מהן תופעות הלוואי האפשריות?
תופעות לוואי שמחייבות לפנות מיד לרופא
1. תסמינים של אנגיואדמה - פריחה, התנפחות של העור, נפיחות של השפתיים, של הפנים, של הלשון או של הגרון - שאליה עלולים להתלוות קוצר נשימה וצפצופים בנשימה.
2. תסמינים של תסמונת מסכנת חיים שנקראת נמק אפידרמי רעלני (TEN): פריחה, גרד, הופעת שלפוחיות על העור, קילוף של העור.
3. דופק מהיר או לא סדיר, קוצר נשימה, התעלפות.
4. בצקות ברגליים. הבצקות לרוב חולפות ברגע שמפסיקים להשתמש בתרופה, אולם לעיתים הן מעידות על אי־ספיקת לב או על אי־ספיקת כליות, ולכן יש לפנות לרופא המטפל בכל מקרה של בצקת ברגליים.
תופעות לוואי שכיחות
בצקות בכפות הרגליים (בעיקר בקרסוליים), הסמקה, כאבי ראש, הרגשה כללית לא טובה, סחרחורות, עצירות ובחילות.
תופעות לוואי לא שכיחות
כאבי בטן, הפרעות במערכת העיכול, צמרמורת, תת לחץ דם בעמידה, דופק מוגבר, כאבי שרירים, הפרעות שינה, שינויים במצב הרוח, דימום מהאף, גודש באף, מיגרנה, רעד, ראייה מטושטשת, עלייה באנזימי הכבד, קושי במתן שתן או הפרשת שתן מוגברת.
תופעות לוואי נדירות
דלקת חניכיים, חניכיים נפוחות או רגישות, דימום מהחניכיים, תחושת נימול, עלייה ברמות הסוכר בדם, ירידה בספירות הדם, קשיי עיכול, רגישות לאור השמש, פריחה אדמונית על העור, כאבי מפרקים, צלצולים באוזניים, שינויים בחוש הטעם, חסימה בדרכי העיכול ושינויים בחוש הטעם.
תגובות בין תרופתיות
1. לניפידיפין יש אינטראקציות עם תרופות רבות, שלא את כולן ניתן לציין כאן. לכן יש לדווח לרופא המטפל או לרוקח על כל תרופה נוספת שנוטלים, כולל תוספי תזונה.
2. אסור ליטול ניפדיפין יחד עם ריפמפיצין, משום שהשילוב עלול לגרום לירידה משמעותית ביעילות של ניפדיפין.
3. תרופות מסוימות עלולות לגרום לעלייה ברמות הניפדיפין בדם ובכך גם לעלייה בתופעות הלוואי שלה. התרופות האלה כוללות, בין היתר, תרופות לטיפול בנשאי HIV, תרופות נוגדות פטריות (כמו קטוקונזול ואיטרקונזול), אנטיביוטיקה ממשפחת המקרולידים (כמו קלריתרומיצין), תרופות אחרות שחוסמות את תעלות הסידן (כמו ורפמיל ודילטיאזם), פלואוקסטין (תרופה נוגדת דיכאון).
4. ישנן תרופות שעלולות להפחית את רמות הניפדיפין בדם ובכך להפחית מיעילותה. מדובר, בין היתר, בתרופות לטיפול באפילפסיה (כמו קרבמזפין ופניטואין).
5. ניתן לעיתים ליטול תרופות נוספות לטיפול בלחץ דם גבוה, כמו חוסמי בטא, אך יש לשים לב לכך שבמקרים מסוימים עלול השילוב הזה לגרום ללחץ דם נמוך.
6. תרופות מסוימות, כמו חוסמי אלפא, עלולות לגרום לתת־לחץ דם בעמידה.
7. ניפדיפין עלולה להעלות את הרמות של כמה תרופות בדם, ובכך היא מעלה את הסיכון שהמטופלים יסבלו מתופעות הלוואי של התרופות האלה. מדובר, בין היתר, בדיגוקסין ובטקרולימוס. לכן צריך לנטר לעיתים קרובות את הרמות של התרופות האלה שפעילותן מוגברת בהשפעת ניפדיפין.
8. ניפדיפין עלולה להפחית מיעילותה של כינידין.
9. מטופלים בניפדיפין שמקבלים זריקות המכילות מגנזיום סולפט עלולים לסבול מירידה חדה בלחץ הדם.