נשים הרות (ובני הזוג שלהן) יכולים להירגע: דאגות, חרדות ולחצים, להם הנשים נחשפות במהלך ההריון, לא יזיקו לעובר. להפך: מעט מתח וחרדות, דווקא עשויים להועיל, טוענים חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור ע``ש בלומברג, באוניברסיטת ג`ונס הופקינס בבולטימור שבארצות הברית.
במחקר השתתפו 137 נשים בריאות, שהיו בהריון תקין. אלה מהן שדיווחו על רמות מתונות של חרדה ומתח בין השבועות 24 עד 32 להריון, ילדו תינוקות שבגיל שנתיים ההתפתחות המוטורית והמוחית שלהם הייתה גבוהה מעט יותר בבהשוואה לילדיהם של הנשים הרגועות. ד"ר ג`נט דיפייטרו ועמיתיה לא מצאו כי מתח ודאגות בזמן ההריון משפיעים לרעה על ההתפתחות הרגשית של התינוקות ועל התנהגותם.
מעט המחקרים הקיימים שבדקו את השפעת המתח במהלך ההריון על בריאות הילדים והתפתחותם סובלים מהרבה טעויות מתודולוגיות, אמרה ד"ר דיפייטרו, "כולל התבססות פשוטה על תשובתן של האמהות לשאלה 'איך הילדים שלהן מתנהגים'. החרדה של האמהות משפיעה על התפיסה של הנשים לגבי ילדיהן, כך שנשים לחוצות מדווחות לעתים קרובות יותר שילדיהן יותר בעייתיים. זו הסיבה שהתמקדנו במדידות אובייקטיביות", היא הסבירה.
"המחקר הזה צריך להרגיע את האמהות ולעזור להן להפסיק לדאוג לגבי הדאגה", אמרה ד"ר דיפייטרו. "הסיבה להימנע ממתח היא שזה עלול להיות רע לאמהות וזה לא רעיון טוב ללכת ללידה וגידול ילדים כשהאישה מותשת".
מה ההסבר הביולוגי?
מחקרים קודמים מצאו כי החומרים שנוצרים בגוף כתוצאה ממתח משפיעים לטבה על שגשוג האיברים וההתפתחות. לחילופין, ד"ר דיפייטרו מציעה ש"יייתכן שמדובר בהעברה גנטית פשוטה ו/או העברה סביבתית". לדבריה, נשים שנמצאות במתח עשויות להיות בדיוק אלה שמאתגרות ודוחפות את עצמן. ייתכן שהן גם דוחפות את התינוקות שלהן להתפתח מהר יותר.
ואם הלחץ, המתח והחרדות משמעותיים יותר?
הנשים שהשתתפו במחקר הזה לא סבלו מהפרעות נפשיות משמעותיות. הן לא היו מדוכאות ולא סבלו מהפרעת חרדה. המתח והחרדה אליהם נחשפו היו במינון סביר לנשים עובדות שיש להן הרבה תפקידים ואחריות. יתכן שהתוצאות היו שונות אם המחקר היה כולל נשים שחוות מתח פיזי מתמשך יותר או חמור יותר בחיי היומיום שלהן.
ד"ר שמואל גבעון הוא רופא משפחה בקבוצת הכללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות