חיפוש

dsdsdsd
אימון פונקציונלי להקלה על כאבים

אימון פונקציונלי: מה היתרונות שלו?

כשאתם נכנסים לחדר הכושר אתם עומדים בפני שתי אפשרויות: לעבוד על קבוצת שרירים מסוג אחד, או לנסות אימון אחר שעובד בבת אחת על קבוצות של שרירים. מה היתרונות של האימון הפונקציונאלי ואיך הוא קשור לכאב הגב שיש לכם ביום יום?

אריק שרון

אריק שרון

​עולם הכושר עובר הרבה שינויים בשנים האחרונות, כשאחד הבולטים שבהם מתייחס לאימון הפונקציונלי או לגישה הפונקציונלית.

יותר אנשים מצטרפים למעגל הפעילות הגופנית ועבור רבים מהם המטרה היא לא רק FITNESS, אלא גם WELLNESS. ועכשיו בעברית: לא רק להיראות בגזרה שתמצא חן בעיניהם, אלא גם ובעיקר להרגיש טוב ובריא מבחינה תפקודית.

כאן נכנס לתמונה האימון הפונקציונלי שיכול לתת מענה לשתי המטרות גם יחד.

המילה פונקציה מתארת התאמה. הפונקציה משמשת ככלי לתיאור תלות בין משתנים שקשורים זה לזה. כשלוקחים את זה לעולם האימון הגופני הכוונה לאימון שצריך להתאים או לשרת את האופן שבו הגוף מתפקד בשגרה ובמטלות היומיומיות שלנו, כולל הביצועים הספורטיביים.

המטרה באימון היא שהוא יעזור לכם ביום יום, להרגיש טוב יותר וללא כאבים, ללא מגבלות או עם כמה שפחות מוגבלות ועם ביצועים טובים יותר. המשתנים שתלויים זה בזה הם מרכיבי הכושר הגופני שלכם: כוח, סיבולת, גמישות, קואורדינציה, והתלות שבין איברי הגוף בזמן התרגול.

ההתייחסות לגוף בגישה זו היא לאמן אותו כמכלול, ולא עבודה ממוקדת על קבוצת שרירים ספציפית כפי שנהוג באימון הכוח הקלאסי. כדאי להכיר את האימון הקלאסי כדי להבין את ההבדלים ולבחור בשיטה שמתאימה לכם.

כמה עובדות על אימון קלאסי

אימון הכוח הקלאסי בנוי מביצוע סטים (מערכות) שמורכבים מכמה חזרות לכל קבוצת שרירים. למשל: שני תרגילים של שלושה סטים לשרירי החזה, וכך גם לשרירי הזרוע הקדמית, הגב, הזרוע האחורית וכו'.

לרוב העבודה בתרגילים היא במישור תנועה אחד: קדימה ואחורה, או לצדדים והגוף די מקובע ומיוצב על ידי ספסל מתכוונן, כיסא או מכשירים ייעודיים. העבודה בדרך כלל סימטרית, שני הצדדים עובדים יחד מול התנגדות זהה.

ומה מייחד את האימון הפונקציונלי?

1. הגישה מתייחסת לגוף כמכלול ולא כאוסף שרירים נפרדים
לכן, התרגילים והאימון בכלל אמורים להתאים לתבניות תנועה מחיי היום יום, פעולות שאתם עושים בעבודה, בספורט, בחיי הבית ובמטלות שונות.

2. מקור הגישה שואב מעולם השיקום והפיזיותרפיה
כי שם המטרה היא להחזיר את האדם לתפקד כראוי בחיי היום יום. לדוגמה: להחזיק תינו​ק בצד אחד של הגוף תוך כדי הליכה ולנענע אותו מצד לצד להרגעה, או הרמת מזוודה קטנה לתא האחסון העליון שבמטוס.

3. מורכבות התנועות
בניגוד לאימון קלאסי הן אינן עובדות רק במישור אחד, אלא בבת אחת בכמה מישורים משולבים. הן לא חייבות להיות סימטריות, דורשות יציבה ושיווי משקל, שליטה ויכולת לשמור על מרכז הכובד של הגוף, עבודה של שרירים שונים יחד וטווח תנועה לא מוגבל במפרקים שונים. כמו כן, רוב המשימות המוטוריות שלנו דורשות שילוב של כמה מרכיבי כושר שונים.

בשורה התחתונה, אנחנו לא מתנהלים בשגרה כמו רובוט שעושה תנועה אחת בכל מפרק בנפרד. אנחנו זזים ברצף של תנועות בבת אחת. באימון פונקציונאלי התרגילים השונים מפעילים כמה קבוצות שרירים ביחד. הוא מאתגר את שיווי המשקל והרפלקסים, ועובד על הגדלת טווח תנועה, גמישות הרקמות וגם על יציבה.

אז לעבור לעשות רק אימון פונקציונלי?

לא בהכרח. לעבודה במרוכז רק על שריר אחד יש חסרונות, אבל אם השריר הזה ספציפית חלש יותר, כדאי לעבוד עליו באופן ממוקד כדי לחזק אותו. כששריר אחד חלש יותר מהאחרים הגוף עלול לנסות ולפצות על כך באימון בצורה לא נכונה ומסוכנת.

במקרים כאלו חשוב לחזק את השריר החלש, ואחרי שהמצב משתפר לחזור ולשלב עבודה מגוונת.

ההמלצה הזו נכונה גם למקרים של תנועה מוגבלת או לא נכונה בגלל חוסר גמישות בשרירים מסוימים. כדאי לעבוד עליהם ולהגדיל את הגמישות וטווח התנועה שלהם ואז לחזור לאימון פונקציונלי.

במקרים של פציעות מסוימות דווקא תרגילים פונקציונליים עלולים להיות מסוכנים. הסיבה היא שכשמתאמנים על כמה קבוצות שרירים עלולים להפעיל גם את אלו שפגועים ואסור לאמץ. דווקא באימון כוח קלאסי יהיה אפשר להתאמן במצב כזה, כי הגוף והמפרקים מיוצבים יותר.

איך בוחרים?

לתפיסת עולמי (ובטוח שיהיו מי שיחלקו על דעתי), בכל הנושא של פיתוח גוף והעלאת מסת שריר באופן ניכר יש לאימון הקלאסי יתרון, כי הגירוי השרירי הספציפי גדול יותר בהשוואה לאימון הפונקציונלי.

אין כאן שחור או לבן. גם האימון הקלאסי משרת פונקציות תפקודיות בגוף. תרגילים כמו סקוואט, מתח ושכיבות סמיכה הם בהחלט פונקציונליים.

אני ממליץ על שילוב מנצח: לאימון הפונקציונלי יתרונות ומעלות רבות כמו שכתבתי, ולכן חשוב לקחת את עקרונות הגישה הפונקציונלית ולשלב אותם בתוכנית האימונים. רבים מהשיעורים הקבוצתיים כיום מתבססים עליה וכוללים בתוכם את הגישה, שיעורים כמו TRX, ריפ-טריינר, קרוספיט.

.

אז לכו להתאמן כדי להרגיש טוב, ובהצלחה!

קראתם? יופי! אל תקרעו את עצמכם

רגע לפני שאתם מתחילים לעסוק בפעילות גופנית, חשוב להתאים אותה למצבכם הבריאותי - כדי שתעשו לעצמכם רק טוב. אל תעמיסו על עצמכם יותר מדי על ההתחלה, ודאגו להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים, ובמיוחד לפני שנרשמים לחדר כושר. בהצלחה!

אריק שרון הוא מאמן כושר מוסמך בוגר ווינגייט

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש