חיפוש

dsdsdsd
ביופסיה של חלל הפה

ביופסיה של חלל הפה

איך ומתי עושים ביופסיה של חלל הפה? כמה זמן היא נמשכת? האם יש לה תופעות לוואי או סיבוכים? מהי המשמעות של תוצאות הבדיקה? מדריך

ד"ר מאשה קרופניקוב

ד"ר מאשה קרופניקוב

שם נוסף של הבדיקה: Oral Tissue Biopsy

מהי ביופסיה של חלל הפה?

נגעים בחלל הפה הם בעיה רפואית שכיחה. לעיתים קיים קושי לקבוע אבחנה מדויקת ללא בדיקה פתולוגית של הנגע. עקב כך עולה הצורך לעשות ביופסיה - הוצאה של חלק מהנגע או של הנוגע כולו לצורך בדיקה. מדובר בעצם בניתוח זעיר שנעשה בהרדמה מקומית. ההחלמה של פצעי ניתוח בחלל הפה היא לרוב מהירה ונטולת סיבוכים.

מתי צריך לעשות ביופסיה של חלל הפה?

נוהגים לעשות ביופסיה כאשר קיים נגע בחלל הפה או בעצמות הלסת - כדי לשלול את האפשרות שמדובר בגידול ממאיר. נוסף על כך, ביופסיה של רירית הפה עוזרת לאבחן מחלות של בלוטות הרוק כמו תסמונת סיוגרן (מחלה אוטואימונית שפוגעת בבלוטות רוק ובבלוטות הדמעות ובאה לידי ביטוי בעיקר בתחושות של יובש בפה ובעיניים).

חשוב לדעת: המידע המוגש כאן הוא לידיעה כללית בלבד. כל בקשה לאישור הבדיקה תצריך בחינה פרטנית של המקרה וכפופה להוראות של סל הבריאות.

צריך הכנה מוקדמת?

אם הנבדק נוטל תרופות מדללות דם, עליו להתייעץ עם הרופא המטפל אם להפסיק באופן זמני את נטילתן. עם זאת אין צורך להיות בצום לפני הניתוח מאחר שהבדיקה נעשית בהרדמה מקומית.

לתשומת ליבך
ההנחיות לקראת הבדיקה עשויות להשתנות ממרפאה למרפאה. בעת זימון התור במוקד 2700* או ישירות במרפאה יתנו לך את ההנחיות הנהוגות במרפאה שבה יבדקו אותך.​

 

איך עושים את הבדיקה?

הבדיקה נעשית בשכיבה או בישיבה. את הבדיקה עושה רופא פה ולסת או רופא שיניים או רופא אף־אוזן־גרון. כדי למנוע כאבים מקבל הנבדק זריקת הרדמה מקומית בדומה לזריקה שניתנת לפני טיפול שיניים. הרופא חותך חלק קטן מהנגע או כורת את הנגע כולו בעזרת סכין מנתחים. אם יש צורך לסגור את הפצע, תופר אותו הרופא - לרוב באמצעות חוטים נספגים. אלה נמסים לאט־לאט, ואין צורך להוציא אותם.

כמה זמן נמשכת הבדיקה?

בדרך כלל כרבע שעה.

ירדימו אותי?

לרוב אין צורך בהרדמה מלאה, וניתן להסתפק בהרדמה מקומית.

זה כואב? איך ארגיש במהלך הבדיקה?

לרוב חשים אי־נוחות קלה כאשר מקבלים את זריקת ההרדמה המקומית - בדומה למה שחשים כשמקבלים זריקת הרדמה אצל רופאי השיניים. לאחר מכן לא חשים שום כאב. יש לציין שחלק מחלל הפה נותר "רדום" גם לאחר נטילת הביופסיה. התחושה הזאת חולפת בהדרגה בשעות שלאחר מכן.

איך ארגיש אחרי הבדיקה?

לא צפוי שינוי משמעותי בהרגשה לאחר הבדיקה לעומת ההרגשה לפניה. אם חשים כאבים בחלל הפה, ניתן להיעזר במשככי כאבים שנמכרים ללא מרשם רופא.

האם יש לבדיקה תופעות לוואי או סיבוכים?

מדובר בבדיקה פשוטה ששיעור הסיבוכים בה הוא מזערי. הסיבוכים האפשריים כוללים דימום או זיהום בחלל הפה וכן פרימה מוקדמת של התפרים. הפרימה המוקדמת של התפרים אינה סיבוך חמור, ולא צפויה לו השפעה לטווח הרחוק.

מותר לי לנהוג אחרי הבדיקה?

כן.

מתי "אחזור לעצמי"?

חזרה לערנות מלאה לאחר הטשטוש או ההרדמה האזורית צפויה בדרך כלל בתוך שעות אחדות לאחר הבדיקה. בימים הראשונים לאחר הבדיקה ייתכנו שיעול קל ותחושת אי־נוחות בגרון. אלה חולפים בדרך כלל גם ללא טיפול.

מתי אקבל את תוצאות הבדיקה?

לרוב בתוך 10 ימים עד שבועיים נשלחת לנבדק ו/או לרופא המטפל תשובה מהמעבדה שבדקה את הביופסיה. אחרי שמתקבלות התוצאות מומלץ לגשת לרופא המטפל, לדון איתו על משמעות התוצאות ולברר אם יש צורך בטיפולי המשך.

סימני אזהרה לאחר הבדיקה שמחייבים התייחסות רפואית

• כאב הולך וגובר.

• נפיחות ניכרת, הפרשה מוגלתית מהפצע.

• חום מעל 38 מעלות.

• פתיחה ספונטנית של התפרים.

מהי המשמעות של תוצאות הבדיקה?

התשובה שמתקבלת כוללת תיאור של הדגימה: כיצד היא נראית בעין בלתי מזוינת ובהסתכלות במיקרוסקופ. בסוף התיאור תופיע האבחנה שאליה הגיע הרופא שבדק את הדגימה.

אילו טיפולי המשך צפויים לי לאחר הבדיקה?

המשך הטיפול ייקבע בהתאם לאבחנה. אם מדובר בגידול שפיר, לרוב אין צורך בכל טיפול נוסף. אם מדובר בגידול ממאיר, יש לרוב צורך בטיפולים נוספים - הרחבת הכריתה בפה (מעבר לביופסיה שכבר נלקחה) ולעיתים אף כריתה של בלוטות הלימפה האזוריות.

כאשר עושים ביופסיה עקב הפרשה מועטה של רוק, והתוצאות מצביעות על קיומה של תסמונת סיוגרן, ניתן להציע טיפולים מיוחדים כדי להקל על היובש בחלל הפה.

ד"ר מאשה קרופניקוב היא מומחית לרפואת משפחה במרפאת אהרונוב של כללית בתל־אביב. היא בוגרת בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש