מאיפה הגיע נגיף הזיקה?
הנגיף שייך למשפחה של נגיפים שכוללת גם את נגיף הדנגי, את נגיף הקדחת הצהובה ואת נגיף קדחת מערב הנילוס. הוא זוהה לראשונה בקופים ב־1947 ביער זיקה שבאוגנדה, וב־1952 תואר בניגריה מקרה ההדבקה הראשון של אדם בנגיף הזיקה.
מאז תוארו התפרצויות במקומות שונים בעולם: ברחבי אפריקה, בדרום־מזרח אסיה, בקריביים ובאיים באוקיינוס השקט.
בשנים 2015 ו־2016 תוארה לראשונה התפרצות נרחבת בחצי הכדור המערבי (במדינות דרום אמריקה ומרכז אמריקה) - מה שהעלה את נגיף הזיקה לכותרות.
בברזיל בלבד התקבלו דיווחים על כמה אלפי תינוקות שנולדו עם תסמונת זיקה מולדת באותן השנים, לעומת עשרות בודדות בתקופה ששלפני כן.
לאחר ההתפרצות הגדולה הזאת הייתה צניחה דרמטית באירועי הזיקה, ובסוף 2022 לא דיווחה שום מדינה על התפרצות, אך גם כיום לא ניתן לשלול בוודאות פוטנציאל להדבקה.
ומה בישראל?
מ־2019 ועד 2023 התקבלו בסך הכול 16 דיווחים על מטיילים שחזרו מחו"ל ושאובחן אצלם נגיף הזיקה. 12 מטייליים מתוך ה־16 חזרו מתאילנד (מה שמשקף בעיקר את המספר הרב של מטיילים לתאילנד). לא ידוע על שום מקרה של תסמונת מולדת של זיקה ביילוד בארץ.
איך נדבקים בנגף הזיקה?
• ההדבקה נעשית בעיקר באמצעות עקיצה של יתוש מסוג אדס מצרי (Aedes aegypti) שנגוע בנגיף. היתוש הזה אחראי גם להפצת מחלות כמו דנגי וקדחת צהובה.
• ביחסי מין עם אדם חולה בזיקה.
• אישה הרה שנדבקה במחלה במהלך ההיריון עלולה להדביק את עוברה.
• לעיתים נדירות תיתכן הדבקה באמצעות עירוי דם. לכן לפני שלוקחים דם מתורם עליו לדווח על כל המדינות שבהן ביקר בחודשים שקדמו למתן התרומה.
מהם התסמינים של מחלת הזיקה?
רוב הנדבקים כלל לא יחושו בתסמינים כלשהם. כשיש תסמינים, הם אינם ספציפיים ודומים לתסמינים של מחלות נגיפיות אחרות: חום, פריחה עדינה, כאבי ראש, כאבי מפרקים ושרירים, דלקות עיניים. כל התסמינים האלה חולפים בתוך כשבוע.
מהם הסיבוכים האפשריים של מחלת הזיקה?
סיבוכים במבוגרים הם נדירים ועלולים לכלול דלקת של רקמת המוח ושל קרומי המוח, דלקת של עמוד השדרה ותסמונת גיאן ברה – שיתוק קבוע או זמני של הגפיים (כשני מקרים ל־10,000 נדבקים).
מהי הסכנה העיקרית של מחלת הזיקה?
פגיעה בעובר היא הסכנה העיקרית שנשקפת מנגיף הזיקה. אם אישה הרה נדבקת בנגיף הזיקה במהלך ההיריון קיים סיכון של כ־5% להדבקה של העובר. בעקבות הדבקה הוא צפוי להיוולד כשהוא סובל מתסמונת זיקה מולדת.
מדובר בתסמונת קשה שבאה לידי ביטוי בקשת רחבה של פגיעות נוירולוגיות ושל מומים מולדים: ראש קטן, חוסר התפתחות של רקמת המוח, פגיעה בראייה ובשמיעה, נוקשות שרירים ומפרקים ועיכוב התפתחותי משמעותי.
לעיתים התסמינים האלה אינם מופיעים בעת הלידה אלא רק בהמשך החיים. ככל שחשיפת העובר לנגיף היא בשלב מוקדם יותר של ההיריון - כך הסיכון להדבקה הוא גדול יותר. עם זאת, הסיכון זה קיים גם בחשיפה בשלישי האחרון של ההיריון.
עם זאת יש לציין שלזיהום בזיקה במהלך ההיריון אין השפעה על הריונות עתידיים (בתנאי שבהם אין חשיפה לנגיף הזיקה).
יש טיפול?
לא. לנדבק אפשר לתת טיפול תומך בלבד: בעיקר מתן תרופות להורדת חום ולשיכוך כאבים.
קיים חיסון?
לא.
איך נמנעים מהדבקה?
עושים זאת בדרכים המקובלות למניעת עקיצות יתושים: שימוש בחומרים דוחי יתושים, לבישת ביגוד שמכסה את הגוף עד כמה שניתן (שרוולים ארוכים וכד'), לינה בחדרים מרושתים או ממוזגים וסגורי חלונות, שימוש בכילות ייעודיות.
ואיך מונעים הדבקה בהיריון?
• משרד הבריאות ממליץ לנשים הרות שלא לנסוע לאזורים בסיכון.
• לנשים שחוזרות מאזורים בסיכון מומלץ לדחות כניסה להיריון במהלך החודשיים שלאחר השיבה הביתה.
• לגברים שחוזרים מאזור בסיכון מומלץ לקיים מין מוגן באמצעות קונדום במשך שלושת החודשים שלאחר השיבה מהאזור הנגוע כדי למנוע הדבקה של בת הזוג.
• במקרה של נסיעה זוגית יש לנהוג על פי ההמלצות לגבר - שימוש בקונדום במשך 3 חודשים.
ואם בכל זאת נסעתי בהיריון לאזור נגוע?
לכל אישה הרה שנחשפה לנגיף פחות מחודשיים לפני תחילת הריונה או במהלך הריונה מומלץ עם שיבתה לעשות בדיקת נוגדנים שיאמתו או ישללו את הדבקתה. את הבדיקה יש לעשות לפחות 7 ימים לאחר חזרתה - אם אינה תסמינית - או מייד עם חזרתה אם היא תסמינית. כללית מממנת את הבדיקה הזאת.
אם בבדיקת הדם תימצא עדות להדבקה - על האישה להיות במעקב לאיתור תסמונת זיקה מולדת בעובר.
נוסף על כך, על האישה להקפיד על מין מוגן עם בן הזוג אם גם הוא חזר מאזור נגוע, וזאת במשך 3 חודשים אחרי חזרתו.
מה בנוגע לבדיקות לזיקה לפני כניסה להיריון?
למי שחוזרים מאזור נגוע ואינם מעוניינים לדחות היריון בשניים עד שלושה חודשים עומדת האפשרות לעשות בדיקת נוגדנים כאמור לעיל - על חשבונם. הבדיקה תיעשה לשני בני הזוג, אם שניהם חזרו מאזור נגוע (כדי לשלול את האפשרות שהגבר נדבק בחו"ל ועתה עלול להדביק את בת הזוג וכדי לשלול את האפשרות שהאישה נדבקה בחו"ל, גם ללא קשר לבן זוגה).
אם הבדיקה שלילית, הרי שעל פי המלצות משרד הבריאות אין מניעה מהיריון גם ללא המתנה של שלושה חודשים, ואין צורך במעקב היריון מיוחד.
מהם אזורי הסיכון?
באתר של המרכז האמריקני לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC) מובא מידע עדכני בנוגע למדינות שבהן קיימת סכנה להידבק בנגיף הזיקה.
באתר מובאת גם מפה שמתעדכנת כל הזמן ובה מפורטת תפוצת הזיקה בעולם. במפה מחולקות המדינות בעולם לשלוש קטיגוריות:
• אזורים שבהם יש או שהייתה בעבר הדבקה. יש לציין שבקטיגוריה הזאת מצויות מדינות גם אם לא הייתה בהן התפרצות של זיקה זה שנים רבות.
• אזורים שבהם מצוי היתוש מעביר המחלה, אך לא דוּוח על המחלה עצמה.
• אזורים שבהם אין נוכחות של היתוש מעביר המחלה.
יש לציין שכל האזורים שמעל 2,500 מטר נחשבים לבטוחים.
ד"ר בת־שבע גוטסמן היא רופאה בכירה במרפאה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי מאיר, מקבוצת כללית