • שעועית ירוקה מבושלת (כוס). | • כרובית (כוס). • דלעת (1/2 כוס). • ארטישוק (1/3 יחידה). • גזר (1 יחידה). מלפפון (1 יחידה). • כרישה (כוס). • כרוב כבוש (1/3 כוס). • חמוצים (1 יחידה בינונית). • עגבנייה (1 יחידה). |
פירות | • תפוחי עץ ירוקים. | • תפוח עץ אדום (1). • קיווי (1 יחידה). • ענבים אדומים או ירוקים (כוס). | |
ביצים, בשר ודגים | | • שימורי טונה בשמן (100 גרם). | |
שמנים ושומנים | • אבוקדו. | | • שמן קנולה (1 כף). • שמן זית (1 כף). |
הנחיות כלליות
1. אלכוהול. מומלץ להגביל את הצריכה של משקאות אלכוהוליים שכן הם עלולים להגביר את השפעת הקומדין. אסור לשתות יותר מכוס יין אחת ביום.
2. שתיית מיצים. מומלץ להימנע מצריכה של אשכוליות ושל מיצי אשכוליות שכן אלה משפיעים על פעילות הקומדין בגוף. ישנם גם דיווחים על כך שמיץ חמוציות משפיע על פעילות הקומדין, ויש הממליצים להגביל את הצריכה שלו לכוס אחת עד שתיים ביום לכל היותר.
3. מזונות משומרים בשמן. יש לבדוק מהו סוג השמן שבו השתמשו, מכיוון ששמן זית ושמן קנולה מכילים ויטמין K. אם מתברר שהמזון אכן משומר בשמנים האלה, מומלץ לצרוך אותו לפי המינון המפורט בטבלה שלמעלה. אם סוג השמן אינו ידוע, רצוי להימנע מצריכת המזון ששומר בו.
4. בישול. יש לזכור שהתכולה של ויטמין K במזונות אינה משתנה בעקבות בישול.
5. אבוקדו. צריכת אבוקדו יכולה להשפיע על התוצאות של בדיקות הדם. אבוקדו מכיל כמות גדולה של ויטמין K (אם כי היא משתנה מזן לזן). מומלץ להימנע מאכילת אבוקדו בעת שמטופלים בקומדין.
6. ויטמינים. ויטמין A, E, C יכולים להשפיע על פעילות הקומדין בגוף. יש ליידע את הרופא המטפל אם צורכים את הוויטמינים האלה באמצעות תוספי תזונה. כמו כן יש ליידע אותו על כל תוסף ויטמינים אחר שצורכים.
7. תוספי מזון צמחיים יכולים להשפיע על זמן הקרישה. לדוגמה: לתוסף הצמחי קו־אנזים Q10 יש מבנה כימי שדומה לזה של ויטמין K, ולכן הוא יכול להשפיע על זמן הקרישה. יש לדווח לרופא המטפל אם נוטלים תכשיר כזה. נבטי חיטה עשירים מאוד בוויטמין K, ולכן למטופלים בקומדין מומלץ שלא לצרוך אותם. גם צמחים כמו בבונג (קמומיל), אכיניצאה, שום, גינקו בילובה, זנגוויל (ג'ינג'ר), חילבה ואלפלפא עלולים להשפיע על תפקוד הקומדין או על זמני הקרישה.
8. ויטמין K: יש לשים לב למוצרים קנויים שמכילים כמות גדולה של ויטמין K.
לירון אופק דוד היא מנהלת היחידה לתזונה במחוז הדרום ומנהלת השירות המקצועי לתזונה און־ליין ול־DayTwo
חגית לוסטיגמן היא סגנית מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז הרפואי רבין מקבוצת כללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות