בואו נודה באמת – אף אחד לא אוהב מרפאות שיניים. קולות הקידוח, הריח הייחודי והמכשירים המאיימים בדרך כלל מתקשרים בזיכרון שלנו לכאב ופחד. בעוד שהתחושה הזאת טבעית לגמרי, היא גורמת לרבים להימנע מהביקור במרפאת השיניים – גם לביקורות שגרתיות שיכולות לחסוך הרבה כאב בהמשך.
במצב כזה, הבעיות בשיניים ובחניכיים רק הולכות ומחמירות מתחת לפני השטח, וייתכן כי הן יידרשו התייחסות מורכבת יותר בהמשך. הכאב, חשוב להבין, נועד בסופו של דבר לשמור עלינו. הוא מאותת שמשהו לא תקין – וחשוב שנשים לזה לב. אז בואו נבין מה הכאבים שאנחנו מרגישים באמת אומרים:
הסיבות הכי שכיחות לכאב ורגישות בשיניים
התופעות הנפוצות ביותר שמעידות על בעיות בחלל הפה כוללות כאב חד וחזק בשיניים – אבל לא רק. הרבה אנשים חיים גם עם רגישות לחום או לקור – לדוגמה כשלוגמים קפה חם, שותים ברד צונן או אוכלים גלידה. הגורמים לכך יכולים לכלול בין היתר:
חבלות וטראומה לשן – כשאנחנו מקבלים מכות באזור הפנים או בפה בפרט, לא תמיד נרגיש מיד את ההשפעה על השיניים – אך יכול להיות שהיא תתרחש מתחת לפני השטח ותחמיר בהדרגה.
בחבלות קלות לדוגמה, ייתכן שלא יופיע כאב באופן מיידי, אך הן עלולות לגרום לאובדן החיות של השיניים וליצירת זיהומים שיכולים להתפשט גם לרקמות סמוכות.
מנגד, חבלות בעוצמה רבה הן כאלו שבדרך כלל לא נוכל להתעלם מהן. הן גורמות במקרים רבים לשברים בולטים בשן ולעיתים גם לתזוזה שלה. במצב כזה, ייתכן כי יופיעו כאבים משמעותיים. כמובן שטיפול מיידי הוא חיוני ביותר במקרה הזה – אבל הוא לא מספיק. לאחר הטיפול יש צורך גם בביקורות תכופות ומסודרות במרפאת השיניים כדי לבחון את התקדמות הטיפול ולוודא שלא נגרם נזק נוסף לשיניים סמוכות או לרקמות נוספות בעקבות הפגיעה.
עששת – זוהי מחלה זיהומית נפוצה שמתרחשת כשחיידקים שחיים על השיניים של כולנו מפרישים חומצה שמובילה לפירוק השכבות הקשות בשן (אימייל ודנטין). זוהי בעיה נפוצה שאם לא מטפלים בה בזמן היא עלולה להחמיר ולחדור גם למוך השן – השכבה הרכה ביותר בה שמכילה גם כלי דם ועצבים.
בשלב הזה, ובדרך כלל עוד לפניו, יופיעו כאבים משמעותיים שמשפיעים מאוד על השגרה – בהם גם כאבים ספונטניים שאפילו מעירים אנשים משנתם. לכן חשוב לטפל בבעיה כמה שיותר מהר ולפני שתגיע למצב הזה.
חריקה או שחיקה של השיניים – אנשים שחורקים שיניים בלילה, לועסים עטים או מצחצחים שיניים חזק מדי, מצויים בסיכון מוגבר לשחיקה של השכבה החיצונית בשן – האימייל. זו השכבה הקשיחה ביותר בשן שמספקת לה הגנה מחדירת חיידקים ושינויי טמפרטורה.
נסיגת חניכיים – התופעה הזאת יכולה להופיע אצל אנשים שסובלים מדלקת חניכיים שלא מטופלת או מפגיעה פיזית בחניכיים – בעקבות צחצוח שיניים אגרסיבי, משחק עם עט או קיסם ועוד. במצב כזה, החניכיים נסוגות לאחור מהקצה של כותרת השן וחושפות את השורשים שמלאים בעצבים. כך עשויים להופיע כאבים או רגישות מוגברת לחום או לקור.
לעיתים התופעה נגרמת גם כתוצאה משיניים שאינן מיושרות. במצב כזה, כדאי להתייעץ עם מומחה ליישור שיניים כדי לשקול דרכים לפיתרון הבעיה.
פונים לרופא השיניים לפני שיהיה מאוחר
כל רופא שיניים יגיד לכם שהטיפול הטוב ביותר לבריאות הפה הוא מניעת בעיות לפני שהן מתעצמות. כשמזהים בעיות בשלבים המוקדמים שלהן, לרוב הן דורשות טיפול פשוט ושמרני. לכן, חשוב להגיע לביקורות תקופתיות במרפאת השיניים בהתאם להמלצת הרופא המטפל. לרוב נמליץ להגיע לפחות פעם בשנה למרפאה, גם כשמרגישים שאין שום בעיה משמעותית שמציקה לכם.
ואם כבר סובלים מכאבים ברמה כזו או אחרת – חשוב שלא להמתין או להתעלם מהם – ולהגיע בהקדם לאבחון אצל רופא שיניים.
איך נפטרים מכאב השיניים?
כשהשיניים כואבות או רגישות, רופא השיניים יתאים את הטיפול לבעיה הספציפית שגורמת לכך. הטיפול יכול לכלול בין היתר ביצוע "סתימה" או ציפוי על שיניים חבולות, מריחת פולרואיד על השן להפחתת רגישות ועששת, טיפול שורש במקרים של דלקת שחדרה למוך השן, הסרת אבנית למניעת דלקות חניכיים ובעיקר הדרכה לשיפור השמירה על היגיינת הפה.
יש מקרים שבהם הכאב נגרם כאמור כתוצאה מנסיגת חניכיים. במקרים אלו ייתכן כי יידרש ניתוח חניכיים לכיסוי השורשים החשופים.
משככי כאבים: לקחת או לא לקחת?
כיום יש לא מעט משככי כאבים שניתנים ללא מרשם רופא והוכחו כיעילים בהקלה על כאבים שיניים – אך חשוב להשתמש בהם באחריות.
הכאב, כפי שכבר הזכרנו, הוא תמרור אזהרה. הוא מתריע על בעיות רפואיות שדורשות טיפול – וכשמתעלמים ממנו – הבעיות האלו עלולות להחמיר ולהידרדר.
בנוסף, שימוש ממושך במשככי כאבים יכול לגרום נזק לקיבה. לכן, כשחשים כאב או רגישות בפה – הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא להגיע למרפאת השיניים ולאבחן את הבעיה. רק לאחר שקבעתם תור למרפאה, ניתן יהיה להשתמש במשככי הכאבים בצורה מפוקחת כדי להקל על הכאב.
תרופות סבתא: האם הן יעילות בהפחתת הכאב?
אם אתם מחפשים תכשירים טבעיים או "תרופות סבתא" שיעזרו להיפטר מהכאב – חשוב לקחת אותם בערבון מוגבל. חלק מההמלצות שמופצות ברשת להקלה על כאבי שיניים לא מגובות בהוכחות מדעיות ובמקרים מסוימים הן גם עלולות להיות מסוכנות ולגרום נזקים לשיניים, לחניכיים או לאיברים אחרים.
לדוגמה, שימוש בערק להקלה על כאבי שיניים נפוץ אצל אנשים מסוימים ועלול דווקא לגרום לכוויות ולפגוע בחניכיים כשמשתמשים בו יותר מדי. לכן, נדגיש שוב כי בכל מקרה של כאב בשיניים – אין תחליף לאבחון רפואי מקצועי.
ד"ר דוד קינן הוא מומחה לטיפולי שורש ברשת כללית סמייל וחבר סגל בפקולטה לרפואת שיניים בהדסה עין כרם